Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Juhani Vahtokari: Ohitusleikkaus – ohi on

Juhani Vahtokari: Ohitusleikkaus – ohi on

Ohitusleikkauksen jälkeinen herääminen oli Tapahtuma isolla kirjaimella, kertoo Juhani Vahtokari blogissaan.

Juhani Vahtokari
Julkaistu 27.10.2022
Kuva Anna Kara

Tunnettu oopperalaulaja, lapsuudesta tuttu varastopäällikkö, intohimoinen metsästäjä ja metsissä kulkija… olin yllättynyt huomatessani kuinka moni tuttavani oli joutunut kokemaan ohitusleikkauksen. Mitä lähemmäs oma operaationi tuli, sitä kiinnostuneempana kyselin ystävien kokemuksia, ja luin kaiken tiedon, minkä löysin.

­– Sain kerta kaikkiaan uuden elämän, sanoi metsästäjä. En muista enää jahtiretkilläni, että minulla olisi mitään hankaluuksia ollutkaan. – Tosiasiassa, hän jatkoi, ilman apua harrastukset olisivat olleet mennyttä aikaa.

Oopperalaulajan kokemus oli samanlainen. Toipuminen vain oli kestänyt esiintyvälle taiteilijalle ”liian kauan”. – Kun muutama kuukausi leikkauksesta oli kulunut, lenkit koiran kanssa olivat kuitenkin pidentyneet kilometreiksi ja voimia oli eri tavalla kuin ennen. Varastopäällikkö oli ollut operaatiossa jo kaksikymmentä vuotta sitten. – Kaikki meni hyvin, itse asia ei enää tule juurikaan mieleen.

Edellisenä yönä ei oikein uni tullut silmään. Jännitti. Seitsemältä sairaalaan, valmistelut, ja leikkaussaliin. Kirurgi oli ahertanut vajaat viisi tuntia. Uutta suonta löytyi säärilaskimosta. Potilas oli onnellisen tietämätön kaikesta kun taitava ammattilainen avustajineen teki tärkeätä työtään.

Ohitusleikkaus vihdoin ohi

Herääminen oli Tapahtuma isolla kirjaimella. Ensimmäiseksi saatuani kontrollin ajasta ja paikasta ajattelin, että nytkö ei sitten tarvita enää Nitroja? Noita pieniä ihmetabletteja olin joutunut käyttämään parina leikkausta edeltävänä kuukautena.

Ylivertainen väsymys ja samalla hyvä olo siitä, että kaikki oli ohi, voittivat kaikki muut tuntemukset. Voimia ei juurikaan ollut muuta kuin pitkällään olemiseen. Tuntui hyvältä, kun hoitaja kävi kertomassa, että kaikki oli sujunut kuten odotettiinkin. Kirurgi oli soittanut läheisille, että kaikki meni hyvin. Kun ajattelin itsekin soittaa kotiin, puhelin tuntui niin painavalta, että annoin sen olla. Kipua ei tuntunut missään, vain väsymystä.

Sydänsairaalan erinomainen hoito kesti 13 päivää. Sinä aikana aloitettiin kuntoutus monen ammattilaisen avustuksella. Pulloon puhallettiin, käveltiin käytävällä rollaattorin kanssa ja ilman. Seinällä olleesta taulusta voi katsoa montako metriä oli kuntoiltu. Nyt vain liikuntaa ja tervettä elämää.

 

Juhani Vahtokarin edellinen blogi Hoitajien hymy – sydänlääkettä

Lue myös:

Löydä oma tapasi harrastaa musiikkia

Musiikin avulla voi rentoutua, purkaa stressiä tai viettää laatuaikaa läheisten kanssa. Musiikki sopii myös oman mielen ja hyvinvoinnin lääkkeeksi, jossa ei ole suuremmin haittavaikutuksia, jos korvamatoa ei laske sellaiseksi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi