Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Eväsretki ilahduttaa koko perhettä

Eväsretki ilahduttaa koko perhettä

Nautitko kesällä ulkona syömisestä, nostatko grillin pihalle vai pakkaatko eväät koriin ja suuntaat puistoon tai luontoon picnicille? Neuvokkaan perheen Kati Kuisma antaa vinkkejä perheen yhteiseen tekemiseen.

Soili Soisalo
Julkaistu 18.5.2016
Päivitetty 10.9.2018
Kati Kuisma nauttii metsästä ja retkeilystä oman perheen kanssa. Kuva: Ulla-Maija Hänninen

Helsinkiläinen Kati Kuisma (36) työskentelee ravitsemusasiantuntijana Sydänliiton Neuvokas perhe -tiimissä. Hän itse on 7-vuotiaan Kerttu-tytön äiti ja tietää, että jokaiselle vanhemmalle voi joskus olla vaikeaa saada aika riittämään perheen haasteiden kanssa.

– Arjessakin pitäisi yrittää pysähtyä hetkeen ja kuunnella, mitä lapsella on sanottavaa. Silloin yleensä huomaa, miten hyvä tyyppi oma lapsi on.

Kati korostaa, että kukaan äiti tai isä ei ole täydellinen. Kannattaa hyväksyä tosiasia, että riittävän hyvä vanhempi riittää lapselle. Jokainen perhe on omalla tavallaan neuvokas. Arjen pulmia ratkotaan monin tavoin. Neuvokkaan perheen keinot tähtäävät iloiseen yhdessäoloon ja onnistumisten painottamiseen. Perheiden on hyvä miettiä omalle perheelle sopiva malli toimia. On tärkeää kuulla myös lasten mielipiteitä, mutta vanhempien tehtävä on kuitenkin päättää säännöt ja rajat, miten arkea pyöritetään.

Rimaa ei kannata asettaa liian korkealle. Jos ei ehditä kokoontua joka päivä yhteiselle päivälliselle, panostetaan viikonloppuihin. On myös hyvä muistaa, että arkihaasteiden ratkomisessa mahdollisuus uuteen yritykseen tulee pian. Jos lapsi ei tykkää ruuasta tänään, huomenna maistuukin jo paremmin. Oman tyttären kanssa Kati yrittää löytää pieniä, arkisia asioita, jotka ilahduttavat koko perhettä.

– Pienen lapsen kanssa on helppoa, kun toiveet ovat vielä niin pieniä. Jos lapsi toivoo retkelle, eikä ehditä lähteä kauemmas, voidaan mennä vaikka omalle pihalle tai lähipuistoon ja ottaa vähän evästä mukaan, Kati toteaa.

Kati toivoo, että kesälomalla perheet voisivat vähän hellittää ja puuhailla rennosti yhdessä. Lapsista on mukavaa, kun ollaan välillä kaikki kotona. Lomailun ei tarvitse olla kallista. Pyöräily, retki torille tai uimarannalle tuo kesäpäiviin kohokohtia. Pihalla tai parvekkeella voi kasvattaa lapsen kassa pientä ruukkukasvimaata, salaatteja, tomaatteja, herneitä tai mansikoita. Myös vanhat pihapelit ja leikit on kiva kaivaa esiin muistista ja opettaa omille lapsille.

– Meillä ainakin jaksetaan hypätä narua ihan niin kauan kuin vanhemmat vain jaksavat pyörittää, naurahtaa Kati.

Neuvokas perhe

Sydänliiton Neuvokas perhe -toiminta tähtää siihen, että suomalaisista lapsista kasvaisi terveitä aikuisia. Perheitä tavoitetaan verkkoviestinnän ja perhetapahtumien kautta.

Neuvoloiden ja kouluterveyden henkilökuntaa on koulutettu käyttämään Neuvokkaan perheen menetelmiä lapsiperheitä tukevassa työssä. Kouluihin ja päiväkoteihin voi tilata kiertävän Vita & Mini -teatteriesityksen, joka käsittelee terveysasioita hauskasti draaman keinoin.

Materiaalit auttavat ruoka- ja liikunta-asioissa. Myös muut elintavat, kuten riittävä uni sekä hampaiden ja perusterveyden hoito, kuuluvat ohjelmaan. Materiaalit ovat hyvin käytännöllisiä, ja niistä on saatu hyvää palautetta. Esimerkkinä toimii ”Hyvän mielen perherutiinit”, jotka kannustavat antamaan päivittäin ajatuksen sille, mikä meidän perhettä yhdistää ja naurattaa:

  • Iltaisin mietitään hetki yhdessä, mitä hyvää tässä päivässä on ollut.
  • Ruokapöydässä jokainen kertoo yhden asian, mikä on ollut parasta tänään.
  • Kehutaan ja kannustetaan lasta ja koko perhettä pienistä teoista ja ihan muuten vaan päivittäin.
  • Keksitään perheelle oma kannustuslause, juttu tai ele, josta tulee hauska rutiini perheenjäsenille.
  • Mietitään mistä meidän perhe nauttii, milloin nauramme ja milloin meillä on hauskaa yhdessä, ja järjestetään näitä pieniä hetkiä päivittäin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi