Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaine / Verenpaineen mittaaminen ja sydämen tahdistin

Verenpaineen mittaaminen ja sydämen tahdistin

Kotimittaus automaattisella verenpainemittarilla on luotettava tapa seurata verenpainetta.

Mari Blek-Vehkaluoto
Julkaistu 1.12.2017
Päivitetty 29.3.2019

Kysymys automaattisen verenpainemittarin sopivuudesta henkilölle, jolla on sydämen tahdistin, nousee esiin silloin tällöin. Joidenkin verenpainemittareiden käyttöohjeissa tahdistinpotilaita kehotetaan neuvottelemaan lääkärin kanssa ennen kotiverenpainemittausten aloittamista.

– Verenpaineen mittaaminen kuuluu kaikille, myös jokaiselle tahdistinpotilaalle, sanoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Sydämen tahdistin ei vaikuta verenpaineeseen, eikä sen mittaamiseen. Automaattinen verenpainemittari ei aiheuta turvallisuusriskiä tahdistinpotilaalle tai sydämen tahdistimelle. Tahdistin ei nosta tai laske verenpainetta. Verenpainemittari antaa yhtä luotettavan mittaustuloksen niin henkilölle, jolla on sydämen tahdistin, kuin kenelle tahansa muullekin.

Sen sijaan henkilöllä on eteisvärinä tai runsaasti lisälyöntejä, automaattinen verenpainemittari ei pysty mittaamaan verenpainetta täysin luotettavasti. Luotettavan mittaustuloksen saa vain terveydenhuollon ammattilaisen tekemällä perinteisellä kuuntelumenetelmällä. Käytännössä tähän tarkoitukseen suunniteltuja elohopea- ja aneroidimittareita on kuitenkin yhä vähemmän, ja jollakin rytmihäiriöpotilaankin on verenpainettaan seurattava. Automaattista mittaria voi siten käyttää kotimittauksissa. Luotettavimman arvion verenpaineesta saa, kun mittaa tavallisesti suositellun kahden peräkkäisen mittauksen sijasta kolme kertaa peräkkäin ja laskee näistä tuloksista keskiarvon.

– Poikkeavista mittaustuloksista pitää kertoa lääkärille. Tuloksista tehdään arvokkaita päätelmiä rytmihäiriön ja verenpaineen hoidosta, Hekkala muistuttaa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi