Retkelle myös talvella
Jouni Laaksonen retkeilee kesät talvet. Erityisesti Lapin-vaellukset kuuluvat hänen elämäänsä. Nyt Jounilta ilmestyi kirja Talviretkeilijän opas (SKS Kirjat, 2022).
Talvi on erinomaista aikaa vaeltamiselle, Jouni Laaksonen rohkaisee kirjansa alkusanoissa. ”Talvella ei ole kiusaa hyttysistä, mäkäräisistä, polttiaisista, paarmoista, hirvikärpäsistä eikä punkeista. Talvella ei ole pakahduttavaa, voimat vievää hellettä.”
Talviretkeilyssä on myös se hyvä puoli, että raskaankin kuorman voi olkapäitä rasittamatta vetää ahkiossa. Lisäksi hiihtäminen on nivelille lempeämpää.
Laaksonen on kotoisin Etelä-Suomesta, mutta hän on asunut 2000-luvun Kuhmossa. Nuorena hänen oli päästävä Lappiin kahdeksankin kertaa vuodessa. Kokemusta retkeilystä kirjailijalla on, sillä pisin hänen tekemä retki on reilun kahden kuukauden hiihtovaellus Nellimistä Kilpisjärvelle. Retki ajoittui marraskuusta tammikuulle.
Kirjassaan Talviretkeilijän opas Laaksonen rohkaisee retkeilemään myös talvella. Kirjassa hän myös valmistelee retkeilijää hyvin, niin varusteiden kuin retkeilytaitojenkin suhteen.
Nauti Suomen talven riemuista
Päiväretkeily on helpointa retkeilyä. Silloin mukaan ei tarvitse ottaa telttaa, makuupussia ja muita painavia varusteita. Päiväretkeä on helpompi siirtää, jos sääennuste lupaa huonoa säätä, Laaksonen opastaa.
Vaatetus kannattaa valita sään mukaan: ulommas puetaan tuulenpitävä takki ja housut, jalkaan lämpimät jalkineet, päähän pipo ja käsiin riittävän lämpimät käsineet.
Myös Laaksosen mielestä tärkeä osa retkeä on eväiden syönti. Tulentekovälineet ja puukko pitää ottaa matkaan, vaikka aikomus ei olisikaan tehdä tulia.
Myös suunnistusvälineet pitää ottaa matkaan.
Talviretkeilymuotoja:
- Patikointi on helpointa talvipuuhaa.
- Lumikenkäily on hyvin samantapaista kuin tavallinen käveleminen. Lumikengillä pääsee ummessakin oleville retkeilyreiteille.
- Umpihankihiihtoon tarvitaan sopivat sukset. Pitkät ja leveät metsäsukset jakavat painon laajalle. Lyhyemmät mutta leveämmät karvapohjasuksetkin sopivat upottavaan lumeen.
- Hankikantoretket kuuluvat kevääseen. Lapin Käsivarressa jopa toukokuussa pääsee nauttimaan hankikannosta. Hiihtäminen ja lumikengillä eteneminen on keveää.
- Latuhiihto on etenkin kansallispuistoissa ja Lapin hiihtokeskuksissa antoisaa, koska ladut kulkevat kauniissa metsä-, tunturi- ja järvimaisemissa. Latujen varsilta löytyy nuotiopaikkoja, laavuja, kotia ja autiotupia.
- Läskipyöräily sopii myös talveen. Hiihtokeskuksista löytyy yhä enemmän talvipyöräilyreittejä.
- Retki- ja matkaluistelu tasaiseksi jäätyneellä ja lumettomalla järven- tai merenjäällä on mahtava kokemus.
Kirjassa opastetaan myös talvivaelluksen saloihin. Jouni toteaa: ”Talvinen päiväretkeily on varsin helppoa ja lumen kuorruttamat maisemat upeita, mutta toki talvi on haastavin vuodenaika retkeilyyn. Ennen kuin lähtee useamman päivän talvivaellukselle, on kerättävä kokemusta pakkaskauden päivä- ja viikonloppuretkistä.”
Lue myös: