Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Peukaloleikkauksen aikana löytyi sydänsairaus

Peukaloleikkauksen aikana löytyi sydänsairaus

Piia joutui leikkaukseen, jonka aikana hänellä huomattiin paljon kammiolisälyöntejä. Sydänsairauteen sairaanhoitajan oli vaikea sopeutua.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 29.10.2024
Päivitetty 25.11.2024
Piia Korhosen dilatoiva kardiomyopatia löytyi peukaloleikkauksen yhteydessä.

Piia Korhosen alkuvuosi 2023 kului uupumuksen ja väsymyksen merkeissä. Runsaat rytmihäiriöt hän laittoi astman piikkiin.

Pururadalla tykytti ja henkeä ahdisti. Piia otti astmaan tarkoitettua avaavaa lääkettä ja jatkoi lenkkiä.

– Mietin, että minulla on vain huono kunto ja töissä erittäin stressaavaa. Eihän minulla mitään muuta vikaa voi olla.

Piia mietti, pitäisikö hakeutua jonnekin arvioon mutta totesi itselleen, että ei vielä kannata mihinkään lähteä.

Runsaat rytmihäiriöt ja kammiolisälyönnit

Piia järjesti miehelleen ennen juhannusta yllätysviisikymppisiä ja sai keittiöhommissa ananaspurkista haavan peukalon hankaan. Sormesta lähti tunto. Lapsi liimasi ja teippasi haavan oikeaoppisesti äidin ohjeiden mukaan.

– Seuraavana arkipäivänä menin lääkäriin kysymään, että mitäs nyt kun peukalosta puuttuu tunto. Selvisi, että hermo oli mennyt poikki ja leikkaushoito oli edessä. Leikkaussalissa minut kytkettiin monitoriin, jotta nähtiin vitaalielintoimintoni leikkauksen aikana. Tässä yhteydessä selvisi, että minulla on erittäin paljon kammiolisälyöntejä.

Tutkimukset alkoivat ja niitä tehtiin runsaasti. Piia kävi sekä Hyvinkään sairaalassa että Helsingin puolella useamman kerran.

– Muistan varmaan koko ikäni kardiologin sanat vastaanotolla: En tiedä kumpi oli ensin muna vai kana eli sydämen vajaatoiminta vai runsaat lisälyönnit, mutta sinulla on sydänsairaus nimeltään dilatoiva kardiomyopatia.

Sairaanhoitaja sai mukaansa vastaanottokäynniltä hymyn ja tiedon, että taudin kanssa voi elää sekä kasan reseptejä.

Vaikea pukea pelko sanoiksi

Piian oli vaikea ymmärtää, että nyt hän on pitkäaikaisesti sydänsairas. Hän söi määrättyjä lääkkeitä ja meni töihin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

– Kerroin ystäville ja sukulaisille uutista, että minä olen nyt sydänsairas ihminen sen enempää kohdistamatta tietoa itseeni. Ajattelin asiaa ulkopuolisena, sairaanhoitajana eli ulkoistin koko asian. Puhuin asiasta kuin puhuisin jostain muusta henkilöstä ja kysyttäessä kerroin faktat taudista.

Potilaan asemaan asettuminen on ollut Piialle hankalaa.

– En ole tätä sisäistänyt kai kokonaisuudessaan vieläkään. Olen henkeen ja vereen sisätautien sairaanhoitaja. Olen työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta sairaanhoitajana sydänpotilaiden kanssa osastoilla sekä päivystyksissä eri puolilla Suomea.  Olen aina sanonut, että sydänpotilaat ovat sydämeni asia ja kiinnostukseni kohde. Olen ohjannut ja opastanut sydänpotilaita työurani aikana satoja, ellen tuhansia kertoja. Ja nyt pitäisi itse olla se potilas.

Piian on ollut vaikea pukea pelkoaan sanoiksi. Pelkoa tulevasta ja siitä, kuinka tämän taudin kanssa eletään. Kuinka hän jaksaa pyörittää arkea ja käydä töissä.

–  Avun pyytämiseen on pitänyt opetella ja voin kertoa, että se on ollut vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Perheeni on ollut paras mahdollinen tukeni ja yhdessä saamme arjen pyörimään, kun vain osaan pyytää apua, kun sitä tarvitsen.

Piia tekee edelleen sataprosenttista työaikaa ja opiskelee samalla ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

– Työpaikallani esihenkilöni on tietoinen sairaudestani ja hän tietää, mitä se tarkoittaa, sillä hänkin on sairaanhoitaja ammatiltaan. Kaksi etäpäivää viikossa on nyt ollut työkykyäni ylläpitävä toimintamalli ja näiden etäpäivien avulla olen jaksanut tehdä täysiaikaista työtä. Koirien kanssa lenkkeily on jatkunut, mutta en enää juokse ylämäkiä pururadalla vaan menen voinnin mukaan ja kuuntelen itseäni.

Rytmihäiriön katetriablaatioon Piia pääsi huhtikuussa. Toimenpiteen tarkoituksena on saada lisälyöntejä aiheuttava pesäke poistettua.

– Toivon, että toimenpiteen jälkeen sairauteni pysyy kurissa lääkityksen avulla ja saan elää normaalia elämään vielä vuosia.

Kurssilta vertaistukea

Piia pääsi maaliskuussa 2024 Elämää sydänlihassairauden kanssa -kurssille Nuuk­sioon. Kurssilla oli eri-ikäisiä samaa sairautta sairastavia henkilöitä ja osalla oli puoliso mukana.

Ensimmäisenä päivänä arvonnassa Pia sai parin, jonka kanssa oli tarkoitus käydä omaa tarinaa läpi ja kertoa oma tavoite kurssille.

– Sain kaverikseni henkilön, jolla oli sama sairaus, sama ammatti ja samankaltaisia kokemuksia kuin minulla. Oli aivan uskomaton sattuma, että sain parikseni henkilön, jolla oli niin paljon samankaltaisuuksia elämässään kanssani.

Sydäntarikoita ja artikkeleita

Lue Piian kurssikaverin Lean tarina. (sydan.fi)

Lue myös muita Elämää sairauden kanssa -juttuja ja artikkeleita.

Tietokonetomografiaa (lyhenne TT) käytetään sepelvaltimoiden kalkin ja kaventumien selvittämiseen. Sitä käytetään myös eräiden sydämen rakenteiden tutkimiseen. Lue ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan artikkeli Sepelvaltimoiden ja sydämen tietokonetomografia

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi