Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Mikko Pousi: Eduskuntavaalit ovat terveysvaalit

Mikko Pousi: Eduskuntavaalit ovat terveysvaalit

Järjestöjen auttamistyö ja vapaaehtoistoiminta tukevat yhteisöjen ja kansalaisten hyvinvointia. Pelkästään sydänyhdistyksissä on mukana noin 60 000 suomalaista. Yhdessä meissä on valtavasti voimaa, Mikko Pousi kirjoittaa blogissaan.

Mikko Pousi
Julkaistu 27.1.2023

Vaalikamppailu on kääntymässä loppusuoralle ja kansanedustajat kirmaavat pian vaalikentille. Eduskuntavaalit ovat Suomen tärkeimmät vaalit, joten myös Sydänliitossa niihin on valmistauduttu jo kuukausien ajan.

Keskeinen kysymys on, mitkä asiat nousevat vaalikeskusteluiden kuumiksi aiheiksi. Jos meiltä kysytään, vaaleista pitää tehdä terveysvaalit. Terveydenhuollon akuutin kriisiytymisen lisäksi huolena ovat suomalaisten kasvaneet hyvinvointi- ja terveyserot.

Sairastuneiden hoidon yhdenvertaisuutta on määrätietoisesti edistettävä rakentamalla katkeamattomia ja yhteneviä hoitopolkuja. Jokaiselle sairastuneelle pitää laatia yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Pidemmällä tähtäimellä ei ole myöskään yhteiskunnan etu, jos ongelmat kasautuvat hoitoon pääsyn takkuillessa.

Järjestöt tarjoavat väylän ilmaista yhteiskunnallisia näkemyksiä ja vaikuttaa asioihin. Järjestöjen auttamistyö ja vapaaehtoistoiminta tukevat yhteisöjen ja kansalaisten hyvinvointia. Pelkästään sydänyhdistyksissä on mukana noin 60 000 suomalaista.

Yhdessä meissä on valtavasti voimaa. Annetaan sen myös näkyä ja kuulua. Jokainen meistä voi viedä sydänterveyden asiaa eteenpäin pienilläkin teoilla. Keskustelu naapurin kanssa tai julkaisu sosiaalisessa mediassa, voivat nekin olla vaikuttamista.

Kokemusasiantuntijoilla on usein paras tietämys siitä, onko hoito oikeasti laadukasta ja pääseekö kuntoutukseen. On siis tärkeää, että heidän viestinsä tavoittavat päätöksentekijät ja sellaisiksi pyrkivät.

Myös monella päättäjällä on omakohtaista kokemusta elämästä sydänsairauden kanssa. Elämäntavat remonttiin -jutussa kolme tunnettua poliitikkoa kertoo sairautensa taustoja sekä sen, miten päättäjänä edistäisi sydänterveyttä.

Pysytään aktiivisina ja tuodaan äänemme esiin sekä virallisemmin että vapaamuotoisemmin. Ja mikä tärkeintä, muistetaan käyttää äänioikeuttamme.

 

Kirjoittaja Mikko Pousi on Sydänliiton yhteiskunnallisen vaikuttamisen koordinaattori.

Lue myös:

Kokemustoimija vaikuttajana

Järjestölähtöiset kokemuksen asiantuntijat ovat kokemustoimijoita. Heidän tehtävänään on lisätä ymmärrystä ja tietoa sairauksien ja vammojen kanssa elämisestä heille, joilla vastaavaa kokemusta ei itsellään ole. Sydänliiton kokemustoimijoilla on kokemus omasta tai oman lapsen sydänsairaudesta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi