Psykoanalyytikko pohtii kirjassaan, miksi emme saa unta
Darian Leader pohtii unen universaalia kokemusta ja yhdistelee sitä totuuteen kirjassaan Miksi emme saa unta?
Noin joka kolmas aikuinen valittaa unenpuutetta. Unilääkkeitä käytetään yhä enemmän, Darian Leader kertoo.
Moni katsoo vielä sängyssä ennen nukkumaanmenoa puhelimestaan saapuneet viestit: sähköpostit, tekstiviestit ja sosiaalisen median postaukset pitää tarkistaa. Aamulla puhelin on ensimmäisenä kädessä.
Unitutkimusten tulokset osoittavat, että päätelaitteiden sininen valo vaikeuttaa nukahtamista. Suurempi vaikutus taitaa olla vaatimuksilla itsellään, hetkeäkään ei saa hengähtää. Meille kerrotaan asioita ja näytetään asioita, meiltä kysytään asioita ja meidät velvoitetaan tekemään asioita taukoamatta. Lisäksi meitä muistutetaan, kun jotain jää tekemättä.
”Samaan tapaan kuin ”lepotilassa” oleva puhelin on päällä, mekään emme nykyään koskaan ole todella ”pois päältä”, Darian Leader kirjoittaa.
Kun uni karkaa
Mitä enemmän yritämme nukahtaa, sitä vähemmän meillä on mahdollisuuksia siinä onnistua. Uneton pelkää jo päivällä, että uni ei tule yöllä, ja murehtii unettomuuden seurauksia.
Uni ei ole tasaista. Unen ja valvetilan väliin sijoittuu REM-uni, hereilläolon ja nukkumisen välitila.
Kun uni vihdoin tulee, se voi helposti karata.
Moni saa apua unettomuuteensa kaksivaiheisen unen ideasta, jossa uneton ei yöllä herätessään ala saman tien panikoida siitä, ettei hän pääse kahdeksan tunnin normiuniin. Nukahtamisen sijaan hän voi antaa yhdeksänkymmenen minuutin unisyklin kulua, jolloin tulee se vaihe unirytmissä, että uni tulee helpommin.
Se, kuinka herännyt kokee odotusajan, riippuu yksilöstä, Leader huomauttaa.
Sukellus unen kokemukseen
Ainakin joka kolmas aikuinen kärsii ajoittain unettomuudesta. Darian Leader käsitteleekin kirjassaan Miksi emme saa unta? unta epävarmana kulutushyödykkeenä ja uutisten aiheena: Kuinka paljon tarvitsemme unta, mitä tapahtuu jos emme saa sitä tarpeeksi, kuinka suuria taloudellisia menetyksiä väsyneet työntekijät aiheuttavat, uniasiantuntijat toitottavat neuvojaan ja näkemyksiään. Yli vuosisadan tiedossa olleita tosiasioita unesta markkinoidaan nyt viimeisimpänä huippututkimuksena, psykoanalyytikko mainitsee.
”Muinoin unta pidettiin luonnollisena tilana, mutta nyt siitä on tullut kauppatavaraa, jotakin jonka saamiseksi meidän on tehtävä töitä ja joka voidaan myös aina viedä meiltä pois.”
Leaderin mukaan uni kytkeytyy laajempiin sosiaalisiin rakenteisiin, muuttuviin normeihin ja odotuksiin aina teollisesta vallankumouksesta älypuhelimien siniseen valoon ja ikiaikaisesta unien tulkinnasta Freudin moderniin tieteelliseen tutkimukseen. Leader yhdistelee kirjassaan kulttuurisia, sosiaalisia, taloudellisia ja psykoanalyyttisiä ideoita.
Lue myös:
Liikunta hyvän unen edistäjänä: Säännöllinen liikunta parantaa päiväaikaista vireyttä. Se liittyy häiriintymättömään uneen, kun taas vähäinen liikunta on yhteydessä unihäiriöihin.
Koiran kanssa puuhailu laskee stressitasoa ja luo rutiineja
Stressin hallinta mindfulnessin avulla: Stressi on suojareaktio, joka valmistaa elimistöä taistelu- tai pakotilanteisiin. Stressin helpottamista voi harjoitella.