Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Onko ruoka ahdistus vai nautinto?

Onko ruoka ahdistus vai nautinto?

Sydänmerkin Frankly Partnersilla teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista jopa kolmannes kokee ajoittain ahdistusta syömisen ja sääntöjen viidakossa. He haluaisivat syödä terveellisemmin, mutta eivät oikein tiedä miten. He ovat huolissaan joko painostaan tai terveydestään ja pyrkivät laihtumaan.

Julkaistu 23.5.2018
Päivitetty 29.3.2019

Näillä 31 prosentilla suomalaisista ei ole selkeää mielipidettä erilaisiin terveyteen liittyviin kysymyksiin. Heidän on vaikea arvioida, mikä on itselle hyväksi. Eivätkä he erityisesti kaipaa terveellisiä vaihtoehtoja kauppaan, ravintoloihin tai kahviloihin. Silti he kokevat epävarmuutta valinnoista ja ovat selkeästi enemmän huolissaan omasta terveydestään ja painostaan. Heillä tai heidän läheisellään on myös useammin diabetes, sydänsairaus tai jokin niiden riskitekijä.

Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus voida hyvin ja nauttia ruoasta

Huolestunut ei tiedä keneen luottaa päätöksissään. Tässä kuluttajalle vaikeassa tilanteessa Sydänliitto haluaa auttaa ihmisiä helpompiin ratkaisuihin sekä haastaa mediaa, elintarviketeollisuutta ja kauppaa tekemään viestintää, joka vähentää ruokaan liittyvää ahdistusta.

Valinnat helpoksi

Huolestunut on ruokavalinnoissaan kiinnostunut rahasta. Terveellisiä vaihtoehtoja tulisi olla tarjolla kaikissa hintakategorioissa. Ruokaohjeita ja -vinkkejä pitäisi olla jokaiselle kukkarolle. Sydänmerkki-tuotteita löytyy hyvin monipuolisesti eri hintaisista tuotteista ja siten Sydänmerkki voi olla yksi keino terveellisempien tuotteiden valinnassa.

Tervetuloa riittävän hyvä

Terveyden kannalta arkivalinnat ratkaisevat. Syömisessä ja terveysviestinnässä ehdottomuuden aikakausi on ohi. ”Valintojen pitää olla helppoja ja omaan arkeen sopivia, sellaisia mihin kokee itse pystyvänsä. Terveysviestinnän pitäisi tuottaa ”tohon mä pystyn” -tunteen. Tähän päästään riittävän konkreettisilla ja helpoilla vinkeillä”, sanoo Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Kati Kuisma.

Huhtikuussa julkaistun FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisista miehistä ylipainoisia tai lihavia on 72 % (lihavia 26 %) ja naisista 63 % (28 %) (Lähde: THL). Vaikka terveyssyistä moni hyötyisi painonpudotuksesta, pudotettuja kiloja tärkeämpää ovat arkiset terveyttä edistävät teot. ” Ennen ja jälkeen lomakausien toistuvat koko Suomen laihdutuskuurit eivät toimi. Jokaisella on painostaan riippumatta oikeus syödä hyvin sekä nauttia ja iloita ruoasta”, Kuisma painottaa.

Sydänmerkin Maailman Helpoin Elämäntaparemontti -video ruoka-ahdistuksesta: http://syli.fi/mhe-ruoka-ahdistus

Sydänliitto julkaisee ruokateemaisia podcasteja viikosta 21 eteenpäin joka viikko. Ensimmäinen julkaistaan 23.5. Podcastit on kuunneltavissa osoitteessa www.sydan.fi/ruokaasydammella

Totta vai tarua – vastauksia tyypillisimpiin ajankohtaisiin ravitsemuskysymyksiin https://sydan.fi/ruoka-ja-liikunta/totta-vai-tarua-maidosta (muut totta vai tarua artikkelit löytyvät saman artikkelin perästä)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi