Vegaanisesta ruoasta tuli Elinalle ammatti
Elina Innanen, 37, on pitänyt suosittua vegaanista ruokablogia jo 15 vuotta. Hän on myös ruokakirjailija, joka on julkaissut kuusi keittokirjaa.
Teini-ikäinen Elina ei tiennyt, että tulevaisuuden hän tekee ruokaa ammatikseen.
– Nuorena valitsin vegaanisen ruokavalion eläinoikeussyistä, myöhemmin rinnalle tulivat ympäristösyyt. Nykyään myös terveyssyyt kiinnostavat. Maailma oli teini-iässä erilainen, silloin oli hankala löytää hyvää vegaanista ruokaa. Nythän tilanne on eri, tarjontaa on paljon, niin kauppojen tuotevalikoimissa kuin ravintoloissakin. Kaikista ketjuravintoloista ympäri Suomea saa jo vegaanisia vaihtoehtoja.
Elina on pitänyt ruokablogiaan vuodesta 2008. Blogi syntyi tarpeesta opetella itse tekemään vegaanista ruokaa.
– Kotoa on tullut semmoinen itse tekemisen kulttuuri, aina on laitettu itse ruokaa. Aloitin kuvaamalla ruokia ja jakamalla ruokakuviani netissä. Reseptejäni alettiin kysellä ja näin harrastuksesta kehittyi vähitellen ammatti. 2013 tuli ulos ensimmäinen keittokirjani.
Isot kauppaketjut saavat Elinalta kiitosta siitä, että ne tarjoavat verkkosivuillaan runsaasti vegaanisia reseptejä. Se auttaa kokeilemaan.
– Pyrin itse siihen, että omat reseptini ovat sellaisia, että niihin pystyy tarttumaan kuka tahansa ja pääsääntöisesti raaka-aineet löytyvät lähikaupan valikoimista. Melkein kaikelle nykyään löytyy vegaaninen vaihtoehto. Yksi helppo tapa lisätä kasvisruoan määrää on se, että kokeilee omaa suosikkireseptiään tekemällä siitä vegaaniversion.
Pääosassa Elinan ruokavaliossa ovat satokauden kasvikset
Yksi hänen kasviproteiinisuosikeistaan on nyhtökaura, koska se on helppo valmistaa. – Vanha kunnon soijarouhe toimii myös aina. Se on hyvä, helppo ja edullinen raaka-aine. Pavut, kikherneet ja linssit ovat myös hyvä vaihtoehto, jos ei innostu lihankorvikkeista.
– Vegaaninen ruokavalio on mainittu myös Suomen virallisissa ravitsemussuosituksissa. Se on varteenotettava vaihtoehto oikein koostettuna. Ajattelen itse, että moni terveysnäkökulmasta hyvä asia tulee tässä automaattisesti, ei tarvitse niin paljon miettiä vaikkapa kuidun saantia ja rasvan laatua.
– Tärkeintä vegaanisessa ruokavaliossa itselleni on se, että voin syödä hyvällä omallatunnolla. Ja se ei siis tarkoita sitä, etteikö herkkuja voisi syödä, vaan sitä, että teen eläimille ja ympäristölle hyviä valintoja. Ruoka on myös pohja hyvinvoinnille, ihan kuten nukkuminen ja liikuntakin.
Elinan herkullisessa eväsbagelissa on täytteenä hummusta, savutofua, salaattisekoitusta ja tomaattia.
Vegaaninen ruokavalio pähkinänkuoressa
- Vegaaninen ruokavalio ei sisällä mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Sen valintaperusteena voivat esimerkiksi olla eettiset, ekologiset tai terveydelliset syyt.
- Ruokavalioon kuuluu kasviksia eli vihanneksia, juureksia, palkokasveja, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, sieniä ja viljatuotteita. Useita sekasyöjälle tuttuja ruoka-aineita löytyy vegaanisena, kuten erilaisia pihvejä ja pyöryköitä, makkaroita, leikkeitä sekä kasvipohjaisia maitoja, kermoja ja jogurtteja.
- Terveellisen ruokavalion säännöt pätevät myös vegaaniruokavalioon: rasvan laatuun tulee kiinnittää huomiota, sokerin ja erityisesti suolan määrän suhteen pitää olla tarkkana. Riittävä kasvisten syönti ruokavaliossa hoituu lähes huomaamatta.
Elina Innanen
1 Suosikkikasviksiani ovat erilaiset kaalit, joiden monipuolinen tarjonta vaihtelee sesongeittain. Varhaiskaali keväällä, talvella punakaali ja tietysti kukka- ja parsakaali sekä lehtikaali. Kaali toimii sekä raakana että kypsennettynä, marinoituna, uunissa ja pannulla. Se on edullista ja terveellistä.
2 Olen korvapuusti-ihmisiä ja pulla on minulle maailman paras leivonnainen. Välillä leivon itsekin, mutta vegaaniset pistaasipullat hankin leipomosta.
3 Mieleeni on jäänyt hotelli Pohjois-Italiassa. Siellä oli tarjolla vegaanista ruokaa aamusta iltaan ja huippuravintolan keittiömestari loihti upeita ja uusia makuelämyksiä. Maailma muuttuu, tuollaisesta hienosta kokemuksesta en olisi voinut unelmoidakaan nuorempana.
Tutustu: Elinan reseptit: chocochili.net