Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Ruoka ja sydänlääkkeet

Ruoka ja sydänlääkkeet

Lääkkeiden yhteisvaikutuksia tutkitaan perusteellisesti niiden kehitysvaiheissa, ja kaikki mahdolliset tekijät pyritään huomioimaan. Hankalampaa on tutkia ruuan ja ravintoaineiden vaikutuksia lääkkeisiin, luontaistuotteista puhumattakaan. On kuitenkin useita tunnettuja ruoka-aineita, joiden tiedetään vaikuttavan lääkkeiden toimintaan, ja joista sydänpotilaiden on hyvä olla tietoisia.

Sini Närvä ja Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 25.1.2023
Päivitetty 30.1.2023
Kuva GettyImages

Ennen kuin lääke on päätynyt suusta kohteeseen elimistössä, on matkalla monta vaihetta. Tabletti hajoaa ruuansulatuselimistössä, minkä jälkeen itse lääkeaine pääsee imeytymään suolesta verenkiertoon. Moni lääke muuttuu vaikuttavaksi muodokseen vasta maksan käsittelyssä. Maksa on myös tärkeä elin useimpien lääkkeiden hävittämisessä ulos kehosta.

Suurin osa lääkkeiden yhteisvaikutuksista tapahtuu jossain näistä edellä kuvatuista vaiheista. Yhteisvaikutus voi johtaa lääkkeen pitoisuuden lisääntymiseen ja siten vaikutusten voimistumiseen, tai päinvastaisesti pitoisuuden pienenemiseen ja vaikutuksen heikkenemiseen.

Yhteisvaikutuksiksi kutsutaan myös tilanteita, joissa useampi lääke tai ravintoaine vaikuttaa samaan lopputulokseen. Esimerkiksi veren hyytymiseen saatetaan vaikuttaa samanaikaisesti usealla lääkkeellä. Koska yhteisvaikutus voi aiheuttaa vakavia ongelmia, samanaikaiseen käyttöön tulee olla hyvät perustelut.

Ruokailun vaikutus lääkkeiden imeytymiseen

Lääke imeytyy yleensä parhaiten, kun se otetaan tyhjään vatsaan. Jos lääke otetaan ruoan yhteydessä, pääsee se kulkeutumaan hitaammin imeytymispaikkaansa ohutsuoleen. Toisaalta tietyt lääkkeet suositellaan otettavaksi ruoan yhteydessä. Syynä tähän voi olla esimerkiksi lääkkeen aiheuttama mahaärsytys. Veren hyytymiseen vaikuttava rivaroksabaani (Xarelto®) pitää ottaa ruuan kanssa, muutoin lääkkeestä jää suuri osa imeytymättä.

Enterotabletti tai -kapseli on valmiste, joka on päällystetty mahahapon kestävällä kalvolla. Se liukenee vasta ohutsuolessa. Tällainen valmiste tuleekin ottaa tyhjään vatsaan noin puoli tuntia ennen ateriaa runsaan veden kera, jotta lääke kulkeutuisi mahdollisimman nopeasti ohutsuoleen. Jos enterotabletti otetaan ruoan yhteydessä, se saattaa jäädä mahalaukkuun useiksi tunneiksi, ja lääkevaikutus viivästyy.

Lääkkeiden kanssa kannattaa ottaa lasillinen vettä, sillä muilla juomilla saattaa olla vaikutuksia imeytymiseen.

Varfariinin käyttäjän tulee olla tarkkana

Varfariinilääkitys (Marevan®) vähentää veren hyytymistä estämällä tiettyjen K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden muodostumista maksassa. Tämän vuoksi ravinnosta tuleva K-vitamiini on huomioitava lääkityksen yhteydessä. Yleinen väärinkäsitys on, että varfariinia käyttävän tulisi välttää K-vitamiinipitoisia ruoka-aineita. Tämä saattaa johtaa ruokavalion tarpeettomaan köyhtymiseen kasvisten käytön vähentymisen seurauksena.

Tutkimusten mukaan veren hyytymistä mittaava INR-arvo pysyy parhaiten tasapainossa, kun K-vitamiinia saa ruokavaliosta kohtuullisen runsaasti ja tasaisesti päivittäin. Määrä onkin hyvä pitää tasaisena ruokavaliossa. Eniten K-vitamiinia on tummanvihreissä lehtivihanneksissa, kuten lehti- ja ruusukaalissa, pinaatissa ja nokkosessa.

Varfariiniin ja ruokaan liittyviä erityistilanteita

  • Ruokavaliomuutoksilla, kuten erityisdieeteillä tai lomamatkoilla saattaa olla vaikutusta hoidon tasapainoon.
  • Paastoa ei suositella.
  • Alkoholia voi käyttää satunnaisesti, 1–2 annosta kerrallaan.
  • Tonic-veden sisältämä kiniini saattaa voimistaa varfariinin vaikutusta, joten sen käyttöä tulee välttää.
  • Ravintolisien suuret A-, C-, E- ja K-vitamiiniannokset saattavat vaikuttaa hoitotasoon, ja esimerkiksi 500 mg tai enemmän C-vitamiinia sisältäviä valmisteita ei suositella käytettäväksi lainkaan. D-vitamiinivalmistetta voi käyttää suositusten mukaisesti.
  • Marjojen, erityisesti mustaherukan, runsas käyttö voi vaikuttaa hyytymistasapainoon. Määrä on tuolloin syytä rajoittaa kahteen desilitraan päivässä.
  • Karpaloita, tyrniä ja niistä tehtyjä valmisteita sekä granaattiomenamehua ja -siemeniä on hyvä käyttää vain vähän. Goji-marjojen käyttöä ei suositella lainkaan.
  • Joillakin ravintolisillä, kuten kalaöljy-, valkosipuli-, ginseng-, inkivääri-, mäkikuisma- ja neidonhiuspuuvalmisteilla, on todettu haitallisia yhteisvaikutuksia varfariinin kanssa.

Ydinasiat

Veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden käyttäjien pitää olla tarkkana, sillä ruoka voi vaikuttaa lääkkeiden imeytymiseen. Varfariinin käyttäjien on hyvä huomioida tasainen K-vitamiinin saanti. Kalaöljykapseleita ei suositella, koska yhteiskäyttö voi lisätä verenvuodon vaaraa.

Greippi hidastaa useiden lääkeaineiden poistumista elimistöstä, jolloin lääkevaikutus voimistuu tarpeettomasti ja haitallisesti. Esimerkiksi statiinin pitoisuus saattaa lisääntyä, jolloin lääkehaittojen riski kasvaa.

Erilaisten ravintolisä- ja luontaistuotevalmisteiden käyttöä on syytä välttää, sillä niiden tehosta, turvallisuudesta ja yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa ei ole saatavilla riittävästi tutkittua tietoa. Ravintolisävalmisteiden tarpeesta ja käytöstä tulee aina keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Yleisimpiä sydänlääkkeiden ja ruoka-aineiden sekä lisäravinteiden yhteisvaikutuksia

Greippi

Vaikutusmekanismi: Greippi vaikuttaa maksan toimintaan, jolloin monien lääkkeiden poistuma hidastuu. Lääkevaikutus voi voimistua merkittävästi.
Käyttösuositus: Ei tulisi käyttää yhdessä statiinien, eräiden verenpainelääkkeiden (esim. amlodipiini, lerkanidipiini, felodipiini) tai rytmihäiriölääkkeiden (amiodaroni, dronedaroni, verapamiili) kanssa.

Mustikka, karpalo, mustaherukka ja muut marjat

Vaikutusmekanismi: Sisältävät paljon tärkeitä vitamiineja, flavonoideja ja kuitua, joilla ei ole merkittäviä vaikutuksia lääkkeisiin.
Käyttösuositus: Voi käyttää. Paitsi varfariinin käyttäjä, katso tekstiosa.

Inkivääri

Vaikutusmekanismi: Inkivääri saattaa vaikuttaa verihiutaleisiin, jolloin veren hyytyminen hidastuu.
Käyttösuositus: Tavanomaisessa maustekäytössä määrät ovat niin pieniä, ettei inkivääriä tarvitse vältellä. Inkivääristä valmistettujen ravintolisien käyttöä on kuitenkin vältettävä, jos käytössä on veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys.

Alkoholi

Vaikutusmekanismi: Alkoholin aiheuttama maksan akuutti kuormitustila voi hidastaa monien lääkeaineiden poistumaa.
Käyttösuositus: Alkoholia voi käyttää satunnaisesti ja kohtuudella, 1–2 annosta kerrallaan.

Vihreä tee

Vaikutusmekanismi: Vihreän teen sisältämät katekiinit saattavat heikentää lääkevaikutusta.
Käyttösuositus: Konsentroidusta vihreästä teestä valmistettuja ravintolisiä on hyvä välttää, sillä ne voivat vaikuttaa beetasalpaajiin. Vihreää teetä voi juoda normaalisti.

Lakritsi ja salmiakki

Vaikutusmekanismi: Lakritsiuute (glykyrritsiini) nostaa verenpainetta ja alentaa veren kaliumpitoisuutta. Verenpainelääkityksen vaikutus voi kumoutua.
Käyttösuositus: Haittavaikutuksia voi ilmetä, jos lakritsivalmisteita kulutetaan noin 50–200 g pari kertaa viikossa. Kohonneen verenpaineen yhteydessä on perusteltua välttää kokonaan lakritsiuutetta sisältävien tuotteiden käyttöä.

Kasvistanolit ja -sterolit (esim. levitteet, juomat)

Vaikutusmekanismi: Kasvistanolit ja -sterolit pienentävät kolesterolipitoisuutta estämällä ravinnon kolesterolin imeytymistä.
Käyttösuositus: Voi käyttää statiinilääkityksen rinnalla. Yhteiskäyttö lisää LDL-kolesterolipitoisuuden laskua 7–10 %.

Kalaöljyvalmisteet

Vaikutusmekanismi: Kalaöljykapselit sisältävät ainesosia, kuten omega-3-rasvahappoja, jotka vaikuttavat verihiutaleiden toimintaa estävästi.
Käyttösuositus: Yhteiskäytössä veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden kanssa verenvuotovaara voi lisääntyä. Ei pidä käyttää samanaikaisesti. Kalaa voi syödä normaalisti.

Mäkikuisma

Vaikutusmekanismi: Mäkikuisma vaikuttaa voimakkaasti maksan toimintaan, jolloin monien lääkkeiden poistuma kiihtyy.
Käyttösuositus: Ei pidä käyttää samanaikaisesti sydänlääkkeiden kanssa.

 

Lue myös:

Sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet

Liikunta on olennainen osa sepelvaltimotaudin hoitoa

Sydänlääkkeet ja kuiva suu

Sydänmerkki-ruokaohjeet (sydanmerkki.fi)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi