Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Tanssi ja liiku, niin muistat paremmin

Tanssi ja liiku, niin muistat paremmin

Liike pitää terveenä ja hyväntuulisena, ja tanssillisten jumppien ohjaaminen on loistavaa vastapainoa omalle työlle. – Liikunnan ilo säteilee kaikkeen, tietää liikunnanohjaaja Ira Haavisto.

Terhi Friman
Julkaistu 18.5.2016
Päivitetty 5.9.2018
Ira Haavistolle liikunta on elämäntapa. Tanssin saralla hän on harrastanut kaikkea baletista jazz-tanssiin. Salilla käynti kuuluu myös elämään. Kuva: Jyrki Luukkonen

Ira Haavisto laittaa kahtena iltana viikossa tamperelaisella 35plus-liikuntasalilla musiikin soimaan ja innostaa paikalle tulleita naisia liikkumaan. Tanssillisissa jumpissa askelletaan, hypitään, harjoitetaan lihaskuntoa ja nautitaan liikunnan ilosta hikeen saakka. Ira on suosittu jumppaohjaaja, jonka tunneilla välillä myös nauretaan.

Siviilielämässä Ira tekee töitä lastensuojelun parissa. Jumppien ohjaaminen on ihan toista kuin oma palkkatyö.

– Täällä olen tervetullut ja toivottu, töissä en sitä aina välttämättä ole.

Ira ohjaa nykyisin tunteja parina päivänä viikossa, ja kaikilla hänen tunneillaan musiikki on tärkeä osa. Rytmi ja liikunnan hauskuus ovat tärkeitä.

Omalla vapaa-ajallaan Ira juoksee ja kävelee. Varalan urheiluopistosta liikunnanohjaajaksi valmistunut Ira sanoo, että liikunta on tärkeä osa elämää. Liike pitää kunnossa ja hyvällä tuulella.

Jos joskus lomamatkalla tai sairaana ollessa liikunta jää väliin, alkaa mieli olla sen mukainen, ja herkkujakin tulee herkästi popsittua liikaa. Kun pienen tauon jälkeen palaa treenien pariin, innostus on valtava. Liikunta rytmittää elämää ja myös ruokailua.

– Moni jättää nykyisin ruokailut väliin mutta se ei ole viisasta. Viisi pientä ateriaa päivässä on hyvä rytmi. Yritän itse syödä lautasmallin mukaan.

Asiakkaitaan Ira kehottaa liikkumaan paljon ja monipuolisesti. Kaksi, kolme kertaa viikossa kunnon hikiliikuntaa on useimmille sopiva. Keho tottuu liikuntaan ja alkaa vaatia sitä. Ira on huomannut, että varsinkin vanhemmat ihmiset ovat liikkuvaisia ja he ovat tottuneet harrastamaan myös hyötyliikuntaa. Se on hyvä asia, niin ei jumiudu kotiin.

Ira Haavisto on hyvin suosittu ohjaaja 35plus-salilla. Iran iloinen asenne tarttuu jumppaajiin. Ira itse oli pikkutyttönä vastahakoinen liikkuja. Äiti houkutteli tyttöä liikkumaan karkkipalkalla.

Seitsemänvuotiaana Ira meni tanssitunnille ja innostui, kun huomasi osaavansa. Hän kävi legendaarisen Elva Molinin tanssikoulussa, ja tuli kokeilleeksi kaikkea mahdollista tanssin saralla.

Maija Roos on vakituinen kävijä Iran tunneilla. Hän tuli tunneille kaverin houkuttelemana ja jäi koukkuun. Nykyisin hän jumppaa useamman kerran viikossa, ja kokeilee kaikenlaista jumppaa mielellään.

– Tanssiliikunnassa pää tyhjenee hyvin. Tästä tulee hyvä olo.

Saija Montonen on ollut aina liikkuvainen. Hän käy nykyisin pari kertaa viikossa jumpassa ja on iloinen siitä, että kunto todettiin juuri mittauksissa oikein hyväksi.

– Jumppa tekee sydämelle hyvää.

Aivot rakastavat liikettä

Liikunta kannattaa! Aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta kertoo, että uusien tutkimusten mukaan liike on aivojen ja muistin kannalta erittäin tärkeää. Pienikin liike parantaa muistia. Jos töissä puhuu puhelut seisten, asiat jäävät paremmin mieleen kuin istuessa. Liike parantaa sekä lyhytkestoista että pitkäkestoista muistia.

– Kun muistipeliä pelataan seisten, tulokset paranevat, tutkija kertoo.

Liikunta avaa ajattelua. Asiat, jotka ovat aivoissa, putkahtavat liikkuessa mieleen. Siksi esimerkiksi koululaisia voisi kannustaa olemaan liikkeessä tunnilla. Juuri ennen oppimistilannetta tehty pari minuuttia kestävä hikijumppa parantaa oppimisen tuloksia.

Ikäihmisillä pitkäaikainen liikuntaharrastus suojaa muistin säilymistä. Muutoksia näkyy myös aivokudoksessa: muistin kannalta tärkeät aivoalueet säilyvät paremmin eikä ikääntyminen näy niissä. Samanlaisia vaikutuksia nähdään musiikkiharrastuksesta.

– Tämä on saanut minut miettimään, että olisiko tanssi ikäihmisille kultainen harrastus: kaikkein parhaiten terveyttä ja muistia ylläpitävä tekeminen.

Käveleminen on hyvää muistille. Kävelykokoukset ovat loistavia myös siksi, että eteenpäin mennessä aivot jättävät vanhaa taakse ja vievät ajatuksia kohti uutta.

Keinutuoli on tutkimusten mukaan hyvä paikka viettää aikaa. Aivot saavat liikettä. Keskivartalolihakset saavat harjoitusta, kun kiikutaan tuolissa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi