Suksilla suorittamatta paras
Alppihiihdon huipulla kisannut Sanni Koivuranta löysi urheilu-uransa jälkeen syventyneen liikuntasuhteen. Nyt Hiihtoliiton seuratoiminnan kehittäjänä hän kannustaa ihmisiä ympäri Suomen löytämään lumilajien ilon. Hänelle se on ollut elämää kantava voimavara.
Kolme- ja viisivuotiaiden lasten äitinä Sanni Koivuranta tietää, millaisia paineita vanhemmuuteen helposti liittyy: syövätkö lapset riittävän monipuolisesti, onko hampaat hoidettu oikein, paljonko lapsi viettää aikaa padilla? Siksi hän varoo asettamasta sanojaan väärin, jotteivat liikuntaan liittyvät suorituspaineet ottaisi valtaa perheissä, joissa ei juuri liikuta.
Koivuranta puhuu nimenomaan rennon suorittamattomuuden ja liikunnan ilon puolesta. Suomen Hiihtoliiton Lumilajit Liikuttavat -konseptiin kuuluva Lasten Lumipäivät -kiertue käynnistyi juuri Rovaniemeltä ja se kiertää vuosittain yli 20 paikkakuntaa Suomessa. Koivuranta vastaa kiertueen toteutuksesta. Hiihtoliiton tavoitteena on tarjota harrastamisen mahdollisuuksia ja positiivisia kokemuksia suksilla.
– Lumipäivissä mennään elämysten kautta. Siellä ei hiihdetä suksilla ympyrää, vaan olemme tuottaneet monenlaisia aktiviteetteja, jotka vastaavat nykylapsen tarpeisiin. Temppuratojen lisäksi tapahtumissa pääsee esimerkiksi kokeilemaan ampumahiihdon ekoasetta sekä mäkihyppyä, Koivuranta kertoo.
Lasten Lumipäivät kutsuu päivisin mukaan kouluryhmiä; iltaisin on perhetapahtumia, joiden toivotaan saavan perheet yhdessä harrastamaan.
– Paikalliset seurat ovat aktiivisesti mukana ja osalla paikkakunnista on tarjolla myös lainavälineitä. Kynnys lähteä liikkeelle pyritään pitämään mahdollisimman matalana.
Kriteerit alas ja suupielet ylös
Sanni Koivuranta kasvoi liikunnallisessa perheessä ja oli itse jo 2,5-vuotiaana rinteessä. Ei siis ihme, että sukset löytyivät varhain alle myös omille lapsille. Sannin aviomies on hänkin entinen huippu-urheilija, mäkihyppääjänä ja yhdistetyn urheilijana tunnettu Anssi Koivuranta, ja lapset osoittavat jo nyt vilkkauden merkkejä.
– Pyrimme lähinnä mahdollistamaan lastemme aktiivisuuden, ilman että ohjailisimme. Meillä on kodin kalusteetkin katsottu niin, että sohvalla saa hyppiä, kunhan kerää sohvatyynyt. Sisustuksessa on joutunut tekemään kompromisseja, Koivuranta kertoo nauraen.
Mutta miten päästä liikkeelle, jos oma liikuntasuhde on hankala tai jopa traumaattinen? Valitettavan monella juuri hiihto herättää ikäviä koulumuistoja. Tähän Hiihtoliitto pyrkii tarjoamaan uudenlaisia kokemuksia.
– Vaikka Lumipäivät on suunnattu erityisesti lapsille, toivomme saavamme myös aikuisia antamaan lajeille mahdollisuuden. Suhde suksiin voi syntyä aivan uudella tavalla, kun siihen liittyy omaehtoisuus ja vapaus.
Koivuranta kannustaa kokeilemaan. Tärkeintä ei ole, että osaa vaan että lähtee liikkeelle. Tämä on tärkeä viesti myös lapsille.
– Lapsen on hyvä huomata, että aikuinen voi pyllähtää suksilla, mutta se ei haittaa! Todennäköisesti lapselle olet supertähti suksilla, vaikka itse ajattelet, ettet osaa. Me aikuiset otamme herkästi liikaa paineita.
Myös hiihtovälineissä aikuisilla on usein korkeammat kriteerit kuin lapsella: lapsi ei ehdi jäädä ihailemaan välineitä, kun on jo päästävä koittamaan. Koivurannan perheessä lähes kaikki välineet on hankittu käytettyinä. Jos jotain ei ole, turvaudutaan luovuuteen.
– Viime talvena olimme lähdössä hiihtoretkelle. Vanhempi poika meni jo hyvin suksilla, mutta 2-vuotiaalle ei ollut ratkaisua. Otimme sitten koiran ulkoiluttamiseen tarkoitetun juoksuvyön, jonka mieheni sitoi vyötäisille ja veti sen avulla pulkkaa. Meillä oli kaakaot matkassa ja saimme tosi mukavan hiihtoretken.
Latu ei luo ulkonäköpaineita
Kun Sanni Koivuranta vielä kilpaili alppihiihdon huipulla, saattoi treenitunteja tulla viikossa reilusti yli parikymmentä. Nyt suhde liikuntaan on sallivampi. Koivuranta muistuttaa, että niin lasten kuin aikuistenkin kohdalla tärkeintä on tasapaino, jossa liikunta tuo iloa, voimaa ja terveyttä, mutta elämäntapa sallii myös herkuttelun ja rentoilun.
– Itsensä kuuntelu on vapauttavaa. Nykyisin jos puolen tunnin jälkeen ei treeni lähde, lopetan. Jos taas tekee mieli painaa kaksi tuntia, annan mennä.
Koivuranta kokee, että lapsena luotu positiivinen liikuntasuhde on kantanut läpi elämän. Esimerkiksi oma teiniaika meni liikunnan avulla kivuttomasti.
– En kokenut ikävaihetta hankalaksi, kun liikunta kulki rinnalla. Myös lajini oli sellainen, ettei se tuonut esimerkiksi ulkonäköpaineita, Koivuranta pohtii.
Siitä hän tykkääkin hiihtolajeissa: ne ovat kokonaisvaltaista terveysliikuntaa, jossa saa edetä omaa tahtia, syventää luontosuhdettaan, vetää keuhkot täyteen raitista ilmaa ja olla välittämättä siitä, miltä ladulla tai rinteessä näyttää.
– Opiskelu liikunnanohjaajaksi vain syvensi käsitystäni liikunnan hyvinvointivaikutuksista. Fyysisen terveyden lisäksi se parantaa kehontuntemusta, itsetuntemusta ja kyvykkyyden kokemusta. Nämä ovat tärkeitä teemoja läpi elämän. Itse tunnen edelleen nahoissani, miten hyvää liikunta tekee ja toivon, että myös lasteni liikuntasuhde säilyy merkityksellisenä läpi elämän.
Ilo irti talvesta ja stadikalle suksilla
Lumitalvi 2021 teki hiihtämisestä suorastaan trendikästä, ja moni heitti vanhat hiihtotraumat romukoppaan. Sukset myytiin paikoin loppuun ja niitä haettiin vintiltä pölyyntymästä.
– Oli hauska nähdä isojen kaupunkien keskustoissa ihmisiä suksien kanssa, se oli tosi piristävää!
Tänä vuonna hiihtokansa pääsee entistä lähemmäs Helsingin keskustaa, kun Hiihtoliiton Helsinki Ski Weeks -tapahtuma avaa Olympiastadionille ladun kaiken kansan hiihdettäväksi helmikuun ajaksi. Ilmaisen elämyksen toivotaan tuovan perheet yhdessä ladulle.
Sanni Koivuranta muistuttaa, ettei lapsi välttämättä osaa pyytää päästä tietyn lajin pariin, jolloin vanhemman roolina on mahdollistaa ja viedä kokeilemaan. Olympiastadionin latu ja Lasten Lumipäivät ovat molemmat mainioita mahdollisuuksia, mutta Koivurannan perheessä on myös oma hauska perinne.
– Meillä on “perheperjantai”, jolloin kukin perheenjäsen vuorollaan päättää päivän aktiviteetin ja sen, mitä syödään. Näin kaikki tulevat kokeilleeksi uusia juttuja.
”3 × suksille”
Juhlapyhien liikunnallistaminen: Monelle perheen yhteiset perinteet ovat rakkaita muistoja. Voisiko oman perheen perinteisiin kuulua joulupäivän hiihtoretki tai loppiaisen suksikisat itse tehdyllä temppuradalla?
Kevennä kriteereistä: välineitä löytyy käytettynä nettitoreilta ja luonto on lähes kaikkialla ilmainen. Hiihtoretkelle riittää ulkoiluvaatteet eikä ladulle tarvita viimeisimpiä hiihtotrikoita. Tärkeintä on saada raitista ilmaa ja punaiset posket!
Seurasta lisävauhtia: Hiihtoa voi harrastaa ilman lisenssejä, mutta paikallisesta hiihtoseurasta voi löytää ystäviä, inspiraatiota tai esimerkiksi paremman hiihtotekniikan. Hiihtoliitolla on pilotoinnissa aikuisten hiihtokoulu, josta kuullaan lisää 2022 aikana.
Sivakoi varmoille lumille Olympiastadionille
Helsinki Ski Weeks järjestetään ensimmäistä kertaa 29.1.–27.2.2022. Ennenkokemattomalla tavalla liikunnan riemun ja elämyksellisen viihteen yhdistävä tapahtumakokonaisuus muun muassa tarjoaa ilmaisen mahdollisuuden tulla sivakoimaan varmoille lumille Olympiastadionin huikeisiin puitteisiin.
Tapahtuma saa lähtölaukauksensa 29.1. Kansallisella Hiihtopäivällä, joka innostaa ihmiset ympäri Suomen hiihtämään ja liikkumaan ulkona samana päivänä. Millaista positiivista energiaa olisikaan ilmassa päivänä, jolloin miljoona ihmistä olisi samaan aikaan liikkeellä! Liikkumisen riemu ja ilmassa väreilevä yhteenkuuluvuuden tunne kiteytyy tähän tammikuiseen lauantaihin. Nappaa sukset kainaloon, virittäydy talven tervehenkisimpään teemapäivään ja hiihdä hyvää mieltä. Laturetkiä luonnossa tai piristäviä spurtteja Olympiastadionilla – tyyli on vapaa, löydä omasi!
Lue myös: