Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Ruokapiiri takaa tuoreet ja maukkaat kasvikset

Ruokapiiri takaa tuoreet ja maukkaat kasvikset

– Suosittelen ruokapiiriä lämpimästi kaikille, jotka haluavat syödä luomuruokaa, kannustaa Mariaana Nelimarkka (42), toimittaja ja pienen tyttären äiti Helsingistä.

Soili Soisalo
Julkaistu 29.10.2015
Päivitetty 12.9.2018
Mariaana Nelimarkan mielestä on mukavaa, kun tietää, mistä oma ruoka on peräisin. Kuva: Ulla-Maija Hänninen

Mariaana Nelimarkka on osakkaana Herttoniemen ruokaosuuskunnassa, joka pyörittää myös ”Kaupunkilaisten oma pelto” -toimintaa.  Hän liittyi peltohankkeeseen mukaan heti, kun kuuli idullaan olevasta ajatuksesta viitisen vuotta sitten. Puuhaihmiset vuokrasivat sitten sopivan pellon ja palkkasivat puutarhurin sitä hoitamaan. Kaikki osakkaat osallistuvat talkoisiin pellolla, ja satoa on jaettu jo viitenä vuonna elokuusta marraskuuhun. Sadonkorjuuaika on parhaillaan meneillään, ja jokainen osakas saa joka tiistai kassillisen kasviksia. Kasvikset ovat todella tuoreita, sillä sato korjataan aina juuri ennen jakelua.

– Biodynaamisesti viljeltyjen kasvisten maku on niin mahtava, että niihin ei kannata juurikaan lisätä mausteita eikä niitä tarvitse uittaa voissa ja kermassa. Ja on mukavaa, kun tietää, mistä oma ruoka on peräisin, Mariaana toteaa.

Vastoin yleistä käsitystä ruuan ostaminen ruokapiiristä ei tule kalliimmaksi kuin tavallisesta marketista. Mariaanan mukaan laskelmat todistavat, että luomukasvikset maksavat hiukan vähemmän, kun ne hankitaan ruokapiirin kautta. Lisäksi valikoima on monipuolisempi kuin peruskaupassa:

– Alkusyksystä saimme ihania pieniä parsakaaleja, jotka saattoi käyttää varsineen ja lehtineen. Myös salaattifenkolia kasvatettiin tänä vuonna, sillä olin toivonut sitä viljelijältä. Osuuskunnassa kaikki saavat äänensä kuuluviin ja voimme itse vaikuttaa siihen, mitä viljellään. Tänä vuonna pellollamme kasvoi yli neljääkymmentä lajia, kuten trendikästä lehtikaalia ja mangoldia, Mariaana kertoo.

Monet nuoret perheet kiinnostuvat luomuruuasta silloin, kun heille tulee perheenlisäystä, ja vanhemmat haluavat varmistaa, että lapset saavat parasta mahdollista ravintoa. Mariaanankin mielestä on tärkeä tietää, miten ruoka tuotetaan. Luomuviljelyssä lannoitteet ovat luonnonmukaisia eikä kemiallisia torjunta-aineita käytetä. Kasvien tuholaisia torjutaan biologisesti niiden luontaisten vihollisten avulla, esimerkiksi tuodaan leppäkerttuja hävittämään kirvat kasveista.

Kaupunkilaisten oma pelto löytyi naapurikunnasta, joten ruuan kuljettamiseen ei tarvitse käyttää turhaan energiaa, ja ympäristöhaitat jäävät mahdollisimman pieniksi biokaasuauton ansiosta. Lisäksi tuotteet päätyvät mahdollisimman tuoreina, ilman välikäsiä kuluttajille, mikä pienentää kustannuksia.

Lähes ainoita haasteita ruokapiiriläiselle voi koitua uudenlaisista kasviksista tai muista uusista tuotteista. Herttoniemen ruokaosuuskunnan jäsenet jakavat innokkaasti reseptejä keskenään, jolloin myös oudommat kasvikset tulevat vähitellen tutuiksi kotikeittiöissä. Joskus tarvitaan myös säilöntäohjeita, jos jokin kasvis intoutuu antamaan ennätyssuuren sadon.

Yksi vuoden kohokohdista on sadonkorjuujuhla syksyisin. Yhdessä valmistetaan kekriherkkuja, jotka sään salliessa nautitaan pellon laidalle rakennetun pitkän pöydän ääressä. Mariaana aikoo ottaa myös tyttärensä mukaan pellolle heti, kun hän oppii kunnolla kävelemään:

– On hienoa, kun lapset saavat nähdä, mistä ruoka on peräisin. Minullekin tämä on ollut opettavainen ruuantäyteinen matka. Kun viljelee itse, oppi uudella tavalla kunnioittamaan maata ja ruokaa, jota se meille antaa.

Ruokapiiri

  • lisätietoa löytyy internetistä: mm. www.ruokapiiri.fi
  • jokainen ruokapiiri toimii sovitulla tavalla, tilaus tehdään kerran kuussa tai viikoittain
  • ruokapiireillä on erilaisia valikoimia toimitettavista tuotteista
  • toimintaan liittyy talkootyötä, kuten tilausten käsittelyä ja jakamista
  • tilaukset toimitetaan sovittuun paikkaan, esimerkiksi paikallisen kirjaston tiloihin
  • Facebookissa toimii myös REKO Lähiruokarengas, josta voi poimia lähimmän renkaan suoramyyntipaikan osoitteen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi