Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Vihaisessa leskessä eletään kuin viimeistä päivää

Vihaisessa leskessä eletään kuin viimeistä päivää

Vihainen leski tuo Helsingin kaupunginteatterin suurelle näyttämölle rehevää huumoria mutta myös luopumisen tuskaa.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 22.10.2019
Vihainen leski. Kuvassa Heikki Sankari, Riitta Havukainen ja Sanna-June Hyde. Kuvaaja: Harri Hinkka

Vihainen leski. Ulla-Riitta Rauskio eli Ullis yrittää tavoittaa ystävätärtään kahdentoista vuoden hiljaiselon jälkeen. Numero ei ole enää käytössä. Serkun numerosta vastataan, mutta puhelimeen vastannut ei muista, onko hän Ulliksen serkku. Onneksi Pike vastaa: ”Ala tulla! Tää baari on täynnä vapaita miehiä”, Pike houkuttelee Ullista.

Baarissa Ullis saa kertoa, miten hän on jäänyt leskeksi, miten kaksitoista vuotta miehen omaishoitajana on kutistanut elämänpiirin niin pieneksi, ettei siihen kuulu kuin kaksi aikuista lasta.

”Kun Olli eli, olin pystyyn kuollut, ja kun Olli kuoli, haluan herätä henkiin, mutta en tiedä, miten”, Ullista esittävä Riitta Havukainen kertoo näyttämöllä.

Ystävät auttavat. Pike (Pia Runnakko), Hellu (Eija Vilpas) ja Valtonen (Kai Lehtinen) huolehtivat, että Ullis-leski jättää ahdistavan Espoon kodin ja muuttaa Töölöön Helsinkiin, nauttii lasin kuohuvaa, käy sokkotreffeillä ja hotjoogassa sekä harrastaa seksiä ties miten pitkän ajan jälkeen. Puhumattakaan uudesta kampauksesta.

Aikuiset lapset ovat toista mieltä: äitihän on mennyt ihan sekaisin. Tuhoaa vielä heille kuuluvaa omaisuutta. Lapset lupaavat viedä Ulliksen Ikeaan. Todellisuudessa lapset ovat sopineet tapaamisen hoitokoti Finaalin johtajan kanssa. ”Tämä ikä on välivaihe krematorion tuulikaapissa”, Ullis toteaa masentuneena.

Kuvassa Riitta Havukainen, Sari Haapamäki, Leena Rapola ja Kirsi Karlenius.

Vihainen leski. Kuvassa Riitta Havukainen, Sari Haapamäki, Leena Rapola ja Kirsi Karlenius. Kuvaaja: Harri Hinkka

Onko 74-vuotias vanha?

No, ei ole, huomaa Ullis-leski. Vanhemmallakin iällä voi löytää vielä rakkauden.

Vihainen leski on toimittaja-kirjailija Minna Lindgrenin samannimiseen romaaniin pohjautuva näytelmä, jossa kiroillaan, meuskataan ja osoitetaan, että eläkeläiset elävät viriiliä elämää.

”Vihainen leski ei kerro vanhuksista. Huumori syntyy siitä, että heitä kohdellaan kuin vanhuksia. Ikävuodet 70–80 on toki dramaattinen vaihe, jolloin moni sairastuu ja tapahtuu iso harvennus ystävä- ja tuttavapiirissä. Silti enemmistö jatkaa elämäänsä terveenä ja tuntee olevansa sama ihminen kuin aina ennenkin. Meillä on yhä enemmän tuon ikäisiä, jotka rakastuvat, seurustelevat vapautuneesti, matkustavat, toteuttavat itseään ja viettävät elämää, johon aiemmin ei ollut mahdollisuutta”, Lindgren kertoo Liisa Talvitien haastattelussa.

Riitta Havukaisen, Pia Runnakon, Eija Vilppaan ja Kai Lehtisen lisäksi näyttämöllä nähdään Sari Haapamäki, Sanna-June Hyde, Kirsi Karlenius, Martti Manninen, Kari Mattila, Leena Rapola, Heikki Sankari, Marjut Toivanen, Kaisa Torkkel ja Vesa Wallgren.

Vihaisen lesken on dramatisoinut Henna Piirto ja ohjannut Kimmo Virtanen. Lavastuksesta vastaa Katariina Kirjavainen ja pukusuunnittelusta Elina Vättö.

Vihainen leski sai kantaesityksen 10.10.2019 Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Esitys kestää 2 tuntia 30 minuuttia.

Kuvassa Eija Vilpas ja Riitta Havukainen.

Vihainen leski. Kuvassa Eija Vilpas ja Riitta Havukainen. Kuvaaja: Harri Hinkka

 

Lue myös Vesa Linnan haastattelu Rakkaus musiikkiin vie Vesan artistien lavoille ja takahuoneisiin ja Pieni merenneito -musikaali tuo näyttämölle taikaa ja aikataulujen palapelin

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi