Hyppää sisältöön

Avoimin mielin retkelle

Retkeilyssä tärkeintä on verkkainen ympäristön tarkkailu, kuuntelu ja haistelu – ja tietysti eväät.

Julkaistu 29.4.2019
Päivitetty 5.6.2019
Kuva: Anna Kara

Retkeilijäksi voi ryhtyä kuka vain kunnosta ja kokemuksesta riippumatta. Retken voi myös suunnata muualle kuin metsään tai kauas tunturiin. Tutki sen sijaan tarkemmin lähiympäristöä, voit yllättyä mitä kaikkea uutta siitä löytyykään.

Retkeily on oikeastaan mielentila. Tutun päiväkävelyreitin varreltakin voi löytyä uusia asioita, kun vain nostaa katseen ja kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Lähiretkeily on lisäksi ekologista. Valitse kohde, jonne pääset pyörällä, tai käytä siirtymiseen joukkoliikennettä.

Retkeillessä voi jättää turhan suorittamisen pois. Tärkeintä on verkkainen ympäristön tarkkailu, kuuntelu ja haistelu. Miten ihanalta keväinen luonto tuoksuukaan! Kuinka nopeas­ti koivu kasvattaakin lehdet! Muutaman tunnin reissussa saa liikuntaa kuin huomaamatta, liikkuupa sitten jalan tai pyörällä. Ja hyvä mieli tulee kaupan päälle.

Retkeillessä ei tietenkään pidä unohtaa eväitä. On hyvä ottaa mukaan jotain pientä pureskeltavaa ja juotavaa, jotta paluumatkakin sujuu iloisissa merkeissä. Varsinkin kesäkuumalla on tärkeää muistaa välillä ottaa vesihuikka, sillä nestehukka yllättää salakavalasti ja uuvuttaa kokeneemmankin retkeilijän.

Retkeilyyn voi tietysti yhdistää myös hyötynäkökulman. Jos nappaa mukaan onkivavan, marjavasun tai sieniveitsen, voi olla, että Ahti suo antejaan tai metsästä löytyy aineksia ateriaan. Lasten kanssa retkeillessä ”saalis” ei ole se tärkein juttu, vaan yhdessä puuhaaminen, eväshetkeä unohtamatta.

Retkieväsvinkkejä löydät Sydänmerkki-sivustolta.

Ideoita retkikohteiksi tai -teemoiksi

  • Pelaa luontobingoa – kuka bongaa esimerkiksi ensimmäisenä kolme eri lintua tai kukkaa, tai kevään ensimmäisen leppäkertun?
  • Kiertele puistossa ja laske, kuinka monta eri kasvilajia löydät tai tunnet.
  • Patikoi kulttuurikäynnille museoon tai taidenäyttelyyn.
  • Kiertele kaupungissa esimerkiksi patsaalta toiselle.
  • Suuntaa katse taloihin ja arkkitehtuuriin, tutki yksityiskohtia.
  • Ole utelias: mieti missä et ole koskaan käynyt ja valitse reitti, jota pitkin et ole koskaan ennen mennyt.

Lue seuraavaksi