Suomalainen arvostaa unta, muttei nuku riittävästi
Suomalaiset nostavat riittävän unen saannin tupakoimattomuuttakin tärkeämmäksi terveyttä edistäväksi tekijäksi.
Tulos selviää Yksi elämä -terveystalkoiden teettämästä kyselystä, joka tutki kansalaisten suhtautumista terveyskysymyksiin. 60 prosenttia suomalaisista nosti riittävän unen kolmen tärkeimmän vaihtoehdon joukkoon. Kaikkein tärkeimmiksi hyvinvoinnin edistäjiksi nousivat odotetusti terveellinen ruokavalio (73 %) ja säännöllinen liikunta (70 %). Erityisesti naiset korostivat unen merkitystä – niukasti jopa liikuntaakin enemmän. 69 prosenttia naisista valitsi unen ja 68 prosenttia liikunnan kolmen kärkeen. Tulokset eivät vaihdelleet iän tai asuinpaikan mukaan, vaan uni nähtiin merkittävänä kaikissa ryhmissä.
– Tämä on musiikkia korville, iloitsee dosentti ja unitutkija Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta. Hän jatkaa:
– Vuosikymmeniä tehty työ alkaa vihdoin niittää tulosta ja muutos on hiljalleen näkyvissä. Ennen ajateltiin, että uni on hukkaan heitettyä aikaa, mutta nyt tiedetään, että se on oleellinen osa sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointia. Enää se, joka nukkuu vähiten, ei ole kaikkein “kovin jätkä”.
Suomalaiset eivät kuitenkaan nuku enempää – päinvastoin. Tilastokeskuksen ja THL:n tutkimusten mukaan yöunet ovat lyhentyneet ja unihäiriöt lisääntyneet vuoden 1972 jälkeen. Satunnaisia unihäiriöitä on jo lähes joka toisella suomalaisella, 45 prosentilla. Lisäksi noin viidennes nukkuu enintään kuusi tuntia vuorokaudessa.
Unenpuutteesta kärsivät niin mieliala kuin motivaatio, ja se myös heikentää kykyä painaa mieleen opittuja asioita. Stenberg muistuttaakin kahdesta uneen liittyvästä myytistä.
– Ei ole yhtä oikeaa pituutta vaan henkilökohtaisessa unen tarpeessa on suuret ihmiskohtaiset vaihtelut. Kannattaa siis selvittää oma yksilöllinen tarve ja käyttäytyä sen mukaan. Lisäksi kannattaa muistaa, että elimistö tarvitsee valmisteluaikaa uneen. Nukkuminen ei tapahdu kuin napsauttaisi valot pois päältä vaan se on pitkällinen prosessi, jota kannattaa valmistella illan mittaan.
Tutkimuksen toteutti YouGov Finland ja siihen vastasi 1006 suomalaista. Tiedot kerättiin web-kyselynä 8.3.–11.3.2016. Lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaisia edustavaksi iän (18–74 v.), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.
Tiivistelmä tuloksista:
Mitkä seuraavista asioista ovat mielestäsi kaikkein tärkeimpiä oman terveyden edistämisen kannalta? Voit valita kolme tärkeintä. (N=1006)
73 % Terveellinen ruokavalio
70 % Säännöllinen liikunta
60 % Riittävä uni
28 % Tupakoimattomuus
21 % Hyvät ihmissuhteet
12 % Stressinhallinta
12 % Alkoholin kohtuukäyttö
Lähteet:
Kansallinen FINRISKI 2012 -terveystutkimus
Seppo Koskinen, Annamari Lundqvist & Noora Ristiluoma (toim.): Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011