Hyppää sisältöön

Romantiikkaa Kymenlaaksossa

Kun merikapteenin leski iskee silmänsä sotaherraan, mitä siitä seuraa? Ainakin rosvojen hyökkäys, huushollausta hunningolle joutuneessa kartanossa ja juonittelua siveysrikoksen tiimoilta… Vähemmästäkin seuraa sydänvaivoja ja kirkkoherralle peräti halvaus!

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 7.9.2017
Päivitetty 30.8.2018
Kaari Utrio. Kuva Tomi Kontio

Kaari Utrio, historiallisen romaanin ammattilainen, on omistautunut pitkään Suomen suuriruhtinaskunta-ajalle sijoittuvien taparomaanien kirjoittamiselle. Syksyn uutuus Hupsu rakkaus alkaa Helsingistä, varakkaan kauppiaan palatsista, mutta jatkuu katvealueella eli Kymenlaaksossa, aikoinaan Wreden suvulle kuuluneista kartanoista tunnetun Elimäen, Anjalan ja Hurukselan seudulla. Myöntää täytyy, etten olen siellä liikuskellessani kuullutkaan Angeresta, johon romaanin tapahtumat keskittyvät sen jälkeen, kun merikapteenin leski Hedda Becke tuo orvoksi ja rahattomaksi joutuneen serkkunsa Nora Wernerin turvaan Kyyhkymäen kartanoon. Saattajana toimii suloiseen Noraan silmänsä iskenyt naapuritilan isäntä, kapteeni Harry Lindmarck. Mutta koskien koristama Kymijoki virtaa peltoaukeita poimuttaen, ja sahateollisuuskin ottaa haparoivia ensiaskeleitaan.

Utrion henkilökuvaus on ammattitaitoista mutta ohutta. Sen sijaan juonen kuljettajana ja tapahtumien kuvaajana hän on vailla vertaa. Kerronta vie mukanaan niin, että kirja on luettava mahdollisimman pian loppuun saakka. Se auttaa unohtamaan ankean arjen ja muut murheet, jos niitä pitää päästä pakoon. Sen myös unohtaa yhtä nopeasti henkilöiden nimiä myöten. Mutta tehtävänsä se on täyttänyt, sillä nuupahtanutkin lukuhalu herää, ja tarve tarttua pikimmiten uuteen kirjaan on kiitettävän voimakas.

Kaari Utrio: Hupsu rakkaus. Historiallinen romaani. Amanita 2017.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset