Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Voisiko Suomi olla nikotiinivapaa maa?

Voisiko Suomi olla nikotiinivapaa maa?

Vaikka Suomessa tupakointi on vähentynyt ilahduttavan paljon viime vuosikymmeninä, työtä nikotiinituotteiden haittoja vastaan täytyy jatkaa. Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala kannustaa eduskuntaa tarttumaan STM:n tupakkaraportin ehdotuksiin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 8.2.2023
Päivitetty 31.5.2023
Kuva Eetu Juvankoski

Olin mukana sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa, tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön säätelyä pohtineessa työryhmässä, jonka ehdotukset julkistettiin 31.1.2023. Perimmäisenä tavoitteena on, että näiden tuotteiden käyttö loppuisi Suomessa kokonaan lähivuosien aikana. Tupakka- ja nikotiinituotteet ovat paitsi terveydelle, myös ympäristölle hyvin haitallisia. Siksi on hyvin tärkeää, että tähän tavoitteeseen pyritään kaikin käytettävissä olevin keinoin.  

Vaikka sauhuttelu onkin Suomessa ilahduttavasti vähentynyt, ja olemme suorastaan mallioppilaita moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna, uhkana ovat lukuisat uudet tuotteet. Juuri nikotiiniriippuvuus tekee tupakkateollisuuden työn helpoksi. Kehitetään vain uusia ”trendikkäitä” tuotteita, jotka saattavat sisältää nikotiinia jopa enemmän kuin vanhat perussavukkeet. Joitain tupakkayhtiöiden tuotteita markkinoidaan jopa tupakasta vieroituksen tueksi, vaikka perimmäinen tarkoitus on koukuttaa nikotiinin käyttöön. 

Työryhmä ehdottaa myynnin ikärajan nostoa 18 vuodesta 20 ikävuoteen. On erinomaista, että tämä esitys ei ole rajoitettu pelkästään savukkeisiin, vaan myös kaikkiin nikotiininesteisiin ja nikotiinia sisältäviin tupakan vastikkeisiin. Kun valmistajien tuotevalikoima on kasvanut, tulee lainsäännönkin pysyä ajan tasalla, ja rajoitukset pitää ulottaa kaikkiin nikotiinituotteisiin. Jos nuuskaa ei tälläkään hetkellä saa myydä Suomessa, miksi sitä saisi tuodakaan? Emme pysty vaikuttamaan Haaparannan nuuskakauppiaisiin, mutta voimme lailla kieltää maahantuonnin.  

Nykyinen laki mahdollistaa asuinyhteisön savuttomuuden, mutta käytännössä tämän toteutukseen vieminen on ollut hankalaa. Ikään kuin taustalla olisi ollut edelleen painavampana ajatus tupakoitsijan oikeudesta polttaa, kuin tupakoimattoman oikeus raittiiseen ilmaan. Työryhmän ehdotus on helpottaa asuinyhtiöiden savuttomuuden tavoitetta, ja uusissa vuokrasuhteissa tämä olisi oletus. Myös useat muut ympäristöä koskevat ehdotukset, kuten ravintoloiden terassien sekä urheilukenttien ja huvipuistojen tupakointikiellot, olisivat tervetullut lisä.  

Samalla on hyvä muistaa, että nikotiiniriippuvuus on sairaus. Moni tarvitsee lopettamiseen apua. Uusilla hyvinvointialueilla pitää olla tarjolla riittävästi matalan kynnyksen palveluita riippuvuuden hoitoon.  

On ollut surullista huomata, miten uusia nikotiinikoukkuun tähtääviä tuotteita on saatu levitettyä jopa peruskoulun pienimmille oppilaille. Meidän aikuisten pitää pystyä suojelemaan paremmin lapsia ja nuoria nikotiinin haitoilta. Siksi kaikki nikotiinituotteet pitää ulottaa lain säätelyn piiriin. 

Nähtäväksi jää, kuinka moni työryhmän ehdotuksista lopulta saatetaan käytäntöön. Vastustustakin ehkä löytyy – vaikka kardiologina minun on vaikea ymmärtää tupakka- ja nikotiinituotteiden puolestapuhujia. Optimistina kuitenkin toivon, että kaikki ehdotukset hyväksyttäisiin, sillä nikotiinilla on vain haitallisia vaikutuksia sydämen ja verisuonten toimintaan. Työryhmän ehdottamat toimenpiteet ovat konkreettisia, joihin uuden eduskunnan ja hallituksen on helppoa tarttua.

Lue myös:

Sydänliiton hallitusohjelmatavoitteet

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi