Hyppää sisältöön

Mitä sydänpotilaan on hyvä tietää koronaviruksesta

Monien koronavirusinfektiosta vakavimpia oireita saaneiden on raportoitu sairastavan perussairautenaan sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.9.2020
Päivitetty 29.1.2021
Kuva Anna Kara

Koronaviruksen pääasiallinen kohde on keuhkot. Oireet ovat lievimmillään ylähengitystieinfektion oireita kuten kuumetta ja yskää. Jos tauti etenee keuhkokuumeeksi, oireet ovat vakavampia. Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa infektio voi aiheuttaa useamman elimen, mukaan lukien sydämen toiminnan heikkenemisen.

Kuka on vaarassa saada vaikeaoireisemman infektion? Monetkin tekijät lisäävät riskiä, esimerkiksi kohonnut verenpaine, valtimotauti, diabetes ja ylipaino. Toisaalta koronavirus voi aiheuttaa komplikaationa eli haittatapahtumana sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Koronaviruksen on esimerkiksi todettu vaikuttavan veren hyytymistä edistävästi, jolloin erityyppisten verisuonitukosten riski kasvaa.

Infektio saattaa lisätä riskiä sydäninfarktiin

Infektio saattaa lisätä sepelvaltimoissa verisuonten seinämien tulehdusta (inflammaatiota), joka voi lisätä sydäninfarktin riskiä. Tämä koskee erityisesti ihmisiä, joiden valtimoissa on jo ateroskleroosia. Näitä potilaita ovat sepelvaltimotautia tai aivoverenkiertohäiriöitä sairastavat henkilöt. Näissä tapauksissa myös keuhkojen sairastumisen aiheuttama hapenpuute altistaa infarktille. Myös veren hyytymistaipumuksen lisääntyminen voi altistaa sepelvaltimon tukokselle.

Virus saattaa vaikuttaa suoraan sydänlihaksen toimintaan ja aiheuttaa sydänlihastulehduksen eli myokardiitin, joskin viimeaikaisten raporttien mukaan sydänlihastulehduksen riski on pieni.

Sydän ja keuhkot toimivat läheisessä yhteistyössä. Niinpä keuhkoja kuormittava sairaus kuormittaa yleensä sydäntäkin. Tämä koskee erityisesti sydämen vajaatoimintaa sairastavia. Heillä vajaatoiminnan oireet voivat vaikeutua infektion aikana.

Ikääntyminen lisää monien sydänsairauksien riskiä. Ikääntyneillä myös elimistön vastustuskyky uusille taudinaiheuttajille on heikentynyt. Näistä syistä koronavirusinfektio on erityisen vaarallinen iäkkäille.

On hyvä muistaa, että sydänsairauksien kirjo on hyvin laaja muutoin terveen sydämen rytmihäiriötaipumuksesta vaikeaan sydämen vajaatoimintaan, eikä infektioon liittyvä riski suinkaan ole samanlainen kaikille. Lisäksi sama sairaus voi olla eri ihmisillä vaikeusasteeltaan erilainen, ja yhdellä ihmisellä voi olla samanaikaisesti useita sydänsairauksia (esimerkiksi läppävika, sepelvaltimotauti ja rytmihäiriö). Myös monet muut sairaudet ja elintapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat kokonaisriskiin.

Ohjeita:

  • Ota sinulle määrätyt sydänlääkkeet nyt erityisellä huolella. Lääkkeet on määrätty sydämesi ja verisuontesi parhaaksi. Kun perussairaus voi paremmin, lisäriski on helpommin voitettavissa.
  • Huolehdi 1-2 m turvavälien toteutumisesta eli etäisyyksien pitämisestä. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä kasvomaskia. Muista, että sekä nenä että suu pitää olla suojattu, eikä pyrkimystä turvavälien noudattamiseen saa unohtaa maskin käytön aikanakaan.
  • Pese kädet vedellä ja saippualla riittävän usein. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä käsidesiä.
  • Vaikka mieluisa ryhmäliikunta on nyt hankalaa, älä lopeta liikuntaa. Esimerkiksi ulkoilu on hyvä tapa liikkua.
  • Jos vielä tupakoit, nyt kannattaa lopettaa. Tupakointi heikentää hengityselinten toimintaa, jolloin virushyökkäys on voimakkaampi.
  • Muista ottaa ilmainen kausi-influenssarokote. Sen avulla sinun on mahdollista välttää toinen ikävä virustauti.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset