Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Olga Temonen: Rytmihäiriöt opettivat hiljentämään

Olga Temonen: Rytmihäiriöt opettivat hiljentämään

Koronaepidemia toi haasteita Olga Temosen elämään, mutta se on tuonut myös paljon hyvää. Sydämen rytmitkin pysyvät aisoissa oikealla lääkityksellä.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 8.12.2020
Päivitetty 9.12.2020
Tänä päivänä rytmihäiriöt eivät huoleta Olga Temosta. Mutta silloin, kun hän ei tiennyt mistä on kyse, se huoletti. Olga saattoi yöllä herätä siihen, että sydän hakkaa ihan hirveästi ja päivällä havahtua siihen, että koska hänen sydämensä on lyönyt viimeksi. Kuva: Cay Leppälä

Koronaepidemia putsasi näyttelijä-käsikirjoittaja Olga Temosen kalenterista enimmät palaverit. Tai jos niitä on, ne sujuvat etänä Iitistä käsin. Kuvaukset vaativat läsnäoloa, mutta nekin hoituvat erikoisjärjestelyin.

Koronaviruksen vaikutukset tuntuvat kymenlaaksolaisessa Iitissä vähäisiltä. Elämä on aika samanlaista kuin ennen koronaepidemiaa, Olga, 42, kertoo.

– Enemmän huolestuttaa ne kaikki vaikutukset, se, miten kaikki tästä selviää.

Temosten perhe muutti Helsingistä 140 kilometrin päähän Iittiin jo viisitoista vuotta sitten. Olga on kotoisin Nurmeksesta Pohjois-Karjalasta, joten hänelle muutto oli enemmänkin paluu samanlaisille ”hoodeille”. Tapa asua tuntuu tutulta.

– Ajattelin aina, että sitten kun olen aikuinen ja löydän ihmisen, joka suostuu jakamaan tällaisen elämäntyylin, sitten haluan maalle.

Se oli semmoinen hetki

Pari vuotta sitten keväällä Olga Temonen vietti nelikymppisiään siskojensa kanssa Berliinissä. Lentokoneessa Olgan sydän muljahteli jo mennessä ja tullessa sama jatkui.

– Siellä jotenkin ymmärsin, että muljahdukset olivat tiheitä ja se oli jatkuvaa.

Hänen siskonsa kertoivat vastaavista tuntemuksista. Myös heidän isällään todettiin jo vuosia sitten sydämen rytmihäiriö.

– Tajusin, että nyt pitää mennä lääkäriin. Ehkä kotona teen ja porskutan, niin en ehdi tutkailla omaa oloani. Kun oli pieni lomahetki, ehdin kuunnella itseäni.

Lääkäri etsi syytä muljahduksille. EKG:n vuorokausinauhoituksessa eli Holter-tutkimuksessa selvisi, että rytmihäiriöt ovat kammioperäisiä. Lisälyöntejä kertyi lähes 10 000.

Nyt Olga syö rytmihäiriölääkkeitä ja beetasalpaajia, että sydämen työkuorma helpottuu. Lisäksi sydämen tilannetta seurataan säännöllisesti ultraäänitutkimuksella.

– Saatiin lääkitys sellaiseksi, että se toimii. Minulla on nyt kaikki oikeastaan tosi hyvin.

Marraskuussa Olga valmisteli lasten halloweenjuhlia ja tekemistä riitti. Siinä tohinassa Olga unohti ottaa lääkkeensä ja vasta illalla hän tajusi, mistä hassu olo johtui. Hän ei ottanut lääkkeitä enää illalla, koska pulssi painuu öisin muutenkin matalalle. Meni muutama päivä, että Olgan sydän rauhoittui. Hän huomasi, että tarvitsee ne lääkkeet.

Tänä päivänä rytmihäiriöt eivät huoleta Olgaa. Mutta silloin, kun hän ei tiennyt mistä on kyse, se huoletti.

– Saatoin yöllä herätä siihen, että sydän hakkaa ihan hirveästi ja päivällä havahtua siihen, että koska sydämeni on lyönyt viimeksi. Nykyään en ajattele sitä oikeastaan ollenkaan.

Ratsastaminen rauhoittaa

Hevoset ja ponit, lehmät ja lampaat, alpakat, kanat ja ankat – ja Kingo-aasi, josta on kehkeytynyt Temosten perheelle ”sellainen hahmo”. Aasiherra on jo 19-vuotias.

Kaikki eläimet ovat Olgalle tärkeitä, mutta yksi hevonen on ylitse muiden.

– Jos minulla on oikein paha mieli, lähden Elhon kanssa pitkälle kävelylle tai menen ratsastamaan metsään. Se auttaa aina.

Olgalla on hyviä ystäviä, jotka osaavat ottaa itselleen aikaa. Hän itse kokee, että on onnistunut viimeisinä vuosina hidastamaan elämänrytmiään.

– Kadehdin sitä, että he osaavat istua aamulla alas ja lukea vaikka lehden, mikä on minulle tosi vierasta. Olen yrittänyt opetella sen, että voin ottaa keskellä päivää kirjan käteen. Olen pikkuhiljaa onnistunut, ja tänä päivänä en enää koe huonoa omaatuntoa tekemättömyydestä samalla tavalla kuin ennen.

Olga ei missään vaiheessa tuntenut palavansa loppuun, koska hän oli tottunut touhuamaan. Siitä hän nauttii edelleen. Kun hän tekee jotain, sen hän tekee reippaasti ja loppuun asti.

– Kun ikää on tullut lisää, olen itselleni armollisempi. Huomaan että vitsi, onpa hyvä, että olin tänään tekemättä mitään. Se on ollut aikaisemmin aika vierasta.

Matkustelu auttaa irtautumaan kotioloista

Temosten perheen matkustelut ovat jääneet. Kerran Tuukka ja Olga Temonen kävivät Amerikassa.

– Tuntuu, että miksi lähtisin sinne asti, kun lämpöä on lähempänäkin.

Viime vuosina koko perhe on tehnyt kaksi matkaa Kanarialle. Se on ihan uusi juttu Olgalle, että ylipäätään matkustaa Keski-Euroopan ulkopuolelle. Kun tuli korona ja perhe pysyi aika paljon kotona, Olga alkoi kaivata matkustamista.

– Tavallaan olen koko ajan tässä keskiössä, missä me töitämme tehdään. Olen 24 tuntia vuorokaudessa tässä samassa moodissa. Huomasin, että loma on ainoa keino päästä tästä kaikesta irti. Lomalla en mieti, onko kanoilla vettä. Vaikka matkustamisesta voi olla montaa mieltä, olen ymmärtänyt matkustamisen olevan tehokkain ja nopein tapa irrottaa itsensä arjen kiireistä.

Aina aikaisemmin Olga ajatteli, että hänellä on niin kivaa kotona, ettei hän halua lähteä mihinkään.

– Mutta ehkä se totuus on jossain siellä puolessa välissä.

– Hassua sanoa, mutta meille korona on tuonut paljon positiivista. Taloudellisesti on ollut haastavaa, mutta niin kaikilla on. Koen, että se on tuonut meidän elämäämme tosi paljon hyviä asioita. Esimerkiksi pysähtyneisyyttä, mikä ollut erittäin tervetullutta ja koen, että me perheenä voidaan tosi paljon paremmin kuin me vanhemmat teemme enemmän etätöitä. Lapset ovat nauttineet korona-ajasta täysin rinnoin. Jos heiltä kysyttäisiin, niin he voisi tehdä enemmänkin etäkoulua. Se ei tuntunut eristykseltä, vaan enemmänkin lomalta.

Olga Temonen

  • aviomies ohjaaja Tuukka Temonen, lapset Torsti, Hilma ja Helga
  • näyttelijä, tuottaja, käsikirjoittaja
  • näytellyt Salatuissa elämissä ja tuottamissaan elokuvassa Teit meistä kauniin ja Valmentaja
  • on tuottaja, käsikirjoittaja ja näyttelee pääosaa Tuukka Temosen ohjaamassa elokuvassa Aika jonka sain
  • pitää blogia Olgan kotona

 

Lisätietoa rytmihäiriölääkkeistä löydät ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan kirjoittamasta artikkelista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi