Mun sydän piti vaihtaa
Maiju eli 28 vuotta hypertrofisen kardiomyopatian kanssa. Periytyvä sairaus paksuntaa sydänlihaksen. Sen esiintyvyydeksi on arvioitu noin 1:500. Nyt Maijulla on uusi sydän.
Sydämen siirto tuli eteen viitisentoista vuotta aiemmin, kuin Maiju oli toivonut. Maiju sai kuulla häntä hoitaneelta lääkäriltä, että enää ei ole muuta tehtävissä: hänet liitettiin sydämensiirtojonoon.
Paukkalan perheellä on yksi vaikeimpia hypertrofisen kardiomyopatian geenivirheitä tai sen tautimuotoja. Tauti on konkretisoitunut varsinkin Maijun kohdalla.
– Ajattelin, että sydämensiirron jälkeen saan todennäköisesti täysin uuden elämän. Odotin identiteettikriisiä, kun vihdoin pystyisin itse tekemään asioita, joita en ole voinut tehdä, Maiju sanoo.
Vuoden ja kolmen kuukauden odotuksen jälkeen puhelin soi. Maiju katsoi eduskuntavaalien vaaliväittelyä ja oli innoissaan, sillä rakastaa politiikkaa.
– Sulle on uusi sydän, kuului langan toisessa päässä. On lähdettävä heti.
– Harmitti, kun en ehtinyt katsoa vaaliväittelyä loppuun saakka, Maiju nauraa. Sitten muistin matkan vievän kohti uutta elämää.
Leikkauksen jälkeen tuli ongelmia. Verenkierto romahti ja rinta piti avata uudelleen. Tuli verenmyrkytys, munuaiset pettivät, maksan kanssa oli ongelmia. Sitten tuli keuhkokuume ja keuhkoveritulppa – päälle vielä vatsaongelmat, oksentelut ja korona.
Nyt Maiju on voimissaan.
– Ei mennyt kevyimmän kautta, Maiju sanoo, nauru herkässä.
Uuden sydämen kanssa voi elää pitkäänkin. Sydänsiirron vuoksi Maiju joutuu käyttämään voimakkaita lääkkeitä, jotta keho ei vastusta uutta sydäntä. Onneksi hoito kehittyy tutkimustyön avulla vuosi vuodelta, ja ennuste sydänsiirron jälkeenkin paranee koko ajan.
Ole Sydänten sankari ja ryhdy kuukausilahjoittajaksi. Tuet työtämme sydänterveyden puolesta.
Liity Sydänten sankarit -kuukausilahjoittajaksi: