Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Pyöräily tarjoaa monta hyvää syytä liikkua

Pyöräily tarjoaa monta hyvää syytä liikkua

Monella polkupyörä on kaikista kulkuvälineistä käytössämme pisimpään. Matti Hirvonen, Sanna Ojajärvi ja Martti Tulenheimo kertovat kirjassa Pyöräilyn ilo pyöräilyn mahdollisuuksista.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 7.10.2020
Kuva: Pyöräilykuntien verkosto/Antero Aaltonen

Pyöräily ja sen ilo löytyy usein jo lapsena. Polkupyörä ja se ensimmäinen riemukas onnistumisen hetki, kun pyörä etenee ja pysyt pystyssä. Lapset opettelevatkin pyöräilemään jo varhain, ja monella pyöräily pysyy elämänmittaisena kulkupelinä.

Matti Hirvonen, Sanna Ojajärvi ja Martti Tulenheimo esittelevät kirjassa Pyöräilyn ilo tutkimuksen, jonka mukaan keskimäärin yksi kolmesta peruskoululaisesta pyöräilee kouluun.  Suomessa kolme neljästä aikuisesta (15–79-vuotiaat) pyöräilee vähintään silloin tällöin ja yli neljäsosa useita kertoja viikossa. Nuoret (15–24-vuotiaat) pyöräilevät muita ahkerammin. Lapsiperheet suosivat pyöräilyä, sillä lapsiperheissä pyöräillään hiukan enemmän kuin aikuistalouksissa.

Rakkaus pyöräilyyn

Miten syntyy rakkaus polkupyörään ja sen käyttöön, kysyvät kirjoittajat.

”Pyöräily on houkuttelevaa ja jopa koukuttavaa silloin, kun siihen liittyvät kokemukset ovat pääsääntöisesti positiivisia. Tärkeää on pyöräilyyn kannustava ilmapiiri ja pyöräilyä tukeva liikenneympäristö.”

He mainitsevat myös, että kuka tahansa lapsena pyöräillyt ymmärtää riemastuttavan vauhdin ja vapauden tunteen. Aikuisten ja kavereiden kanssa tehdyt pyöräretket jäävät mieleen, koska siitä syntyy yhteisiä kokemuksia.

”Yhdessä poljettu pitkä matka rohkaisee niitäkin, jotka eivät aikaisemmin ole niin pitkälle polkeneet.”

Pyöräily on tulevaisuuden liikennemuoto

Liikennemuotona pyöräily on tulevaisuutta. Pyöräilyn lisääminen vähentää liikenteen päästöjä ja on hyväksi pyöräilijän terveydelle.

Polkupyörä on väline, jolla pääsee kätevästi paikasta toiseen ja liikkeellelähtö onnistuu usein kotiovelta. Erilaisia pyöriä löytyy jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Lisämaustetta pyöräilyyn tuo vuodenaikojen vaihtelu. Pyöräily sujuu niin paukkupakkasilla kuin heleänä kesäpäivänä, kirjoittajat vakuuttavat.

Esimerkiksi Helsingin suosituimman pyöräilyväylän, ydinkeskustassa kulkevan Baanan laskurin mukaan pyörämäärät ovat kasvaneet vuosittain. ”Vuonna 2013 koko vuoden keskiarvo oli 1 824 pyörää vuorokaudessa ja vuonna 2017 jo 2 350.”

Alkuvuodesta 2020 ilmaantunut koronaepidemia nosti pyöräilyn entistäkin suositummaksi tavaksi liikkua.

Pyöräilyn ilon kirjoittajat ovat pyöräilyn asiantuntijoita

Matti Hirvonen on Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja. Sanna Ojajärvi on Pyöräilykuntien verkoston kehittämispäällikkö ja Martti Tulenheimo Pyöräilykuntien verkoston ja Pyöräliiton erityisasiantuntija.

Pyöräilyn ilo

Matti Hirvonen, Sanna Ojajärvi, Martti Tulenheimo: Pyöräilyn ilo – Monta hyvää syytä pyöräillä. Minerva 2020

Lue myös Terhi Koivumäen blogi Pyörällä ajamisen taito karttuu leikin kautta ja Heljä Hyytiän artikkeli Luonnossa liikkumalla irti stressistä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi