Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Painonpudotus toi Tauski Peltoselle terveemmän elämän

Painonpudotus toi Tauski Peltoselle terveemmän elämän

Väsytti, rytmihäiriöt vaivasivat ja vatsaa oli kertynyt enemmän kuin lääkäri suositteli. Uniapnea ja alkava sepelvaltimo­tauti antoivat merkkejä. Nyt saa riittää, päätti Tauski Peltonen ja aloitti täydellisen elämäntaparemontin.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 26.10.2021
Tauski Peltonen muutti perheineen Paraisille maalis–huhtikuun vaihteessa 2021. Turkuun kauppatorille matkaa kertyy 24 kilometriä. Kuva: Tatu Lertola.

Farmi Suomi -ohjelman kuvaukset ovat juuri päättyneet. Kuvausten aikana osallistujat eivät saaneet käyttää älylaitteita. Se oli Tauski Peltosen mielestä hyvä asia.

– Yritän itse nyt vähentää kännykän käyttöä ja olen huomannut, etten kaipaa sitä enää niin paljon.

Tauski, 58, on tehnyt muusikon hommia jo 40 vuotta. Työajat ja epäterveelliset elämäntavat ovat koetelleet terveyttä. Jo 25-vuotiaana ilmestyivät ensimmäiset kummalliset oireet ja 30-vuotiaana ne paisuivat paniikkihäiriö­kohtaukseksi.

Myöhemmin muun tutkimuksen yhteydessä muusikon sydämestä löytyi vasemmanpuoleinen haarakatkos.

Lisäksi jo kymmenen vuotta sitten terveystarkastuksessa lääkäri löysi Tauskin sepelvaltimoista kalkkeumaa. Silloin jäi tupakka ja alkoholi. Tilalle tulivat kolesterolilääkkeet, pullat ja leivokset. Paino nousi uhkaavasti.

Tauski hakeutui kolme kertaa Tyksin ensi­apuun. Kolmannella kerralla hänet otettiin sisälle tutkimuksiin. Sydänfilmissä näkyi ”pomppuja”. Tuli kuolemanpelko ja kehossa kihelmöi. Väsyttikin.

Kerran rytmihäiriöt jatkuivat kolme kuukautta.

– Tuntui että aamulla on krapula, vaikka alkoholin käyttö jäi monta vuotta sitten.

Lääkäri määräsi verenpainelääkkeet. Uniap­neatutkimuksissa selvisi, että oireet pysyivät lievinä.

Ruuan suhteen armollinen

Pari vuotta sitten marraskuussa Tauski aloitti painonpudotuksen. Kesti kolme ja puoli kuukautta tiputtaa 25 kiloa. Alussa Tauski joi vettä, kahvia ja vihreää teetä. Aamulla hän teki rahkasta ja ananaksesta smoothien. Illalla ruokaa kevyesti ja päivällä liikunnan mukaan.

Ruuan suhteen Tauski Peltonen pysyy armollisena:

– Käyn kerran kuukaudessa syömässä hampurilaista ja juon kokista. Vaa’alla käyn joka aamu nähdäkseni, missä paino menee.

Tauski huomasi, että kahdessa viikossa ruoka­remontin jälkeen rytmihäiriöt katosivat. Puoleentoista vuoteen ne eivät vaivanneet.

– Tänä kesänä tuli viikon mittainen jakso, jolloin rytmihäiriöt palasivat. En tiedä mistä se johtui, mutta ne jäivät siihen.

Tauski Peltonen

– Olen aina tykännyt asua meren lähellä. Tämä on vastapainoa vilskeentäyttämälle työlle. Täällä on luonnon rauha. Voin kalastaa, marjastaa ja sienestää. Lisäksi löytyy rauhoittava maisema, Tauski Peltonen kertoo.

 

Tauski Peltonen: vinkkejä elämäntaparemonttiin

  • Käytän oliiviöljyä salaateissa, syön paljon kalaa ja grillattua broileria. Viime jouluna pöydästä löytyi joulukinkun sijaan palvattu kalkkuna. Kaupassa katson tuote­selosteet, miten missäkin on sokeria. Esimerkiksi ketsupista valitsen sokerittoman version.
  • Kun teen esimerkiksi puuhommia, se poistaa minulla stressiä ja pääkoppa tykkää. Kun pää voi hyvin, voin muutenkin hyvin.
  • Arkiliikunnan lisäksi lenkkeilen viisi­vuotiaan kiinanpystykorva Karhu­herra Baddingtonin kanssa viidestä kuuteen kilometriä päivässä.

 

Lue myös:

Kokkaa terveellisemmin

Terveelliset valinnat ovat olennaisimpia arkisissa, usein toistuvissa aterioissa.

Tutkija tarjoaa liikuntapilleriä jokaiseen päivään

Oulussa selvitettiin, mitä vaikutuksia puolen tunnin reippaalla kävelyllä tai juoksulla kahdeksan viikon harjoitusjakson aikana on syketasoon ja sen mukana sydämen kuormitukseen. Tulokset olivat merkittäviä.

Uniapneaan liittyy suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Tilaa Verenpaine kohdalleen -lehtinen Sydänkaupasta. Hinta 0,80€/kpl

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi