Siirry sisältöön

Stressin hallinta mindfulnessin avulla

Stressi on suojareaktio, joka valmistaa elimistöä taistelu- tai pakotilanteisiin. Stressin helpottamista voi harjoitella.

Paula Mannonen
Julkaistu 20.8.2018
Päivitetty 23.10.2019
Kuva: Anna Kara

Lyhytaikainen stressi ei ole vaarallista, vaan auttaa saamaan aikaan asioita. Pitkäaikainen tai liian voimakas stressi on kuitenkin kuluttavaa.

Sairastuminen ja siihen liittyvä pelko, murehtiminen ja epävarmuus voivat synnyttää stressiä. Reaktio ei kuitenkaan synny vain olosuhteista, vaan myös suhtautumisesta niihin. Siksi ihmiset kokevat ja sietävät stressiä yksilöllisesti.

Elämässä tapahtuu paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme ongelmiin. SMF (SydänMindFulness) opettaa hyväksymään tosiasiat sellaisena kuin ne ovat, ilman jossittelua ja huolehtimista jo menneistä tai mahdollisesti tulevista asioista. Vammaisurheilija on hyvä esimerkki siitä, miten huomion kiinnittäminen omiin voimavaroihin ja niiden harjoittamiseen voi viedä vaikka mitalikorokkeelle – sen sijaan että jäisi murehtimaan sitä, mikä ei ole mahdollista. Keskittyminen nykyhetkeen selkeyttää ajattelua ja voi vapauttaa tulevien ja menneiden murehtimisesta.

Mindfulness-meditaation on osoitettu vähentävän stressihormonien pitoisuutta veressä, laskevan verenpainetta, pienentävän sydämen lyöntitaajuutta ja muuttavan sykevälivaihtelua sydänterveydelle edullisemmaksi. Myös elimistön immunologisen puolustusjärjestelmän on todettu voimistuvan. Unen laatu ja kesto paranevat, keskittymiskyky elpyy ja elämänlaatu paranee harjoittelun myötä.

Ohje videoharjoitukseen

Verryttele aluksi tekemällä muutamia toistoja jo aiemmin oppimistasi Asahi-liikkeistä. Tällä viikolla opettelemme jalkoihin kohdistuvan osan Asahi-liikesarjasta. Tee jalkojen kyykistykset itsellesi sopivan syvinä.

Tämän viikon istumisharjoituksen teema on lempeysmeditaatio. Seuraa videon ohjeita.

Arjen harjoitus: Kun havaitset kärsiväsi stressistä, ryhdy hengittämään hitaasti sisään ja ulos. Laske viiteen hengittäessäsi sisään, kahteen pidättäessäsi hengitystä ja viiteen hengittäessäsi ulos, sekä sen jälkeen vielä kahteen, jolloin hengitysjaksosta on tullut täydellinen (älä sulje kurkunpäätä kun olet hengittämättä). Jatka tällaista hengitystä minuutin ajan. Harjoitus auttaa lievittämään ja jopa poistamaan stressaavia tunteita.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset