Hyppää sisältöön

Kananmuna symboloi uutta elämää

Pääsiäinen on kananmunan sesonkiaikaa. Kananmuna symboloi uutta elämää ja kuuluu siksi pääsiäisen ruokaperinteisiin.

Julkaistu 25.2.2019
Päivitetty 24.5.2019
Kuva Suvi Laine

Aikaisemmin myös päättyneellä paastonajalla on ollut osuutta asiaan: syömättä jääneitä munia nautittiin urakalla, jotta ne eivät pilaantuisi.

Kananmunasta on onneksi muutakin kuin symbolista iloa, sillä se on erinomainen raaka-aine leipomiseen ja ruoanlaittoon. Kananmuna sitoo, kuohkeuttaa, saostaa, toimii emulgaattorina ja antaa kiiltoa eli tuo moniin ruokiin juuri sen olennaisimman olemuksen. Kananmuna on kotimainen raaka-aine ja edullinen sellainen. Lisäksi se on turvallinen tuote: laadukas tuotantoketju ja valvontaohjelma takaavat, että suomalaisia kananmunia voi maistella raakanakin, vaikkapa kakkutaikinassa.

Kananmuna sisältää monipuolisesti ravintoaineita ja se on hyvä proteiinin lähde. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Jos kolesteroli on kohonnut tai henkilöllä on valtimotauti, keltuaisen käyttö kannattaa rajoittaa noin 3–4 kappaleeseen viikossa. Muussa tapauksessa kananmunaa voi käyttää kohtuudella.

Kananmunan kuoret ovat hauskaa askartelumateriaalia. Munien maalauksesta innostuu todennäköisesti pienemmätkin taiteilijat, ja munankuorista saa pienellä vaivalla myös monia muita kauniita koristeita. Vinkkejä voi katsoa vaikka Sydänmerkin Käy pöytään -blogista.

Iloista pääsiäistä!

Anna Kara

Anna Kara,
ravitsemusasiantuntija,
Sydänmerkki.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset