Hyppää sisältöön

Vertainen löytyy nyt verkosta

Elämänmuutoksessa oleva tai sitä tavoitteleva ihminen voi oppia vertaisensa kokemuksista ja saada tukea ammattilaisilta. Pieni Päätös Päivässä -verkkopalvelu tarjoaa vertaistukea uudella tavalla elämänmuutosta harkitseville tai jo sitä toteuttaville ihmisille.

Eija Seppänen
Julkaistu 26.5.2016
Päivitetty 12.9.2018
– Vaikka tsempparit ovat täysin tuntemattomia henkilöitä, heidän välittämänsä positiivinen energia piristää päivää kummasti! Kannattaa kokeilla palvelua ja nähdä itse, minkälainen voima on muutamalla kannustavalla lauseella, Miika Rautiainen kannustaa.

– Elämäntapamuutos on prosessi, joka ei tapahdu helposti tai hetkessä, sanoo uuden verkkopalvelun kehittämisestä vastannut digitaalisen viestinnän tuottaja Miika Rautiainen.

Uudistetussa palvelussa sivustolla kävijä voi helposti ja ilman rekisteröitymistä kertoa viimeisimmästä onnistumisestaan tai epäonnistumisestaan.

– Jos käyttäjä on kertonut epäonnistumisestaan, hän voi myös ilmoittaa, jos haluaa saada palautetta omaan sähköpostiinsa. Tarinaan voivat kommentoida paitsi koulutetut PPP-ohjaajat, myös omassa elämänmuutoksessaan onnistuneet tsempparit, Rautiainen kertoo.

Oman tarinansa kertonut kävijä saa tiedon sähköpostiinsa, jos hänen tarinaansa on kommentoitu. Sähköpostissa olevalla linkillä hän voi vastata keskusteluun omalla nimimerkillään. Viikon kuluttua tarinan kertojalta kysytään, mikä on tilanne. Onko hän onnistunut päätöksessään vai vaivaako epäonnistuminen vielä mieltä?

– Tavoitteemme on muuttaa epäonnistumiset onnistumisiksi. Onnistujista toivotaan uusia tsemppareita muiden ihmisten elintapamuutoksiin. Näin me annetaan hyvän kasvaa ja levitä, Miika Rautiainen selventää.

Tarkoitus on oppia toinen toisiltamme. Onnistumisen jakajaa ohjaamme kirjoitusohjeilla kirjoittamaan onnistumisestaan rakentavasti.

Epäonnistumisissa kenellä tahansa tarinan lukijalla on mahdollisuus klikata ”Tuttu tunne” -painiketta, joka toimii samoin kuin Facebook-tykkäys. Onnistumisissa on samanlainen tykkäysmekaniikka, jonka avulla lukija voi kertoa, että tarina oli hänelle motivoiva.

Jokaisella palveluun luodulla tarinalla on yksilöllinen osoitteensa ja niitä on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa.

– Parempi epäonnistua siinä, missä haluaa onnistua, kuin onnistua yhdentekevässä. Tämä Torsti Lehtisen ajatus on ollut tekijöiden ohjenuorana. Yksi elämä -tiimin kanssa palvelua on rakentanut turkulainen ohjelmistotalo Taiste.

Blogit ja faktat auttavat onnistumaan

Pieni päätös päivässä -verkkopalvelussa tarjotaan edelleen blogeja ja faktoja.

– Toisten kokemuksia ja tiedollista faktaa voidaan myös käyttää vinkkiaineistona elintapatarinoitaan jakaneille. Kirjoitetuista tarinoista saamme myös arvokasta tietoa siitä, minkälaista aineistoa meiltä tekijöiltä palveluun halutaan.

Kenttä on laaja, sillä aihealueita ovat ruoka, liikunta, stressi, uni, ihmissuhteet, tupakka ja alkoholi.

– Lukijoille tärkeimmistä teemoista aiomme jatkossa järjestää verkon yli pidettäviä webinaareja. Niistä voi lähettää viestin juuri niille ihmisille, joita kyseinen aihe kiinnostaa, Miika Rautiainen vinkkaa.

———————————–

Pieni päätös päivässä, jotta sinä voisit hieman paremmin!

Elämänhallintaan liittyvät tarinat ovat usein kertomuksia suurista ponnisteluista, äkkiparantumisista, riippuvaisuuksien selättämisistä ja uskomattomista painonpudotuksista. Mutta voisiko psyykkisen ja fyysisen terveyden kohentamisessa olla kyse sittenkin aivan pienistä teoista – sellaisista, jotka tarjoavat välittömän onnistumisen tunteen ja vaikuttavat pikku hiljaa myös pysyvämpiin muutoksiin?

Onnellisuus ei välttämättä synny itsensä ruoskimisesta, vaan konkreettisten, itselle mahdolliselta tuntuvien tavoitteiden toteuttamisesta. Tähtäimessäsi voi toki olla suuriakin asioita. On kuitenkin helpompi aloittaa kuntoilu lyhyistä lenkeistä kuin maratonista, stressin vähentäminen hieman pidemmistä yöunista tai parisuhteen korjaaminen päivittäisistä halauksista.

Pieni Päätös Päivässä kannustaa tekemään asioita, jotka saavat juuri sinut voimaan hieman paremmin.

———————————–

Terveyskampanjalta toivotaan vinkkejä ja tutkittua tietoa

Helposti toteutettavat vinkit ja tutkittu tieto ovat terveyskampanjan tärkeimmät sisällöt. Tulos käy ilmi Yksi elämä -terveystalkoiden maaliskuussa teettämästä verkossa toteutetusta kyselystä.

– Tutkittu tieto on erityisesti vanhemman väen toive, vaikka myös nuorimmilla se on toiseksi tärkein. Nuoret painottavat muita useammin kilpailujen ja haasteiden merkitystä, markkinointipäällikkö Marjut Niemistö Yksi elämä -terveystalkoista kertoo.

Terveellinen ruokavalio ja liikunta arvioidaan tärkeimmiksi oman terveyden edistämisen kannalta. Kolme neljästä valitsee nämä tekijät kolmen tärkeimmän tekijän joukkoon terveyden edistämisessä. Myös riittävän unen nostaa useampi kuin joka toinen kolmen tärkeimmän joukkoon. Nämä ovat selvästi kolme tärkeintä asiaa.

– Naiset nostavat riittävän unen yhtä keskeiseksi tekijäksi kuin säännöllisen liikunnan. Miehillä liikunta puolestaan nousee ykköseksi. Miehet painottavat naisia useammin tupakoimattomuutta terveyden edistämisessä, naiset puolestaan hyviä ihmissuhteita miehiä enemmän, Niemistö summaa.

Kyselyyn vastasi yli tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista. Kyselyn toteutti YouGov Finland.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset