Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Ruokamatka keskiaikaan

Ruokamatka keskiaikaan

Keskiaika kiinnostaa. Radion ohjelmasarjaan liittyvässä Keskiajan maut -kirjassa tarkastellaan yrttien ja ruoan yhteyttä ihmisen hyvinvointiin.

Tuula Vuolle-Selki
Julkaistu 8.8.2016
Päivitetty 21.5.2019
Keskiajan maut,

Ylen keskiaikasarja on kesän aikana tavoittanut keskiajasta kiinnostuneita radion kuuntelijoita. Ohjelmassa on käsitelty keskiajan ihmisen arkea, johon kuului olennaisesti ruoka ja sen valmistukseen liittyvät tavat sekä käytännöt. Satu Hovin Keskiajan maut (2015) vie tutustumismatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjoittajalta on aiemmin ilmestynyt kirja Keskiajan puvuista (2013). Hovi on pitänyt myös kursseja ja luentoja keskiajan ruokakulttuurista sekä luonnonyrttien käytöstä. Aiemmat keskiajan ruokakulttuuria käsitelleet tutkimukset eivät ole tavoitelleet tavallista lukijaa. Keskiajan maut -teos paikkaa tämän puutteen ja monet kirjan resepteistä ovat sovellettavissa myös nykyajan keittiössä.

Naurisapposet, piimäjuusto ja katajakalja

Kirjassa esitellään ruokaan liittyviin tapoja ja käytäntöjä keskiajan Suomessa sekä eurooppalaisten vaikutteiden merkitystä suomalaiseen ruokakulttuuriin. Satu Hovi käsittelee keskiajan ruokakulttuuria monipuolisesti ottaen huomioon mm. elinkeinot, ja niiden vaikutuksen ruoan hankintaan ja valmistustapoihin. Lisäksi saamme yksityiskohtaista tietoa valmistusvälineistä ja ruoan säilömisestä. Keskiaikaisessa keittiössä suosittuja ruokalajeja olivat naurisapposet, oravakukko, piimäjuusto sekä juomat kuten katajakalja, tammenterho-olut, yrttisima ja kesäkukkalikööri. Sipulit, pavut, kaalit ja nauriit kuuluivat rahvaan ravintoon, mutta väärin valmistettuna aiheuttivat ylimääräisiä vaivoja: nauris auttaa vatsaa, tuottaa myös ilmavaivoja ja huonosti keitettynä aiheuttaa vatsanväänteitä. Kirjassa tarkastellaankin yrttien ja ruoan yhteyttä keskiajan ihmisen hyvinvointiin.

Hankalasti luettava kirja mielenkiintoisesta aiheesta

Satu Hovin kirjassa yhdistyvät aiempien keskiaikaista ruokakulttuuria ja terveyttä käsitelleiden tutkimusten teemat käytännönläheisesti. Kirjan kiinnostavuutta lisää huolellisesti valittu, runsas kuvitus. Taittajalle erilaisten tekstien ja kuvien limittäminen on ollut haastava työ. Tekstiä olisi voinut silti tiivistää ja sivumäärää vähentää. Myös kevyemmän painopaperin valinta olisi ollut paikallaan. Kirja on painava (puolitoista kiloa) ja nyt sitä on pakko lukea pöydän ääressä. Iltalukemiseksi kirjaa ei siis voi suositella.

Satu Hovi Yle Puheen haastateltavana toukokuussa 2015. Ohjelma kuunneltavissa Yle Areenassa ja Keskiajan arkea Suomessa ja Euroopassa -ohjelmasarja/ Ruoka ja tavat

Satu Hovi, Keskiajan maut. ARTHOUSE 2015. 448 s.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi