Hyppää sisältöön

Roskat pois, metsä turvalliseksi

Tuula-Maria Ahonen kannustaa keräämään roskat luonnosta.

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 24.8.2016
Päivitetty 7.9.2018
– Tutkimusten mukaan roskat herättävät ihmisissä ärtymyksen ja masennuksen tunteita, Tuula-Maria Ahonen kertoo.

– Perustin Roskaliikkeen siksi, että mahdollisimman moni tulisi välittämään ja pitämään huolta yhteisestä ympäristöstä, näyttämään luonnon kunnioittamisen mallia omalla esimerkillään, perustelee maailmanlaajuiseksi levinneen suomalaisen innovaation, Roskaliikkeen, alullepanija Tuula-Maria Ahonen ja siteeraa filosofi-lääkäri Albert Schweitzeria: ”Esimerkki on pääasiallinen tapa vaikuttaa toisiin. Itse asiassa se on ainoa tapa!”

Miten Roskaliikkeen jäsen toimii?

– Kuka tahansa voi kerätä pois näkemänsä roskan. Nuorin Roskaliikkeessä on aloittanut 1-vuotiaana, vanhin 92-vuotiaana. Metsään voisi ottaa mukaan kodista esimerkiksi tyhjän leipäpussin.

– Tutkimusten mukaan roskat herättävät ihmisissä ärtymyksen ja masennuksen tunteita. Me monet koemme roskat metsässä vielä pahemmiksi kuin kaupungissa, metsähän on rentoutumisen paikka, monille pyhä paikka. Mikä tahansa luontoon kuulumaton, ihmisen mielestä vaarattoman näköinen roska voi olla luonnon eläimelle hengenvaarallinen. Esimerkiksi narun tai langan pätkä voi kiertyä linnun jalan ympärille, ja jalka voi mennä kuolioon, kun lintu ei saa sitä pois. Juomatölkin klipsi voi jäädä kiinni linnun nokkaan, ja lintu kokee tuskallisen jano- ja nälkäkuoleman.

– Ehjätkin pullot voivat olla tappavia ansoja päästäisille, hiirille ja myyrille. Ne voivat ruokaa etsiessään mennä pulloon ja jäädä sinne loukkuun, kun eivät pysty kiipeämään liukasta lasipintaa pitkin. Muun muassa siilit, ketut, supikoirat ja kissat voivat juuttua päästään tyhjiin säilykepurkkeihin etsiessään niistä ruokaa. Purkit ovat kaksin verroin vaarallisia, jos niihin on jätetty kansi osittain kiinni. Se voi estää eläintä vetämästä päätään tai jalkaansa ulos purkista.

Tuula-Maria Ahonen haluaa kiittää: Kiitoksia Sydänliiton jäsenille, jotka tulevat mukaan. Kokemusten mukaisesti roskan keräämisestä tulee hyvä mieli!

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset