<
Sydänliiton tavoitteet vaalikaudelle 2023-27
Sydänliitto tekee töitä kaikkien terveyden eteen. Osaamisemme perustuu vahvaan tietoon sydänterveydestä, -sairauksista ja terveyden edistämisestä. Tältä sivulta löydät hallitusohjelmatavoitteemme.
Kuulumme tarttumattomien sairauksien (NCD) järjestöverkostoon. Sydänliitto on ollut mukana valmistelemassa verkoston yhteisiä tavoitteita.
Sydänliiton pääsihteerin sanat uusille kansanedustajille
”Suomi on monien haasteiden edessä. Yksi niistä on suomalaisten kasvavat hyvinvointi- ja terveyserot. Suurimpia ilmiötä selittäviä tekijöitä on valtimotauti. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen suomalaisten yleisin kuolinsyy.
Suurin osa ennenaikaisista kuolemista voitaisiin kuitenkin välttää ennaltaehkäisyn, varhaisen toteamisen ja tehostuneen hoidon keinoin. Sydänsairauksien ehkäisy alkaa jo lapsuudesta.
Vahvista osaamistasi terveyspäättäjänä ja hyödynnä Sydänliiton asiantuntemus ja ratkaisut terveyden edistämiseksi ja sairastuneiden tueksi. Jos kaipaat lisää tietoa sydänterveydestä tai sydänturvallisuudesta, älä epäröi kääntyä puoleemme.”
Marjaana Lahti-Koski
Tavoite 1
Suomelle tulee valmistella toimialat ylittävä tarttumattomien sairauksien ohjelma
Tarttumattomat sairaudet (NCD) muodostavat merkittävän kansanterveydellisen ja –taloudellisen sekä inhimillisen taakan. Sairastuvuudessa on isoja sosioekonomiseen taustaan liittyviä eroja.
Sydän- ja verisuonisairauksien riski- ja suojaavat tekijät ovat hyvin yhteneväisiä muiden pitkäaikaissairauksien kanssa. Mielenterveysstrategian rinnalle tarvitaan suunnitelmallinen ohjelma tarttumattomien sairauksien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Kansallinen käytännönläheinen ohjelma kokoaa voimavaroja, koordinoi toimintaa ja tuottaa synergiaetuja.
Ratkaisumme
- Tarttumattomien tautien ohjelma on käytännönläheinen, perustuu ihmisten tarpeisiin ja kokemuksiin ja siinä näkyy järjestöjen osaaminen sekä ymmärrys tarttumattomia sairauksia sairastavien ihmisten arjesta.
- Ohjelman tavoitteisiin pitää päästä eettisesti kestävällä tavalla. Ohjelman tulee rakentua yhteiskunnallisten rakenteiden kehittämisen ympärille. Esitetyt strategiat eivät saa syyllistää yksittäistä ihmistä tietyn piirteen tai valinnan vuoksi, vaan niiden on tarjottava kaikille keinoja ja ratkaisuja.
- Yhteisen ohjelman on huomioitava myös sydänsairauksien ehkäisyyn ja hoitoon liittyviä erityiskysymyksiä.
Tavoite 2
Tehokkaita toimia tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi
Sydän- ja valtimoterveyden edistämiseksi tarvitaan toimenpiteitä, jotka vähentävät tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Edistämällä savuttomia ympäristöjä vähennetään passiivista tupakointia, joka on erityisen haitallista lapsille ja nuorille.
Tupakointi on terveyden lisäksi erittäin haitallista myös ympäristölle. Planeetan ja ihmisten hyvinvointia ei voi enää erottaa.
Ratkaisumme
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamista tulee ehkäistä lisäämällä lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa viestintää.
- Elinympäristöjen savuttomuutta on edistettävä helpottamalla tupakointikieltojen asettamista ja valvontaa asuntoyhteisöissä.
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden houkuttelevuutta on vähennettävä myyntikielloilla ja verotuksella.
- Nikotiiniriippuvuuden hoitoa tulee tehostaa Käypä hoito –suositusten mukaisella tavalla.
Tavoite 3
Suomeen on saatava laaja-alainen terveysvero elintarvikkeille
Aikuisista suomalaisista suurin osa on ylipainoisia tai lihavia, pienimpienkin lasten lihavuus lisääntyy. Yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa ruokavaliostaan liikaa suolaa. Myös rasvan laatu on suomalaisen ruokavalion haaste.
Laajapohjainen, eri ruokaryhmät huomioiva terveysvero on valmisteltava ravitsemus- ja kansanterveystieteellistä asiantuntemusta hyödyntäen ja otettava vero käyttöön hallituskauden aikana.
Ratkaisumme
- Terveyttä edistävä veromalli tekisi terveyden kannalta paremmista valinnoista edullisempia ja runsaasti lisättyä sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa sisältävistä tuotteista vähemmän houkuttelevia.
- Veromalli ohjaisi elintarviketeollisuutta tuottamaan terveellisempiä elintarvikkeita.
- Pelkkä sokerivero on kansanterveyden näkökulmasta liian kapea-alainen. Sokerin lisäksi verotuksessa on otettava huomioon myös suola ja rasvan laatu.
- Sydänmerkki-kriteeristö tarjoaa hyvän pohjan veromallin rakentamiselle.
- Terveysverolle kansalaisten vahva kannatus: yli puolet suomalaisista kannattaa elintarvikkeiden terveysperusteista verotusta.
Tavoite 4
Hoidon yhdenvertaisuutta on määrätietoisesti edistettävä rakentamalla katkeamattomia ja yhteneviä hoitopolkuja
Väestön hyvinvointi- ja terveyserot ovat kasvaneet huolestuttavalla tavalla. Yksi suurimmista ilmiötä selittävistä tekijöistä on valtimotauti.
Hoito- ja palvelupolkuja on kehitettävä siten, että hoidon saatavuus ja saavutettavuus paranevat tasapuolisesti. Vuonna 2022 julkaistut Käypä hoito –suositukset sepelvaltimotautikohtauksen ja kroonisen sepelvaltimotaudin hoidosta korostavat, että jokaiselle sairastuneelle pitää laatia yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, ja että hoidon perusta on riskitekijöiden minimointi moniammatillisen sydänvalmennuksen avulla. Tällä hetkellä sydänvalmennusta ei ole saatavilla tasapuolisesti eri puolilla Suomea.
Ratkaisumme
- Hoitopolut pitää rakentaa sellaisiksi, että sairastuneen riski pudota pois palveluketjun piiristä on mahdollisimman pieni.
- Jokaiselle sydäninfarktin kokeneelle potilaalle pitää järjestää sydänvalmennusta.
- Vaikuttavuuden seurantaa ja tuloksellisuutta on parannettava hyödyntämällä terveydenhuollon kansallisista laaturekistereistä saatavaa tietoa.
Tavoite 5
Sydänpysähdystilanteisiin varautumista tehostettava
Sydänpysähdystilanteessa tarvitaan apua minuuttien sisällä. Kun maallikkoelvytys ja sydäniskurin käyttö päästään aloittamaan viiden minuutin sisällä, selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat.
Tämä edellyttää, että ihmisillä on paitsi rohkeutta elvyttää, myös mahdollisuus saada sydäniskuri käyttöön. Sydäniskurin nopean saavutettavuuden varmistamiseksi tulee turvata luotettava, yhä kehittyvä sydäniskurien rekisteri ja paikannuspalvelu.
Defi.fi-palvelu toimii paitsi sydäniskurien rekisterinä ja paikannuspalveluna, myös kriittisenä datalähteenä 112 Suomi -sovellukselle ja jatkossa mahdollisesti yhä useamman ensihoidon viranomaiskäytölle.
Ratkaisumme
- Sydänliiton ylläpitämälle defi.fi-palvelulle on välttämätöntä varmistaa pysyvät resurssit.
- Sydänturvallisuutta on kehitettävä pitkäjänteisesti ja sydäniskurien määrää nostettava.
- Elvytysopetus tulee saada mukaan valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin.