Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Uni ja stressi / Uniapnea ei ole vain lihavien sairaus

Uniapnea ei ole vain lihavien sairaus

Terveystoimittaja Tuula Vainikaisen uudessa kirjassa käsitellään uupumista, väsymystä ja erityisesti uniapneaa, joka on yksi unenaikaisista hengityshäiriöistä. Päinvastoin kuin yleensä ajatellaan, uniapnea ei ole vain ylipainoisten sairaus, vaan se voi olla hoikallakin selittämättömän väsymyksen takana.

Marika Rosenborg
Julkaistu 30.10.2017
Päivitetty 30.8.2018

Väsymys on oire siitä, että kaikki ei ole elämässä kohdallaan. Vaikka jaksamattomuus kertoo usein myös mielentilasta, ei se välttämättä johdu psyykkisestä ylikuormittumisesta. Toisaalta, siihen se kyllä hyvin pian hoitamattomana johtaa. Uniapnea sai oman Käypä hoito -suosituksen vuonna 2010. Valitettavasti uniapnea on ollut kuitenkin pitkään alidiagnosoitu sairaus ja moni potilas on joutunut vaatimaan tutkimuksia hoitavalta lääkäriltään. Uniapneaa sairastavia arvioidaan olevan Suomessa 150 000–350 000, suuri osa heistä on tietämättömiä sairaudestaan ja näin ollen myös vailla hoitoa.

Uniapneaan liittyy monia oireita, väsymys ja huono uni ovat näistä yleisimmät. Kuorsaus ja hengityskatkokset liittyvät myös uniapneaan, vaikka kuorsausta ei kaikilla olekaan. Ylipaino herkistää uniapnealle, jo lievä vyötärölihavuus on riski.

Monella ihmisellä väsymys ja univaikeudet johtuvat stressistä. Haastavat elämäntilanteet vaikuttavat kykyyn rentoutua, näin unen laatu heikkenee. Moni kokee myös varsinaista unettomuutta. Unilääkkeet eivät ole pitkäaikainen vastaus nukkumisvaikeuksiin, vaan ihminen tarvitsee oman tilanteensa kokonaisvaltaisen arvioinnin unettomuusongelmiin. Joskus unettomuudesta kärsivä ihminen joutuu arvioimaan uudelleen oman jaksamisensa rajat: olisiko mahdollista vähentää arjen kuormaa? Mikä riittää hyvään elämään?

Tuula Vainikainen, Miksi aina väsyttää? Kirjapaja 2017.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi