Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Raskas musiikki työn vastapainona

Raskas musiikki työn vastapainona

Raskaat työrupeamat edellyttävät palautumista ja sen keinot ovat jokaisella erilaiset. Sen tietää myös Joensuussa Keskus­sairaalan Sydänkeskuksessa operoiva kardiologi Tuomas Rissanen, joka on löytänyt oman tapansa yhdistää työ ja palautuminen.

Tiia Hagström, Terveystieteiden maisteriopiskelija, sairaanhoitaja Esa Takala, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä
Julkaistu 18.8.2023
Päivitetty 24.8.2023
Tuomas Rissanen työpaikallaan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Kuva Antti Pitkäjärvi, Siun sote

Hyväntuulinen kardiologi Tuomas Rissanen, 46, saapuu haastateltavaksemme ennen iltapäivän vastaanottoaan. Tuomaksen työpäivä on ollut kiireinen. Siihen on mahtunut vaihtuvia työtehtäviä ja niiden delegointia kollegoille. Tavan­omaisten työpäiviensä hän kertoo täyttyvän toimenpiteistä kuten varjoainekuvauksista, pallolaajennuksista ja tahdistimien asennuksista.

Pohjois-Savosta Siilinjärveltä kotoisin olevan, Pohjois-Karjalan Sydänkeskukseen ylilääkäriksi päätyneen kardiologin meriitit puhuvat puolestaan. Jo varhaisessa vaiheessa lääkärikoulutustaan Tuomas osallistui tutkimusryhmään ja teki vierailuja potilastyöhön. Tutkimusmaailman kautta hän päätyi lopulta kardiologian pariin. Nyt kunnianhimoinen kardiologi syttyy potilaskohtaamisista ja toisaalta tutkimustyön hyödyntämisestä väestötasolla.

–  Olisin voinut lähteä myös tutkimuspuolelle, mutta potilaiden kohtaaminen ja käytännön hoitaminen kiinnosti enemmän. Tutkimus ja potilastyö poikkeavat toisistaan paljon. Tutkimustyö vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, kun taas potilastyö tarjoaa lyhyemmällä tähtäimellä onnistumisen kokemuksia. Potilaiden auttaminen palkitsee nopeammin myös kardiologin.

Musiikista voimaa

Moni tuntee sananlaskun: Raskas työ vaatii raskaat huvit. Tuomakselle raskaat huvit näyttäytyvät uppoutumisena raskaan musiikin pariin – mieluiten keikoilla. Niillä käynnit hän pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan yhdistämään työmatkoihin. Työ ja huvi yhdistyivät viimeksi Pariisin ja Helsingin matkoilla, joilla keikkatarjonnasta vastasivat Metallica ja Rammstein.

Tuomaksen lempibändi löytyy mistäpä muualtakaan kuin Pohjois-Karjalasta. Se on Kiteeltä lähtöisin oleva Nightwish. Ja saattaa myös olla, että jonkin asteinen vauhtimetalli soi kardiologin korvanapeissakin, kun liikunnallisesti aktiivinen Tuomas pöllyttää soraa Pohjois-Karjalan parhaimmilla maastopyöräilyreiteillä.

Pohjois-Karjalaan liittyy paljon sydänaiheista historiaa, eikä pelkästään Pohjois-Karjala-projektin takia. Sydänliiton kehittämä Tulppa-ryhmäkuntoutus nimittäin käynnistyi ensimmäisenä juuri Pohjois-Karjalassa. Nyt sitä ollaan käynnistämässä alueella uudelleen noin kolmenkymmenen, Sydänliiton keväällä kouluttaman, ryhmänohjaajaan voimin. Nämä uudet kasvokkaisiin ryhmätapaamisiin perustuvat kuntoutusryhmät aloittavat alueella syksyllä 2023.

Digitalisaatio tuo muutoksia

Vaikka perinteiset menetelmät toimivat edelleen, on selvää, että terveydenhuollossa tapahtuva digitalisaatio etenee kovaa vauhtia. Tähän viitaten Tuomas mainitsee sydänkuntoutuksen hybridimallin, jossa jokaiselle kuntoutujalle voitaisiin tarjota vaihtoehto perinteisen kuntoutusryhmän tai verkossa tapahtuvan valmennuksen välillä.

–  Osa potilaista osallistuu mielellään digitaalisesti ja etänä kuntoutusohjelmiin, mutta kaikilla ei ole siihen välineitä tai halukkuutta. Tällöin voitaisiin tarjota ohjausta fyysisissä ryhmissä.

Olipa kuntoutusmuoto sitten perinteistä tai digitaalista, Tuomas kannustaa aktiiviseen elämäntapaan, toki omat voimavarat huomioiden. Kaikille se ei nimittäin tarkoita maastopyöräilyä metalli­musiikin tahdittamana.

 

Tuomas Rissanen on kardiologian erikoislääkäri ja dosentti, joka toimii Pohjois-Karjalan keskussairaalan Sydänkeskuksen ylilääkärinä.

  • Yksi täysi-ikäinen ja kaksi teini-ikäistä lasta aiemmasta avioliitosta.
  • Sydänliiton hallituksen jäsenenä vuodesta 2021 ja varapuheen­johtajana vuodesta 2022.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi