Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Optinen mittaus haastaa sykevyön: Ero yllättävän pieni

Optinen mittaus haastaa sykevyön: Ero yllättävän pieni

Optinen sykkeen mittaus on yleistymässä kuntoilijoiden keskuudessa. Mutta onko perinteinen sykevyö edelleen tarkempi? Otimme asiasta selvää.

Pauli Reinikainen
Julkaistu 29.3.2017
Päivitetty 6.5.2019

Riihimäellä asuva Taina Vuorinen on aktiivinen kuntoilija, joka osallistuu kesäisin soutukilpailuihin. Peruskuntoa hän rakentaa kesäisin juoksemalla ja talvisin myös hiihtämällä. Lisäksi treeniin kuuluu sisäsoutua ja kuntosalia. Vuorinen käyttää aktiivisesti sykemittaria apunaan treenin tehon ja palautumisen mittaamisessa.

Taina otti kokeiluun älykellon ja sporttikellon, joissa molemmissa on optinen sykemittaus. Sillä tarkoitetaan sykkeen mittaamista suoraan ranteesta kellossa olevien sensorien avulla. Näin ollen erillistä sykevyötä ei tarvita lainkaan.

Testiin valittiin Apple Watch ja TomTom Adventurer. Vertailukohteena käytettiin Polar V800 -urheilukelloa ja sen kanssa Polarin uusinta H10-sykevyötä, jota valmistaja kehuu kaikkien aikojen tarkimmaksi.

Optinen sykemittaus perustuu vihreän led-valon ”ampumiseen” ranteen ihon läpi. Sensori tunnistaa takaisin heijastuvan valon määrän ja päättelee sen perusteella kulloisenkin sykkeen. Kelloissa on usein vähintään yksi vihreä ledi ja sen lisäksi punainen led-valo, joka reagoi ranteen liikkeisiin liikunnan aikana. Ledien määrä vaihtelee eri valmistajien laitteissa.

Heti testimme alusta lähtien kävi selväksi, että optinen mittaus on hyvin lähellä sykevyön antaman lukeman kanssa.

Testin edetessä kokemus vahvistui. TomTomin ja Polarin sykevyön lukemat olivat lähes samat, 1–2 sykkeen erolla. Apple Watch sen sijaan heitti noin viidellä sykkeellä Polarin sykevyön lukemasta.

Taina Vuorinen oli yllättynyt tuloksesta.

– Kuvittelin, että ero on suurempi, varsinkin kun käytössä oli Polarin uusin ja tarkin sykevyö. Tämän perusteella voisin harkita optista rannemittausta.

Verrattain lyhyen testin perusteella ei kuitenkaan voi tehdä lopullisia johtopäätöksiä siitä, onko optinen sykemittaus varteenotettava vaihtoehto aktiiviselle ja tavoitteelliselle kuntoilijalle. Optista sykemittausta puoltaa se, että joidenkin mielestä ikävän tuntuisen sykevyön voi jättää kotiin.

Katso videolta lisää Tainan kokemuksia!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi