Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Tunne tuuli hiuksissasi

Tunne tuuli hiuksissasi

Pyöräilyn riemusta ja hyödyistä on mahdollista nauttia yhdessä ikään ja liikuntakykyyn katsomatta, kun välineenä toimii riksapyörä, jota kuljettaa vapaaehtoinen pyöräluotsi.

Marja Kytömäki
Julkaistu 29.4.2019
Päivitetty 14.5.2019
Kuva: Rio Gandara, Helsingin Sanomat

Toiminta on osa kansainvälistä kansanliikettä. Suomessa Pyörällä kaiken ikää -toimintaa pyörittää Pyöräliitto yhdessä Ikäinstituutin kanssa. Toimintaa on jo noin 50 paikkakunnalla, joissa ikääntyneet ulkoilevat 70 riksapyörän voimin.

Pyörällä kaiken ikää -toiminta tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ikäihmisiä viedään ulkoilemaan riksapyörillä. Vapaaehtoiset kuskit eli pyöräluotsit, kuljettavat kyytiläisiä vetten äärelle, metsiin, kahviloihin, toreille ja minne tahansa kyyditettävä haluaakin mennä. Ulkoilu tuo tervetullutta vaihtelua ja virkistystä ikäihmisen arkeen, joka usein rajoittuu hoitokodin välittömään läheisyyteen.

Pyöräliiton ja Ikäinstituutin Pyörällä kaiken ikää -hanke on osa kansainvälistä Cycling Without Age -ohjelmaa, jonka tavoitteena on tuoda liikkumisen hurmaa myös niille, jotka eivät itse enää uskalla tai pysty pyöräilemään. Pyörällä kaiken ikää on lähtöisin Tanskasta – kuinkas muuten.

Pyöräluotsiksi vapaaehtoisesti

Tanskalainen Ole Kassow kiinnitti töihin pyöräillessään huomion vanhukseen, joka usein istui puistonpelkillä rollaattori vierellään. Kassow tajusi, että miehen on täytynyt aikoinaan pyöräillä säännöllisesti töihin samaan tapaan kuin hän itse nyt. Ajatus jäi kytemään.

Viimein Kassow toteutti hassun idean senkin uhalla, että hänet naurettaisiin ulos. Hän meni läheiseen palvelutaloon ja sanoi haluavansa tarjota kyydin jollekin asukkaista. Yllättäen hoitaja piti ajatusta ihan hyvänä. Hän häipyi sisätiloihin ja palasi kohta iäkkään rouvan kanssa. “Me haluamme lähteä ajelulle.” Rouva oli pyöräretkestä haltioissaan. Hän pääsi vuosien päästä liikkumaan Kööpenhaminan kaduille, aistimaan sataman lokkeineen ja ennen kaikkea tuntemaan tuulen hiuksissaan.

Seuraavaksi riksapyöristä kiinnostuivat Kööpenhaminan kaupungin päättäjät. Vuonna 2012 käynnistynyt toiminta on levinnyt jo 42 maahan. Suomessa toiminta käynnistyi kesäkuussa 2015 Tampereella, mistä se laajeni nopeasti valtakunnalliseksi.

– Meillä on tällä hetkellä mukana noin 50 kaupunkia, joissa ikääntyneet ulkoilevat 70 riksapyörän voimin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mira Kokko Pyöräliitosta.

Usein pyörä on hoitokodin tai palvelutalon yhteydessä. Tällöin pyöräretkistä sovitaan hoitokodin henkilökunnan kanssa. He voivat myös lähteä kyydittävän seuraksi riksaan tai toimia riksakuskeina.

Ole Kassow huomasi, kuinka suuria vaikutuksia yksinkertaisella teolla saatiin aikaan. Monen vanhuksen puheen tuottaminen elpyi ja dementoituneiden vanhusten rauhattomuus väheni pyöräretkien ansiosta. Vanhusten ohella heitä kuljettaneiden vapaaehtoisten elämänlaatu parani. Riksatoiminnan myötä Kassow on oivaltanut, että elämä voi olla kaunista ja elämisen arvoista vielä lähes satavuotiaanakin.

poika ajaa riksapyörää, jossa vanhus ihailee maisemaa

Kuva: Martti Tulenheimo

Lisätietoa Pyörällä kaiken ikää -toiminnasta antaa projektipäällikkö Mira Kokko. Häneltä saa koulutusta ja tukea toiminnan aloittamiseen sekä vapaaehtoiseksi pyöräluotsiksi ryhtymiseen.

 

Lue myös Ikääntyneelle voimaa ruoasta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi