Siirry sisältöön

Mitä sydänpotilaan on hyvä tietää koronaviruksesta

Monien koronavirusinfektiosta vakavimpia oireita saaneiden on raportoitu sairastavan perussairautenaan sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Mitä tiedämme koronaviruksen sydänvaikutuksista?

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 13.3.2020
Päivitetty 22.5.2020
Kuva Anna Kara

Koronaviruksen pääasiallinen kohde on keuhkot. Oireet ovat lievimmillään ylähengitystieinfektion oireita kuten kuumetta ja yskää. Jos tauti etenee keuhkokuumeeksi, oireet ovat vakavampia. Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa infektio voi aiheuttaa useamman elimen, mukaan lukien sydämen toiminnan heikkenemisen. Koronaviruksen on todettu vaikuttavan veren hyytymistä edistävästi, jolloin erityyppisten verisuonitukosten riski kasvaa.

Infektio saattaa lisätä riskiä sydäninfarktiin

Infektio saattaa lisätä sepelvaltimoissa verisuonten seinämien tulehdusta (inflammaatiota), joka voi lisätä sydäninfarktin riskiä. Tämä koskee erityisesti ihmisiä, joiden valtimoissa on jo ateroskleroosia. Näitä potilaita ovat sepelvaltimotautia tai aivoverenkiertohäiriöitä sairastavat henkilöt. Näissä tapauksissa myös keuhkojen sairastumisen aiheuttama hapenpuute altistaa infarktille. Myös veren hyytymistaipumuksen lisääntyminen voi altistaa sepelvaltimon tukokselle.

Virus saattaa vaikuttaa suoraan sydänlihaksen toimintaan ja aiheuttaa sydänlihastulehduksen eli myokardiitin.

Sydän ja keuhkot toimivat läheisessä yhteistyössä. Niinpä keuhkoja kuormittava sairaus kuormittaa yleensä sydäntäkin. Tämä koskee erityisesti sydämen vajaatoimintaa sairastavia. Heillä vajaatoiminnan oireet voivat vaikeutua infektion aikana.

Ikääntyminen lisää monien sydänsairauksien riskiä. Ikääntyneillä myös elimistön vastustuskyky uusille taudinaiheuttajille on heikentynyt. Näistä syistä koronavirusinfektio on erityisen vaarallinen iäkkäille.

On hyvä muistaa, että sydänsairauksien kirjo on hyvin laaja muutoin terveen sydämen rytmihäiriötaipumuksesta vaikeaan sydämen vajaatoimintaan, eikä infektioon liittyvä riski suinkaan ole samanlainen kaikille. Lisäksi sama sairaus voi olla eri ihmisillä vaikeusasteeltaan erilainen, ja yhdellä ihmisellä voi olla samanaikaisesti useita sydänsairauksia (esimerkiksi läppävika, sepelvaltimotauti ja rytmihäiriö). Myös monet muut sairaudet ja elintapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat kokonaisriskiin.

Ohjeita:

  • Ota sinulle määrätyt sydänlääkkeet nyt erityisellä huolella. Lääkkeet on määrätty sydämesi ja verisuontesi parhaaksi. Kun perussairaus voi paremmin, lisäriski on helpommin voitettavissa.
  • Suojaa itsesi yleisten ohjeiden mukaisesti. Pese kädet riittävän usein ja vältä kontakteja muihin ihmisiin.
  • Vaikka elinpiiri on kaventunut kotioloihin, älä lopeta liikuntaa. Esimerkiksi ulkoilu on nyt hyvä tapa liikkua.
  • Jos vielä tupakoit, nyt on hyvä aika lopettaa. Tupakointi heikentää hengityselinten toimintaa, jolloin virushyökkäys on voimakkaampi.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset