Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Ajankohtaista / Vetoomus hallitukselle: ei säästetä väärässä paikassa
Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri
Julkaistu 12.4.2024
Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski

Hallitus suunnittelee aikaistavansa sote-järjestöjen avustuksiin suunniteltuja 100 miljoonan euron leikkauksia jo vuodelle 2025. Leikkausten aikaistaminen olisi vastoin vuonna 2022 saavutettua parlamentaarista sopua. Silloin eduskuntapuolueet sitoutuivat turvaamaan järjestöjen rahoituksen ainakin vuoteen 2026 saakka.

Miksi tämä on ongelmallista? Eikö valtion pidä säästää, kun ajat ovat vaikeat, joku saattaa kysyä. Valitettavasti on todennäköistä, että nämä leikkaukset maksavat lopulta enemmän kuin säästävät.

Taloustieteilijä Sixten Korkman totesi osuvasti järjestöjen toiminnan vaikuttavuudesta Ylen A-studiossa 11.4.2024. ”Järjestöjen toiminnassa vipuvaikutus on suuri. Pienellä summalla valtio saa hyvin paljon sellaista, jota se ei itse pystyisi tuottamaan.”

Hallitusohjelmassa puhutaan painopisteen siirtämisestä korjaavista toimista varhaiseen tukeen. Sote-järjestöt tekevät juuri tätä työtä, jolla sekä ehkäistään sairauksia että siirretään palvelutarpeen syntymistä.

Sydänliitto tarjoaa kunnille ja hyvinvointialueille valmiita ratkaisuja ja toimintamalleja sydänterveyden edistämiseen kaikissa väestöryhmissä. Sadat koulutetut vertaistukihenkilömme ja kymmenet kurssimme tarjoavat sairastuneille tietoa, taitoa ja tukea. Tämä kaikki on vaakalaudalla, jos leikkaukset runnotaan läpi pikavauhtia.

Näin massiivisten leikkausten tekeminen näin lyhyellä varoitusajalla aiheuttaa valtavan kaaoksen järjestökentälle. Samaan aikaan hyvinvointialueet ja kunnat kamppailevat henkilöstö- ja rahoitusvajeen kanssa eivätkä meinaa selvitä lakisääteisistä tehtävistään.

Vetoan hallitukseen: sote-järjestöiltä leikkaaminen ei tuo säästöä pitkässä juoksussa. Ei siis säästetä väärässä paikassa!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi