Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / MyLounas tarjoaa Sydänmerkki-aterioita fine dining -tyyliin

MyLounas tarjoaa Sydänmerkki-aterioita fine dining -tyyliin

Oltermannikeskuksessa valmistetaan lounasruokaa uudella sykkeellä. Puoli vuotta sitten ravintoloitsijana aloitti kokkimaajoukkueestakin tuttu Risto Tepponen, joka suhtautuu lounasruuan valmistamiseen kunnianhimoisesti ja tinkimättömällä ammattitaidolla.

Mari Olli, ruokakasvatuksen ja ruokapalveluiden asiantuntija
Julkaistu 1.4.2019
Päivitetty 22.5.2019
Risto Tepponen. Kuva Anna Kara

Keittiömestari Risto Tepponen innostui ruuasta jo ala-asteikäisenä. Päivittäisiin rutiineihin kuului alakoulusta alkaen ruokaohjelmien katsominen ja nauhoittaminen.  

– Suuria idoleita olivat muun muassa Kati Nappa ja Jaakko Kolmonen. 

Yläasteella alkaneelle kotitalousopetukselle olikin suuria odotuksia. Erilaiset ruokailmiöt, ruoka-aineiden käyttäytyminen kuumennuksessa sekä ruuan kemia kiinnostivat: miten erilaisia raaka-aineita ja menetelmiä käyttämällä lopputuloksesta voi tulla herkullinen. Peruskoulun jälkeen odottivat kokkiopinnot. Myöhemmin myös bisnespuoli ja liiketoiminnan kehittäminen alkoivat kiinnostaa, jolloin tie vei ammattikorkeakouluun restonomiopintoihin.  

Savoysta ruokarekan ohjaksiin

Valmistumisen jälkeen alkoivat työt ravintolamaailmassa. Ravintola Savoyssa vastuulla olivat erityisesti jälkiruuat ja leipominen. Alastaan innostunut ja haasteista pitävä nuori kokki päätyi myös nuorten kokkimaajoukkueeseen moneksi vuodeksi. Kilpaileminen myös tuotti tulosta:  

– Dubain MM-kilpailusta kotiintuomisena oli hopeamitali. Kaurakokkikisassa sijoitus oli pykälän parempi.   

Yrittäjyydestä antoi ensimakua Liesikiesi-ruokarekan pyörittäminen ruokarekkakonseptin suomalaisena pioneerina. Astetta parempaa katuruokaa tarjottiin esimerkiksi erilaisissa kesätapahtumissa. Yksi Liesikiesin suosituimmista annoksista oli hauki-jokirapuslider, joka jatkaa elämäänsä suositun haukimurekkeen muodossa Oltermannikeskuksen lounasravintolassa. Ennen nykyistä tehtäväänsä Risto Tepponen ehti toimia Kellohallin keittiömestarina Helsingin Sörnäisissä.   

Soppaa ja saunaa 

Uusi yritys, MySauna, syntyi yhdessä Pasi Liukkosen ja Samuli Voutilan kanssa. Yrityksen liikeideana on vuokrata saunallisia kokous- ja  juhlatiloja enemmän tai vähemmän viralliseen käyttöön ja tarjota palan painikkeeksi hyvää syötävää. Puolessa vuodessa toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin ilman suuria markkinointipanostuksia. Merkkipäivänviettäjät ja kaveri- ja polttariporukat ovat löytäneet Oltermannikeskuksen ja muut yrityksen sauna- ja kokoustilat erilaisten työyhteisöjen lisäksi.   

– Parhaimmillaan kuukauden sisällä on voinut olla 20 eri tilaisuutta. Tiloja voi vuokrata mm. yrityksen verkkosivujen kautta. 

Fine diningia lounasravintolassa

MySaunan lounasravintolassa, Oltermannikeskuksen MyLounaassa, valmistetaan arkipäivisin kaksi erilaista lämmintä ruokaa, monipuolinen salaattipöytä ja tuoretta leipää talossa työskenteleville ja vieraileville asiakkaille. Toinen lämpimistä ruuista on kasvisvaihtoehto, aika usein vegaaninen sellainen.  

– Terveellisyys on lounasruuassa tärkeää ja se sopii talon henkeen. Muita tärkeitä periaatteita ovat sesonginmukaisuus ja itse tekeminen. Satokausiajattelu näkyy erityisesti salaattipöydässä. Eri vihanneksia käytetään silloin kun ne ovat makunsa puolesta parhaimmillaan ja hinta on järkevällä tasolla. Valmisruokia tai edes puolivalmisteita ei lounastarjonnassa näy paria poikkeusta lukuun ottamatta, koska ruokaan halutaan oma kosketus.  

Lounasruuan halutaan myös olevan vähän spesiaalimpaa kuin tavallinen kotiruoka, sellaista, mitä ei ehkä tulisi kotona arkisin tehtyä. Periaate on myös huomattu asiakkaiden keskuudessa. Loppuvuonna tehdyssä asiakaskyselyssä lounasravintola sai hyvät arvostelut ruokatarjonnasta ja palvelualttiudesta. Erityisesti kiiteltiin ruokalajien vaihtelevuutta ja sitä, että lounashetki tuo pientä luksusta työpäivän lomaan. Ja kaiken huipuksi edulliseen hintaan.   

– Lounasruoka on samantyyppistä, mitä valmistaisin à la carte-listalle. Ruuan makuun ja rakenteeseen haetaan fine diningin tyyliä.  

Terveellinen näkyväksi Sydänmerkin avulla

Terveellisyys tarkoittaa käytännössä Sydänmerkin mukaista ruokaa. Sydänmerkki linjastossa helpottaa ravintolan asiakkaita valitsemaan lounastarjonnasta, pääruuasta ja lisäkkeistä, terveellisemmät vaihtoehdot. Ruuan terveellisyyttä kun ei voi silmämääräisesti tai edes kielellä arvioida luotettavasti.  

Sydänmerkki-ateria on tullut Ristolle tutuksi jo restonomiopinnoissa Haaga-Heliassa.

– Merkin käyttöönotto on vaatinut jonkin verran työtä toimijalta, jolla ei ole ravintolaketjun tukea vakioiduin reseptein ja keskitettyine hankintoineen. Kaikesta on kuitenkin selvitty. Kasvisruoissa Sydänmerkki-kriteereiden saavuttaminen tuntuu erityisen helpolta.  

Sydänmerkki-ateriassa kiinnitetään huomiota erityisesti rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Monipuolinen kasvispöytä öljykastikkeineen tukee terveellistä syömistä, kuitupitoista leipää, levitettä ja ruokajuomaa unohtamatta. Olennaista on myös, että ateria kootaan järkevästi, lautasmallin mukaan. Näin energiaa ja ravintoaineita saadaan sopivassa suhteessa ja lounaan jälkeen työteho säilyy hyvänä. 

Hyvä lounasruoka ravitsee ruumiin lisäksi myös mieltä.

– Harva meistä jaksaa miettiä päivittäistä lounastaan kovin tarkkaan. Hyödyntämällä ravintoloiden palveluita saa helposti vaihtelua ja monipuolisuutta ruokavalioon. Myös sosiaalinen puoli tulee hoidettua lounaspöydässä. MyLounaassa ruokailevat tulevat samalla tukeneeksi myös pienyrittäjyyttä ja työllisyyttä.  

Vaikka MyLounas-ravintolassa toinen päivän pääruokavaihtoehdoista on Sydänmerkin mukainen, ei toinenkaan ole kaukana siitä. Risto Tepposen ravintolassa kerma ja voi eivät ole ruuanvalmistuksen keskiössä muutenkaan, vaan niitä käytetään lähinnä mausteena, mikäli tarve vaatii. Sydänmerkki on muuttanut ruuanvalmistustapoja työn ohella myös vapaa-aikana terveellisempään suuntaan. Suolaa kuluu keittiömestarin kotikeittiössäkin nykyään aiempaa vähemmän. 

Suunnitelmissa kokkikursseja ja keittokirja

Lounasravintola- ja tilaustarjoilubisnesten ohella Risto Tepponen kehittää yritykseensä uutta toimintaa. Suunnitelmissa on esimerkiksi kokkikurssien järjestäminen erilaisille yhteisöille. Kursseilla osallistujat saisivat keskittyä tyky-hengessä mukavaan yhdessäoloon ja ruuanvalmistukseen ilman aikaavieviä ruokien esivalmistelu- ja jälkitöitä. Kenties näemme lähitulevaisuudessa myös ruokapalveluiden ammattilaisille ja kuluttajille suunnatun keittokirjan á la Risto Tepponen.   

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi