Ruoka katkaisee köyhyyden kierteen
Bolivialaisen oppilaskodin käytännönläheinen ravitsemuskoulutus on satsaus tulevaisuuteen.
Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta ja elohopea on kohonnut mittarissa yli 30 celsiusasteen. Avoimista ikkunoista ei ole tuomaan vilvoitusta Verena Wells -oppilaskodin keittiöön. Lisälämpöä tuovat porisevat padat ja kanankoipia odottava uuni.
Bolivian sademetsäalueella, Caranavissa, valmistuu lounas lähes 30 hengelle.
– Alkukeittona on vihanneksilla ja pienillä perunoilla höystetty naudanlihakeitto. Pääruoaksi tarjoamme tänään kanankoipien lisäksi salaattia, kasviksia ja riisiä. Ruokajuomana on vettä ja mehua, oppilaskodin keittiössä työskentelevä Susy Mamani Ticona, 21, sanoo kasviksia pilkkoessaan.
Kasvatustieteitä yliopistossa kolmatta vuotta opiskeleva Ticona opiskelee aamuisin, tulee päivällä valmistamaan ruokaa ja palaa opintojen pariin jälleen illansuussa. Keittiössä hänellä on aina apuna muutama tyttöjen oppilaskodin reilusta paristakymmenestä teinistä, jahka nämä kerkiävät koulusta kotiin.
– Tytöistä on myös oikeasti apua ruoanlaitossa, pöydän kattamisessa ja ruoan jakamisessa. Samalla he oppivat, minkälaista on oikeanlainen ravinto, miksi se on tärkeää ja miten sitä valmistetaan edullisesti. Monen tytön kotona ei välttämättä ole tietoa siitä, mikä on terveellistä.
Lihottava ruokavalio
Verena Wellsissä ruokalistan ja ravitsemusohjauksen apuna käytetään Bolivian terveysviranomaisten ravitsemus- ja liikuntaopasta. Opuksesta löytyy liikuntaohjeiden lisäksi kymmenittäin reseptejä tasapainoisista aamiaisista välipaloihin ja pääruokiin asti.
Tavoitteena on käyttää paikallisia raaka-aineita ja kunnioittaa myös paikallisia perinteitä. Maassa on 36 tunnustettua alkuperäiskansaa. Monipuolisen ravitsemuksen ja riittävän liikunnan avulla koetetaan ehkäistä ylipainoa ja sairauksia, kuten metabolista oireyhtymää.
Boliviassa on lähes 11 miljoonaa asukasta, joista noin 40 prosenttia on köyhiä. Noin 17 prosenttia elää alle kahdella dollarilla päivässä. Köyhällä ruokavaliokin on usein köyhää.
– Kun ruokaa on liian vähän ja se on huonolaatuista, koulunkäynnistäkään ei tule mitään. On vaikea keskittyä, jos vatsa on jo aamusta nälästä kipeä, Ticona sanoo ja jakaa saman huolen kuin Verena Wellsin tyttöjen koulun rehtori.
Ravinto ja koulutus kulkevat käsi kädessä. Ne ovat rehtorin mukaan merkityksellisiä koko maan tulevaisuudelle ja keino katkaista köyhyyden kierre. Joillain koululaisilla voi olla pysyviä, jo sikiöaikana tulleita vammoja äidin huonon ruokavalion vuoksi. Silloin koulutuskaan ei auta katkaisemaan köyhyyden kierrettä.
– Tämän vuoksi tyttöjen, tulevien äitien, ravitsemuskoulutus on todella tärkeää, Ticona sanoo.
Yhteisöllisyys parantaa
Verena Wells on Ticonalle tärkeä paikka. Hänkin asui Suomen Lähetysseuran tukemassa oppilaskodissa viimeisen lukiovuotensa.
– Se oli hienoa aikaa erityisesti siksi, että täällä opetettiin arvostamaan itseään ja toisaalta kunnioittamaan myös muita. Usealla oppilaskodin tytöllä on ollut kotona hankalat olot. Mutta yhteisöllisyys, keskustelut ja monenlainen henkinen tuki auttavat kehittymään ja pääsemään sinuiksi vaikeiden kokemusten kanssa, Ticona kertoo.
Oppilaskodin parikymmentä teinityttöä opettelevat erilaisissa työpajoissa myös käytännön taitoja. Keittiövuoroihin tullaan mielellään, vaikkei olisi edes oma vuorokaan. Aikuisen seura kelpaa.
Oikeaa ruokaa
Safir Riberosan, 17, koulupäivä on jo ohi. Vuoden verran Verena Wellsissä asunut neiti pitää oppilaskodissa melkeinpä kaikesta. Tottuneesti hän ottaa käteensä vihannesveitsen.
– On kiva tehdä oikeita asioita ja samalla jutella Susyn kanssa, Riberosa sanoo kuoriessaan ja pilkkoessaan kurkkua salaattiin.
Riberosan mukaan hänen kotonaan ei syödä yhtä monipuolisesti kuin oppilaskodissa.
– Täällä ruoka on tosi hyvää. Olen kyllä kertonut äidille, mitä kannattaisi syödä, mutta hän ostaa mieluummin säilykkeitä tai roskaruokaa. Ne ovat halvempia.
Moni tyttö asuu asuntolassa myös siksi, että koulumatka syrjäkyliltä lukioon on liian vaarallinen. Sademetsässä vaanivat puumat ja jaguaarit, etenkin tyttöjä myös miehet. Vanhemmat eivät uskalla päästää lapsiaan kouluun, joten etenkin tyttöjen opinnot jäävät usein kesken.
Verena Wellsissa tytöt asuvat turvallisesti, heidän koulunkäyntiään tuetaan ja pidetään huoli, että läksyt tulee tehtyä.