Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Uusi palvelu tarjoaa naisille mahdollisuuden oivalluksiin omasta hyvinvoinnista

Uusi palvelu tarjoaa naisille mahdollisuuden oivalluksiin omasta hyvinvoinnista

Hyvinvointi on kokonaisvaltainen asia. Välillä voi olla haastavaa tunnistaa, mitkä kaikki tekijät siihen vaikuttavat. Sydänliiton uusi hyvinvointipalvelu on toteutettu 40–60-vuotiaita naisia varten ja heitä kuunnellen. Se tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä kiireisen arjen keskellä ja keskittyä omaan hyvinvointiin.  

Anu Cavén, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä Kirsti Kasila, Kehittämispäällikkö
Julkaistu 17.1.2025

Hyvinvoinnin keskeisiä rakennuspalikoita ovat palautuminen, vireystilan säätely, lepo, uni, liikkuminen ja ravinto. Henkiseen hyvinvointiin liittyy suhde itseensä, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja miten ne näkyvät omassa arjessa. Hyvinvointia lisää mahdollisuus toteuttaa itseään, elää omien arvojen mukaista elämää ja tehdä omannäköisiä valintoja.  

Jo yhdenkin rakennuspalikan puuttuminen voi vaikuttaa kokonaisuuteen. Toisaalta on hyvä tunnistaa, että hyvinvoinnin rakentumisessa on harvoin kyse yksin ruokavaliosta, liikkumisesta tai palautumisrutiineista, vaan enemmänkin kokonaisuuden hallinnasta yksilöllisissä elämäntilanteissa.

Tasapainoa kuormituksen ja palautumisen välille 

Elintapoihin vaikuttaa tutkitusti yksilön voimavarat. Erilaiset sisäiset ja ulkoiset kuormitustekijät sekä elinympäristön nopea muuttuminen haastavat hyvinvointia ja jaksamista. Yhteiskunnan teknologisoituminen ja ärsykkeiden lisääntyminen ovat lisänneet tarvetta tietoisille hyvinvointi- ja terveysvalinnoille ja oman toiminnan säätelylle. Ihmiset tarvitsevat enemmän aikaa pysähtymiselle.   

Kun elämä on kuormittavampaa, se voi heijastua helposti muun muassa ruokailu- tai liikkumistottumuksiin. Kuormitus voi olla elimistölle myös hyvää, jos se ei ole liian pitkäkestoista. Tasapainon löytäminen kuormituksen ja palautumisen välille on avain hyvinvointiin. Joustava navigointi eri vireystilojen välillä parantaa jaksamista.   

Vahvista hyvinvointiosaamistasi 

Hyvinvointipalvelun avulla voit kartuttaa hyvinvointiosaamista sekä rohkaistua ja innostua pienien hyvinvointitekojen tekemiseen. Hyvinvointiosaamisella tarkoitetaan ihmisen hyvinvointi- ja terveystietoisuutta, tietojen ja taitojen kehittymistä sekä arvojen, asenteiden ja vastuiden selkiytymistä. Hyvinvointiosaamista on myös ihmisen kyky ohjata itseään joustavasti ja tarkoituksenmukaisesti arjen muuttuvissa tilanteissa.   

Uusien tottumusten opettelu voi varsinkin aluksi tuntua vaikealta. Tähän tarvitaan rohkaisua ja onnistumisen kokemuksia, joita voi kerryttää tekemällä pieniä hyvinvointitekoja ja kokeiluja sekä vertaiskokemusten kautta. Näin oppii tunnistamaan, mikä itsellä ja omaan arkeen soveltuu. Onnistuneiden kokeiluiden kautta oma pystyvyyden kokemus vahvistuu ja tulee tunne, että toiminta on omassa hallinnassa erilaisissa ja muuttuvissakin elämäntilanteissa. Tässä hyvinvointipalvelu voi auttaa. 

Näin palvelu toimii 

Naisen sydän -hyvinvointipalvelu on kaikille avoin ja maksuton verkkopalvelu, joka toimii usealla eri laitteella. Palvelussa pääset pohtimaan omaa hyvinvointiasi ja sitä tukevia tekoja.Saat tietoa, palautetta ja erilaisia vinkkejä, joita voit hyödyntää omassa arjessasi.   

Aloitusnäkymässä näet viisi eri hyvinvoinnin teemapolkua. Voit lähteä liikkeelle siitä polusta, joka kiinnostaa sinua eniten. Voit jokaisen polun jälkeen palata aloitusnäkymään aloittamaan seuraavan polun. Kaikki polut voi tehdä kerralla tai vaikka yhden päivässä.  

Valitse rauhallinen hetki, sillä tietosi eivät tallennu palvelun sisään. Yksi polku kannattaa tehdä kerralla loppuun. Jokaisen teemapolun jälkeen saat yhteenvedon vastauksistasi ja palautteistasi. Voit myös ladata vinkit itsellesi talteen.   

Löydät palvelun osoitteesta: sydan.fi/naisensydan.   

Naiset kaipaavat verkkopalvelua hyvinvointinsa tueksi

Ruuhkavuodet, lapsien ja ikääntyvien vanhempien hoitaminen, muuttuva mieli ja keho. Keski-ikäisten naisten elämään liittyy monia mullistuksia. Vaihdevuosioireet haastavat omalta osaltaan arkea ja sitä kautta elintapoja. Naiset tarvitsevat tietoa ja keinoja arjen kuormituksesta palautumiseen, jotta terveysteot ja elintapamuutokset olisi realistista toteuttaa. Osittain elämäntilanteiden vuoksi naiset haluavatkin saada hyvinvointiin liittyvää sisältöä ensisijaisesti verkossa.   

Sydänliiton vuonna 2021 teettämän kyselyn (n=583) mukaan 40–60-vuotiaat naiset olivat eniten huolissaan jaksamisestaan (57 %) ja painonhallinnasta (55 %). Mieltä askarruttivat muun muassa hormonaalisten muutosten vaikutukset kehoon ja kehotyytyväisyyteen, sekä unen, liikunnan ja ravitsemuksen merkitykset omaan hyvinvointiin. Kaksi viidesosaa (43 %) naisista koki terveytensä tyydyttäväksi, huonoksi tai erittäin huonoksi. Yli puolet (60 %) toivoi terveyden ja hyvinvoinnin tukimuodoksi verkkopalvelua.   

Tätä kyselyä on käytetty Sydänliiton kolmivuotisen Naisen sydän -hankkeen ja uuden palvelun pohjatietona. Vaikka tutkimuksesta on hieman aikaa, huolet ovat edelleen tunnistetusti olemassa. Hankkeen tavoitteena on, että naisten tietoisuus naisten sydänterveyden erityisistä riskitekijöistä kasvaa ja he saavat tarvitessaan tukea terveystekoihin jaelintapamuutoksiin.   

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi