Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Ajankohtaista / Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 julkaistu: enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 julkaistu: enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

Kuudennet pohjoismaiset ravitsemussuositukset on julkaistu 20.6.2023. Raportissa esitellään nyt ensimmäistä kertaa tieteellisiä suosituksia siitä, millainen ruoka on hyväksi sekä terveydelle että ympäristölle.

Raportti suosittelee pääasiassa kasvipainotteista ruokavaliota, jossa käytetään runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunaa ja täysjyväviljaa.

Lisäksi raportti suosittelee runsasta kalan ja pähkinöiden käyttöä, kohtuullista vähärasvaisten maitovalmisteiden käyttöä, rajoitettua punaisen lihan ja siipikarjan lihan käyttöä ja mahdollisimman vähäistä lihajalosteiden, alkoholin sekä runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävien jalostettujen elintarvikkeiden käyttöä.

Pohjoismaiset suositukset kuvaavat entiseen tapaan sitä, minkä verran vitamiineja ja hivenaineita sekä energiaravintoaineita keho tarvitsee voidakseen hyvin. Raportti sisältää noin 70 tieteellistä taustakatsausta ulkopuolisine arviointeineen. Uudistustyössä on ollut kaiken kaikkiaan mukana noin 350 riippumatonta ravitsemuksen asiantuntijaa eri tutkimuslaitoksista ja yliopistoista kaikista Pohjoismaista. Suosituksen on ennen julkaisua arvioinut kansainvälinen tieteellinen asiantuntijaryhmä.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset luovat pohjan Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansallisille ruoka- ja ravitsemussuosituksille sekä ruoka- ja ravitsemuspolitiikalle. Lisäksi ne tarjoavat tieteelliseen tutkimusnäyttöön pohjaavan perustan tutkimukselle, ruokapalveluille, koulutukselle, elintarviketeollisuudelle ja terveyspalveluille. Suomessa kansallisten ruoka- ja ravitsemussuositusten päivittämisestä vastaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Työtä ovat johtaneet Pohjoismaiden terveys- ja elintarvikeviranomaisten edustajista koostuva ohjausryhmä, jonka edustajana Suomesta on ollut dosentti Satu Männistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Suositusten laatimisesta vastaavaan työryhmään kuuluivat professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta ja professori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta. Suositusten laatimisen on rahoittanut Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Ruokaviraston tiedote: Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia: tässä ovat pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset -kotisivu

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi