Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Sydän lepää Savon maisemissa

Sydän lepää Savon maisemissa

Leppoisa elämänmeno houkutteli Virpi Tolosen kauppiaaksi Heinävedelle. Pienessä kunnassa asiakkaiden koriin löytävät tiensä niin sydäntuotteet kuin jauhopussitkin, ja kauppias voi hyödyntää ruokatietoaan joka päivä.

Terhi Friman
Julkaistu 13.2.2014
Päivitetty 7.9.2018
Kauppias Virpi Tolonen

Heinäveden keskusta on arkisena aamuna hiljainen. Huoltoaseman baarissa nautitaan kahvin kanssa paikallisen kotileipurin piirakoita ja pikkuleipiä. K-marketissakin näkee, että ollaan maaseudulla, savolaisella maaperällä. Kaupassa myydään jauhoja isoissa säkeissä ja hiivaa isoina paloina. Kotona leivotaan ja laitellaan muutenkin ruokaa.

Sydänviikolla Heinäveden sydänyhdistyksen aktiivit kävivät esittelemässä kaupassa sydäntuotteita. Tuotteet olivat hyvin esillä, niistä jaettiin tietoa, ja asiakkaat olivat kiinnostuneita asiasta.

Tuotteita on pienessä kaupassa tarjolla joka osastolla. Savossa kaupaksi käyvät hedelmät ja vihannekset sekä benecolit kuten muuallakin. Uuden kauppiaan myötä kauppaan ovat tulleet muun muassa monenlaiset pähkinät. Ne käyvät kaupaksi mukavasti.

Maalla on kuitenkin tietyt erityispiirteensä. Moni asiakas kasvattaa juureksia itse. Hyvin monen heinäveteläisen tie vie kesällä ja syksyllä metsään, joten marjoja ja sieniä ei kaupan kannata myydä. Hirviaikaan lihaa menee kaupaksi vähän.

Kauppiaan kanssa vaihdetaan kuulumisia ja kysellään välillä ideoita ruuanlaittoon. Tolonen on voinut jakaa ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ammattitaitoaan, ja hän on saanut kertoa asiakkaille muun muassa gluteiinittomista tuotteista. Savossa leivotaan paljon kukkoja, leipiä ja piirakoita.
-Kalaakin täällä syödään paljon. Paikallisesta järvestä tulee kalaa, ja tietysti täällä on tarjolla myös lohta.

Luonto antaa voimaa

Virpi Tolonen muutti vuosi sitten kauppiaaksi Heinävedelle. Aikanaan ravintolakokiksi opiskellut ja vuosia ravintolan esimiehenä toiminut nainen halusi pääkaupungin hulinasta ja vilinästä rauhallisempaan elämään. Hän piti sapattivuoden, kävi sinä aikana liikunta-alan kurssin todetakseen, että liikunta on harrastuksena paras.

Sitten hän viritti vanhan haaveensa kauppiaaksi ryhtymisestä, kävi kauppiasvalmennuksen ja päätyi luostaripitäjä Heinävedelle. Alussa tuore kauppias piti pitkää päivää mutta nykyisin aikaa riittää paljon muuhunkin.

Koti on työvapaa alue, jossa ei kaupan meilejä lueta. Sen sijaan järven rannalle perheineen asettunut kauppias nauttii luonnosta ja liikkuu mielellään kotimetsissä. Luonto rentouttaa ja rauhoittaa, ja työntekokin on tehokkaampaa, kun vapaatakin aikaa on.

Kaupan porukalla on mahdollisuus käydä yhdessä kerran viikossa pelaamassa sulkapalloa. Kauppias käy kansalaisopiston jumpassa kerran viikossa, muutoin kunto pysyy yllä metsälenkkien ansiosta.
– Täällä elämänmeno on rennompaa kuin etelässä. Viihdyn täällä hyvin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi