Prinsessa Ruusunen – satu rakkauden mahdista
Baletti nukkuvasta kaunottaresta lumoaa. Draaman lisäksi Prinsessa Ruususen tarina tarjoaa iloa ja rakkautta.
Pietro Rizzo johdattaa orkesterinsa Pjotr Tšaikovskin musiikkiin. Jo lapsuudesta tuttu tarina prinsessa Aurorasta vie mukanaan viimeistään silloin, kun Minna Walleniuksen sadunomainen lavastus ja Erika Turusen suunnittelemat puvut paljastuvat.
Perjantai-iltana yleisö saa luvan lumoutua, olipa kerran -tarina alkaa.
Kun prinsessa Aurora (Eun-Ji Ha) syntyy kaukaiseen kuningaskuntaan, on syytä juhlaan. Kummeiksi kutsutaan kolme haltiatarta: rohkeuden haltiatar Volante (Salla Eerola), ilon ja kauneuden haltiatar Grazia (Sara Saviola) ja rakkauden haltiatar Syrene (Hanako Matsune). Vain pelon jumalatar Carabosse (Rebekka King ja Giuseppe Martino) jää kutsumatta.
Viha leiskuu Carabossen mustanpuhuvassa tanssissa ja jumalattaren langettama kirous saa hovin kauhun valtaan. Haltiatar Syrene muuttaa Carabossen kirouksen: prinsessa ei kuole myrkytettyyn ruusun piikkiin, vaan vaipuu sadan vuoden uneen ja herää, kun prinsessaan rakastunut prinssi suutelee häntä.
Auroran tarina on täynnä prinssejä, kauriita, keijuja, ruusuja ja hovinaisia. Puvut vievät katsojan menneeseen, hovin loistoon ja lumoon. Viimeistään lapsitanssijat sulattavat katsojien sydämet. Prinsessa Auroran ja prinssi Désirén (Michal Krčmář) yhteensulautuvat liikkeet saavat yleisön raikuvat ablodit, ansaitusti.
Koreografi Javier Torres näkee Prinsessa Ruususen tarinan kissanhännänvedoksi pelon ja rakkauden välillä. Prinsessa ”Aurora joutuu valitsemaan, aikooko hän antaa pelon hallita elämäänsä vai uskaltaako hän avautua rakkaudelle”, Torres kirjoittaa baletin käsiohjelmassa. Torres kannustaa seuraamaan Auroran esimerkkiä: vain kohtaamalla syvimmät pelkomme olemme kypsiä tekemään valintamme.
Prinsessa Ruususen tarina pohjaa keskiaikaiseen kansansatuun. Pietarin keisarillisen teatterin johtaja innostui sadusta ja antoi sävellystyön Pjotr Tšaikovskille. Baletti sai kantaesityksensä Pietarin Mariinski-teatterissa vuonna 1890. Suomen kansallisbaletissa prinsessa Auroran tarina esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1928. Javier Torresin versio sai ensi-iltansa 26.1.2008.
Teksti on kirjoitettu 24.8.2018 esityksen mukaan.
Lisää kulttuuriin liittyviä artikkeleita ja juttuja löydät Kulttuuri-osiosta.