Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Tutkimusmatka hiljaisuuden maailmaan

Tutkimusmatka hiljaisuuden maailmaan

Outi Ampujaa kiinnostaa hiljaisuuden merkitys ihmisten elämässä. Hänen kirjansa Hyvä hiljaisuus kertoo hiljaisuudesta – erityisesti hyvästä sellaisesta.

Tiina Eloranta
Julkaistu 18.5.2017
Päivitetty 28.5.2018
Outi Ampuja. Kuva Riikka Kantinkoski

Hiljaisuudesta löytyy hyviä ja huonoja puolia. Luonnossa koettu hiljaisuus elvyttää ja tarjoaa mahdollisuuden palautua arjen vaatimuksista. Joskus hiljaisuus voi ahdistaa tai pelottaa.

Suomalainen hiljaisuus -keruukilpailu keräsi suomalaisten hiljaisuuteen liittyviä kokemuksia ja muistoja. Vastausten pohjalta Outi Ampuja teki tutkimuksen ja tutkimuksen pohjalta kirjan Hyvä hiljaisuus (Atena, 2017).

Ampuja lähestyy hiljaisuutta historian kautta: Hän tarkastelee hiljaisuutta kulttuuri- ja sosiaalihistoriallisesta näkökulmasta ja ihmisiä ympäröivien äänten kautta.

Valtaosa keruukilpailun vastaajista kertoo myönteisistä hiljaisuuden paikoista. Ampuja esittelee kirjassa lyhyitä otteita vastaajien teksteistä. ”Metsä otti vastaan, kietoi hiljaisuudellaan, tuoksullaan, huminallaan, siveli haavoihin omaa palsamiaan, teki päivän uudeksi.” Ampuja huomaa, että luonnon rauhan korostaminen ja väkeväsanainen ihailu tuntuu istuvan vastaajissa tiukassa. Metsä, luonto ja koti ovat tärkeitä hiljaisuuden paikkoja.

Hiljaisuus on myös voimavara, joka elvyttää. ”Hiljaisuus on elinvoimani ja luovuuteni lähde”.  Toki kaikkia hiljaisuus ei puhuttele. Hiljaisuuden kokeminen on kulttuurisidonnaista ja yksilöllistä.

Hiljaisuus voi olla myös traagista. Elämän aikana tulee vastoinkäymisiä ja koetaan menetyksiä. Elämänkumppanin tai muun läheisen menetys ja esimerkiksi kuulon heikkeneminen saattavat rajoittaa sosiaalista kanssakäymistä.

Ampuja pohtii kirjan lopussa hiljaisuuden tulevaisuutta.

Elinympäristömme meluisuus kaventaa hiljaisuudelle jäävää tilaa. Mutta hiljaisuudelle on mahdollisuus antaa tilaa. Esimerkiksi Ampuja ottaa hankkeen, jossa sairaalaan rakennetaan äänimaailmaa lievittämään pelkoa, huolta ja kipua.

 

Hyvä hiljaisuus / Att uppleva tystnad -keruukilpailun järjestivät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) yhdessä Helsingin yliopiston, ympäristöministeriön, Suomen luonnonsuojeluliiton, Metsähallituksen, Kuuloliiton ja Hiljaisuuden ystävät ry:n kanssa.

FT Outi Ampuja on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti ja tietokirjailija.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi