Voikukkaa ja mansikanlehtiä
Asettelen aamiaisleivän päälle ahomansikan lehden ja voikukkaa. Sattuvat kasvamaan kasvimaallani. Voikukkaa silppusin salaattiin jo aiemmin, mutta muutamiin uusiin kokeiluihin innosti Sinikka Piipon kirja Villivihannekset.
Villivihannesten keräilyyn, lajeihin ja käyttöön löytyy tietoa kirjoista ja nettisivuilta. Siitä huolimatta innostuin Sinikka Piipon kirjasta. Villivihannekset esittelee selkeästi keräämisen, säilönnän ja villivihannesten viljelyn.
Innostuin. Vadelmanlehtiä kuivasin jo iltateetä varten. Nyt odotan maitohorsman kukintaa, että saan koristeet salaattiin.
Piippo käsittelee kirjassa myös myrkylliset kasvit. Lisäksi hän esittelee kasveja, joita Suomessa on neuvottu käyttämään.
Suomen terveellisimmät villivihannekset -luvussa Piippo esittelee 34 kasvia, joiden hän arvelee olevan terveellisimmät. Heti luvun alussa hän painottaa, että aikaa myöten uutta tutkimustietoa tulee ja listan kärki saattaa muuttua. Nyt kärjessä keikkuvat jauhosavikka, nokkonen, maitohorsma, valvatit, voikukka ja piharatamo.
Piippo korostaa myös sitä, että pelkkää terveysnäkökulmaa ei kannata tuijottaa: myös kasvin maku ja ruoaksi valmistamisen helppous vaikuttavat villivihannesten käyttöön.
Villivihannesteni käyttö hapuilee vielä. Mutta se on jo selvää, kun itse kerään villivihannekseni, ainakin tiedän, missä ne ovat kasvaneet.
Voikukan hävitin kasvimaalta, ahomansikka saa kasvaa rauhassa.
Kirjaa selailen mielellään.
Sinikka Piippo: Villivihannekset – Terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä. Minera 2016