Toisten kohtaamisesta iloa ja voimaa
Tunnistamme tilanteita, joissa olemme aidosti kohdanneet jonkun toisen. Nämä kohtaamiset ovat lahjoja, joita voimme antaa toisillemme. Hyvän kohtaamisen jälkeen jää innostunut olo.
Kohtaaminen tuo lämpöä ja valoa sekä tekee elämästä elämisen arvoista. Kohtaaminen on taito, jota voimme myös harjoitella ja kehittyä siinä.
Mistä syntyy kohtaaminen?
Vuorovaikutus on aina molemminpuolista. Kohtaamista tukevat rauhallinen ympäristö, yhteinen kieli, keskinäinen kunnioitus, luottamus ja avoimuus. Inhimillinen kohtaaminen tapahtuu tunnetason jakamisella. Kohtaamisessa molemmat saavat, tulevat autetuksi ja saavat myös auttaa.
Meillä kaikilla on joskus hetkiä, jolloin emme jaksa kuunnella ja keskittyä toisen asioihin. Silloin voi vaikka sopia, että palataan asiaan myöhemmin. Mielemme laukkaa välillä niin menneessä kuin tulevassa. Välillä taas muiden seurassa tulee vajonneeksi omiin ajatuksiin ja huoliin tai sitten miettii mitä sanoisi seuraavaksi. Tässä ja nyt olemista auttaa tietoinen keskittyminen ja tarkkaavaisuuden lisääminen juuri tähän hetkeen ja siihen, mitä siinä tapahtuu.
Kohtaaminen ja sen kulmakivet
Saamme olla eri mieltä asioista ja silti voimme kohdata toisen. Olemme myös valmiita oppimaan ja joskus muuttamaan omia käsityksiämme. Arvostusta on myös se, että emme yritä tietää toisen puolesta. Kunnioitus on myös luottamusta vaikkapa siihen, että toisen kertomia henkilökohtaisia asioita ei kerrota eteenpäin. Kunnioituksen saamisen keino on kunnioittaa itse muita.
Kuuntelu näkyy ja tuntuu, kun keskitymme siihen mitä toinen juuri kertoo. Emme keskeytä tai puhu hänen puheensa päälle. Kun kysyt lisäkysymyksen tai tarkennat asiaa, tämä kertoo, että olet kuullut toista.
Kysymysten kautta asiat avautuvat paremmin. Vaikka heti ei löytyisikään vastausta, kysymys jää mieleen ja vastaus voi löytyä myöhemmin. Vuorovaikutus ei tapahdu pelkästään sanojen välityksellä vaan luemme toistemme kehollisia viestejä. Yhdessä voi olla myös hiljaa, tilaa ei tarvitse täyttää puheella.
Kannustaminen on uskon ja toivon herättämistä arjen keskellä. Rakentavassa vuorovaikutuksessa ei välttämättä tarvita suuria tekoja. Kannustavia ja rohkaisevia eleitä ja sanoja voi levittää omaan arkeensa. Kannustaminen ei tarkoita sitä, että sivuutamme vaikeat asiat, vaan että tuomme keskusteluun niiden rinnalle myös hyviä ja toivoa tuovia asioita. Tuomme tunteen, että asiat voivat kääntyä paremmiksi ja että tilanteelle voi tehdä jotakin. Vaikka kuinka pientä.
Kohtaaminen on taito, jota voi harjoitella
Vuorovaikutusta opettelemme ja opimme koko elämän ajan. Joka kerta kun kohtaat toisen ihmisen, voit oppia itsestäsi jotain uutta. Kokeile kuuntelun harjoittelua vaikkapa ystävän, työtoverin tai perheenjäsenen kohtaamisessa:
- Ota katsekontakti, ilmaise eleilläsi ja ilmeilläsi, että kuuntelet ja välität.
- Keskity kuuntelemaan tarkasti mitä toinen sanoo, älä tee itse tulkintaa.
- Tee tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä.
- Malta olla kertomatta heti omaa kokemustasi.
- Voit myös toistaa lyhyesti kuulemasi ja näin tarkistaa, että kuulit oikein.
- Rohkaise ja kannusta tarvittaessa.
Huomaatko jotakin eroa rutiininomaiseen kuunteluun?
Kokeile: Kun tapaat tuttavasi, aloita lausumalla hänen nimensä ja kysy, mitä hänelle kuuluu. Kuuntele vastaus keskittyen. Kokeile keskustelun aikana tai sen lopussa kertoa, mitä hänessä erityisesti arvostat.
Ihmissuhteilla on merkitystä terveydellemme
Ihmissuhteet elävät ja muuttuvat elämän mukana. Välillä keskiössä voi olla perhe, välillä taas ystävät. Joskus tasapainoisten ihmissuhteiden ylläpitäminen vaatii myös aikaa olla yksin ja omassa rauhassa. Tärkeää onkin tunnistaa, millainen vuorovaikutus tukee juuri sinua ja lisää hyvinvointiasi. Vuorovaikutuksen lähtökohtia on myös omien tarpeiden ja tavoitteiden tunteminen. Vaali ihmissuhteita, jotka tukevat juuri sinun hyvinvointiasi.
Ihmisen mieli rakentuu ja kehittyy vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Yhteys toisiin ravitsee aivojamme. Toimiminen toisten kanssa kasvattaa mielen joustavuutta. Hyvät, vastavuoroiset ihmissuhteet edistävät onnellisuutta ja hyvinvointia läpi elämän.
Lue lisää sydan.fin sisältöjä:
Takaisin luontoon – elämyksiä kaikille aisteille
Uusi ja pelottava voi tuoda mukanaan myös jotain hyvää
Etäkuntoutus siirtää tapaamiset verkkoon ja toiminnan arkeen
Urheilu pitää kunnossa sepelvaltimotaudista huolimatta
Tutustu myös Suomen mielenterveys ryn tekstiin Tunteen kohtaaminen