Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / ”Parasta on ihmisten kohtaaminen”

”Parasta on ihmisten kohtaaminen”

Raimo Peltovuori haluaa tukea muita sydänsairaita. Vapaaehtoistyö sairaalan sydänosastolla tuo iloa ja uusia tuttavuuksia. – Kun kohtaamani ihmisen silmiin tulee ilo, se menee suoraan omaan sydämeeni.

Teksti Tiina Eloranta • Kuva Tuula Rintala
Julkaistu 22.8.2023
Päivitetty 24.8.2023
Syksyllä 2021 korona alkoi helpottaa ja vertaistukihenkilöt pääsivät Jyväskylässä tutustumaan Sydänsairaala Novaan. Kuvassa vasemmalla takana Jari Lauren, Jari Pitkänen, Raimo Peltovuori ja Toivo Moilanen. Edessä vasemmalla Mirja Niinimäki, Raili Hirvonen ja Jaakko Reivo. Kuvan ottamisen jälkeen sairaalavertaisten joukkoon on tullut mukaan Kirsi Heikkilä, Marja-Liisa Liiri ja Heikki Pamilo.

Raimo Peltovuori poisti pylväitä lasten leikkipaikalla jyväskyläläisen taloyhtiön pihalla. Kotona olo tuntui huonolta ja talkoolaista väsytti. Raimo lepäsi hetken ja luki sitten sähköposteja.

– Ehdin lukea muutaman sähköpostin, kun rinnasta otti ja tuntui, että oikea käsivarsi repeää. Menin vaimon kertoman mukaan aivan harmaaksi ja hiki nousi pintaan, mutta en menettänyt tajuntaani.

Rintakipujen takia mies oli käynyt lääkärissä jo useamman kerran. Lääkärin mielestä Raimolla oli huono kunto, ylipainoa ja rikosylikomisarion työn takia kova stressi. Vaivat johtuisivat niistä. Silloin sydänfilmi näytti kaiken olevan kunnossa.

Nyt Raimo tiesi heti, mistä on kyse.

Paikalle tulleen ensihoidon mukaan mitkään tutkimukset eivät viitanneet infarktiin mutta oireet viittasivat. Lääkäri arveli, että pylväiden poistossa rintalihakseen oli voinut tulla repeämä. Verikokeet paljastivat kipujen johtuvan sydäninfarktista. Varjoainekuvauksessa löytyi yksi tukos ja pallolaajennus tehtiin heti.

Mukaan vertaistukitoimintaan

Kun Raimo Peltovuori toipui sairaalassa, henkilökunta kertoi sydänyhdistyksestä, ja hän sai mukaan esitteitä. Niissä kerrottiin vertaistukitoiminnasta.

Työssään poliisina Raimo oli puhuttanut ja kuulustellut lukemattomia kertoja, ihmisten kanssa keskustelu tuntui tutulta. Hän otti yhteyttä Jyväskylän sydänyhdistyksen vertaistoiminnasta vastanneeseen henkilöön. Tapaaminen järjestyi.

Jyväskylässä vertaistukihenkilöt olivat jo pitkään käyneet sydänosastolla. Raimo pyydettiin mukaan sairaalakäynnille. Pari kertaa hän kävi ”kuunteluoppilaana sairaalassa”.

– Itsestä tuntui, että voisin olla avuksi vertaistukitoiminnassa. Niinpä vuonna 2011 kävin Sydänliiton vertaistukikoulutuksen ja sen jälkeen olin valmis käymään sairaalassa ihan yksinkin. Varsinainen syy vertaistukitoimintaan hakeutumiselle oli, että työssäni olin todennut monen kuolemansyynä olleen sydäninfarktin. Minä en siihen tuolloin kuollut. Minulle tehtiin pallonlaajennus. Itselle tuli tunne, että olen elämälle velkaa, jota vertaisena olemisena voin maksaa.

Tätä ”velanmaksua” Raimo on tehnyt jo 12 vuotta.

– Täytyy todeta, että tämä velanmaksu on tuntunut todella hyvältä.

Mukaan sydänyhdistyksen hallitukseen

Melko pian vertaisena aloittamisen jälkeen Raimo pyydettiin sydänyhdistyksen hallitukseen.

Ensin hän hoiti varapuheenjohtajan pestiä. Nyt hänellä on menossa kahdeksas vuosi yhdistyksen puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on myös sydänpiirin hallituksen toinen varapuheenjohtaja. Vuosien mittaan hän on ollut mukana erilaisissa sydänjärjestön kehittämishankkeissa.

– Vuositasolla olen käynyt 10–15 tilaisuudessa puhumassa sydänasioista. Joka kerta niissä on esillä pulssin tunnustelu, johon olen saanut sydänpiirin koulutuksen. Puheenjohtajana noin 1300 jäsenen yhdistyksessä on kaikenlaista tekemistä riittämiin.

Parasta vertaistukihenkilönä olemisessa on ihmisten kohtaamiset, Raimo kertoo.

– Kun itselle tulee tunne, että on voinut olla jollekin jollain tavalla avuksi. Kun kohtaamani ihmisen silmiin tulee ilo, se menee suoraan omaan sydämeeni.

Päällimmäisenä Raimolle on jäänyt mieleen infarktin jälkeen tehty pallonlaajennus ja tunne, että hän elää.

– Sen jälkeen vuosien mittaan on tapahtunut monia miellyttäviä tapahtumia, kun olen tavannut ihmisiä.

Raimo rohkaisee tulemaan mukaan vapaaehtoistoimintaan.

– Siinä vaiheessa, kun harkitsee liittymistä, niin liity ja tule mukaan vapaehtoistoimintaan. Se antaa jokaiselle mukana olijalle jotain sellaista, jota ei sanoin voi kertoa. Sen kautta saat uusia tuttavuuksia ja uusia harrastuksia. Ja muista, sinun ei tarvitse olla sydänsairas. Omaan yhdistykseen liittyy nykyisin yhä enemmän ihmisiä, joilla ei itsellä ole sydänsairautta. Oman yhdistyksen hallituksessakin on tätä nykyä puolet tällaisia ja siitä minä olen todella iloinen.

Raimo Peltovuori

  • Asuu Jyväskylässä yhdessä puolison kanssa.
  • On Jyväskylän sydänyhdistyksen puheenjohtaja ja vertaistukihenkilö.
  • Selvisi sydäninfarktista ja haluaa nyt auttaa muita sairastuneita.

Tutustu Jyväskylän sydänyhdistyksen toimintaan.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi