Hyppää sisältöön

Pyörällä ajamisen taito karttuu leikin kautta

Muistelen, kuinka lapsi opetteli ajamaan ilman tukipyöriä. Minä kannustin vieressä, mutta pyörä lensi ojaan. Miten tästä päästiinkään lämpimiin muistoihin?

Vanhin lapseni harjoittelee isommalla pyörällä ajamista. Minä tsemppaan vieressä, mutta pyörä lentää ojaan. Talutan pyörän kotiin.

Muisto yli kymmenen vuoden takaa: Seisomme hiekkakentän laidalla ja vanhin lapseni harjoittelee ensimmäistä kertaa uudella, isommalla pyörällä ajamista. Minä tsemppaan, kannustan, annan rohkaisevaa palautetta. Tästä huolimatta poika tuskastuu, kiukustuu, hermostuu. Pyörä lentää ojaan ja poika ilmoittaa, että ei enää ikinä. Minä talutan pyörän takaisin kotiin.

Tästäkin muistosta huolimatta, minulla on erittäin lämpimiä muistoja ajasta, kun pojat opettelivat pyörällä ajoa. Kokosin yhteen muutaman oman ajatuksen siitä, miksi yksittäisistä epätoivoisista kokeiluista huolimatta, kumpikin poikani oppi ajamaan myös isommalla pyörällä, piti pyöräilemisestä ja meille tuli paljon hyviä pyöräilymuistoja.

Sopivat tavoitteet

Mitään taitoa harvoin opitaan kerrasta. Lapsi itse voi harmistua, jos ei heti opi ja osaa, mutta me aikuiset voimme auttaa laatimaan sopivat tavoitteet. Tänään riittää, että pysytään hetki tasapainossa, huomenna voidaan jo kokeilla pientä matkaa tuettuna.

Sopiva hetki

Oli todellakin iltoja, jolloin emme lähteneet pyörällä ajamista harjoittelemaan. Harjoittelut tehtiin iltoina tai viikonloppuina, kun me kaikki, sekä vanhemmat että lapset, olimme suht hyvillä mielin ja tunnelma hyvä.

Leikin kautta

Mitä pienempi lapsi, sen tärkeämpää, että jo taidon harjoittelu on kivaa. Kaikkein mukavinta pojille oli, kun piirsimme hiekkaan rasteja ja aina rastin päällä sai soittaa kelloa. Kantapään kautta opin, että kahden kilpailuhenkisen pojan kanssa tästä ei kannata tehdä kilpailua. Parempi lopputulos tuli, kun keräsimme yhdessä sovitun määrän kellon soittoja vuoron perään. Rasteja metsästäessä tuli huomaamatta ajettua ja opeteltua, eikä huomio ollut siinä, miten hyvin ajaminen onnistuu. Tärkeintä oli päämäärä ja rastille pääsy.

Vinkkejä opetteluun

Koin hyödyllisiksi valmiit vinkit siitä, miten opettaa lasta pyöräilemään. Otin ideoista ja vinkeistä ne, jotka sopivat omalle perheelleni. Ilman niitä meillä olisi varmasti ollut paljon yksipuoleisempi ja epävarmempi tie kohti pyörällä ajamisen taitoa.

Oikea motivaatio

Jo harjoitellessa mietimme poikien kanssa kaikkia kivoja paikkoja, mihin voisimme pyöräillä, sitten kun taidot karttuu. Mitä eväitä vähän kauimmaiselle metsäretkelle tai mitä jos syksyllä pääsisimmekin pyörillä lempileikkikentälle toiselle puolelle kylää.

Tsemppiä teille kaikille tämän taidon opetteluun. Harvoin tämä tie on suora ja esteetön, mutta ehdottomasti se kannattaa. Pyöräily avaa lapsille ihan uuden maailman kotipihan ulkopuolelta.

Neuvokas perhe on koonnut hyviä videoita ja vinkkejä pyöräilyn opetteluun. Poimikaa käyttöön juuri teidän perheelle sopivat ideat!

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset