Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Haaveiden työnä joulukalenteri

Haaveiden työnä joulukalenteri

Helsinkiläinen satukirjailija ja kuvittaja Ulla Sainio toteutti tänä vuonna Sydänliiton joulukalenterin ja latasi sen täyteen kesän energiaa.

Outi Kontkanen, varainhankintapäällikkö
Julkaistu 5.10.2020
Päivitetty 21.6.2021
Ulla Sainio

Ulla Sainio on helsinkiläinen satukirjailija ja kuvittaja, joka pääsi toteuttamaan oman haaveidensa työn – kuvittamaan joulukalenterin.

– Olen jo lapsena askarrellut omia joulukalentereita ja kirjoittanut pikku joulutarinoita, sekä myöhemmin animoinut muutamia luukkuja someen, mutta tilaustyönä pääsin vasta nyt toteuttamaan kalenterin, kertoo Ulla Sainio.

Yhteistyö Sydänliiton ja Ulla Sainio välillä käynnistyi keväällä 2020. Joulukalenteri on Sydänliiton joulukeräyksen tunnus, joten sen kuvitus ja teema sunniteltiin Sydänliiton toiminnan kannalta tärkeiden aiheiden kautta.  – Haluamme olla helposti lähestyttävä sydänyhteisö, josta saa tarvitsemansa tiedon ja tuen, kun oma terveys huolestuttaa, kertoo Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Koski.

Joulutarinassa yksinäinen löytää yhteisön

Sydänliiton joulukalenterissa 2020 Ulla Sainio kertoo tarinan, jossa pieni yksinäinen löytää yhteisön. Kaikille joulu ei ole yhdessäolon juhla. Alussa ovet ovat kiinni ja vain pieniä tonttuja näkyy puuhissaan, mutta pikku hiljaa lämmin jouluhenki toteutuu.

 

IKIMETSÄN JOULU
Metsä verhoutui kosteaan sumuun.
Kaikki olivat kiireisiä. Pieni hiiri kurkisti ruokakomeroonsa.
Komeron perällä vilahti jotain punaista. Hiiri säikähti.
Mutta kohta omenavaraston takaa kohosi punainen
hiippalakki ja pieni olento sanoi: ”Minä olen Ikimetsän
tonttu, ja tuon sinulle kutsun Suuren Kuusen joulunviettoon!”
Samaan aikaan Suuren Kuusen oksilla kävi kuhina.
Lisää tonttuja kapusi sen runkoa ja sytytti pieniä lyhtyjä,
ripusti jouluvaloja ja koristekransseja. Kuusen seinämästä
törröttävästä savupiipusta alkoi kohota kodikas savu ja
herkullisten leipomusten tuoksu levisi Ikimetsään.
Jostain kuului laulua, naurua, peltien kolinaa, astioiden
kilinää ja jos oikein tarkkaan kuunteli, myös rapinaa ja
supinaa. Lunta alkoi hiljalleen sataa…

 

Ullan mielestä joulussa yksi parhaita asioita on lapsenmielisyys. Jouluna aikuinenkin voi nauttia leikistä ja antautua joulun taialle. Kuvittaja itse ei tunnusta olevansa varsinainen jouluihminen, mutta jouluaiheen kuvittaminen oli todella mieluinen.

– Varmaankin siksi, että sain tehdä oman näkemykseni joulusta. Halusin sisällyttää joulukalenteriin elementtejä perinteisestä suomalaisesta joulusta. Kuvittelen usein tarinoita hauskoihin paikkoihin, vaikkapa metsässä, ja satuhahmoni alkavat elää omaa elämäänsä mielikuvituksessani.

Kokenutkin kuvittaja yllättyi

Kesällä on Ullan mielestä ihana ajatella joulua. – Toivon itse kalenterista jotain pientä hauskaa ja nättiä joka päivälle, piristystä joulukuun hämärään.

Joulukalenterin toteuttamisen vaikeus kuitenkin yllätti myös kokeneen kuvittajan.  Joulukalenterin luukkukuvien pitää toimia sekä kiinni että auki, sen pitää ollapieni yllätys ja kokonaisuuden on toimittava, myös teknisesti.

– Työ vaati enemmän aikaa kuin oletin. Toukokuussa tein luonnoksen, mutta kun ryhdyin varsinaiseen työhön, tuntui vaikealta tavoittaa luonnoksen rentous.

Loppukesästä 2020 Ulla piirsi kuvituksen vielä uudestaan.

 

Sydänliiton tavoitteena on, että kukaan ei jää sairastuessaan yksin

Joulukalenteri on Sydänliiton joulukeräyksen tunnus, jonka toimitamme kaikille lahjoittajillemme. Sairastuessa on tärkeää löytää tukiverkko ja asiantuntijat, jotka pystyvät auttamaan kuntoutuksessa sairaalajakson jälkeen. Vertaisen tuki, asiantuntijan neuvot ja vinkit sekä kuntoutujan tietopaketit auttavat tuomaan toivoa ja tukea sydänsairaiden elämään. Sydänliiton tavoitteena on, että kukaa ei jää sairastuessa yksin ja, että tulevaisuudessa yhä harvempi sairastuisi.

Ulla Sainio kuvittaa Sydänliiton joulukalenterin myös vuonna 2021.

Sydänliiton rahankeräyslupa on RA/2020/1053. Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa on voimassa toistaiseksi. Keräyksen tuotto käytetään sydänterveyden edistämiseen, ihmisten voimavarojen vahvistamiseen ja sairastuneiden tukemiseen.

Tutustu Sydänliiton varainhankintaan ja löydä oma tapasi tehdä hyvää

Ulla Sainio on helsinkiläinen graafikko, kuvittaja ja satukirjailija. Kuvittajan työn Ulla aloitti jo opiskeluaikanaan Taideteollisessa Korkeakoulussa. Ulla on julkaissut kaksi satukirjaa: Karhu ja Kettu – Matkalla pohjoiseen (Aurinko Kustannus 2019) sekä Merenneidot – Mustekalan syntymäpäivä (Aurinko Kustannus 2020). Lue lisää Ullasta www.ullasainio.com

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi