Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelu

Terveelliset ruokavalinnat

Sydänmerkki auttaa ruokakaupassa valitsemaan rasvan ja suolan kannalta parempia vaihtoehtoja. Kaikilla kriteerit täyttävillä elintarvikkeilla ei kuitenkaan välttämättä ole Sydänmerkkiä, koska se on valmistajalle vapaaehtoinen.

6.9.2017
·
Tuija Pusa
·
Kuva: Anna Kara

Oheiseen taulukkoon on listattu tärkeimpiä Sydänmerkki-järjestelmän rasva-, suola-, kuitu- ja sokerirajoja. Vertailemalla näitä tuotteen pakkausmerkintöihin kaupasta on helpompi löytää hyviä vaihtoehtoja. Tarkemmat tuoteryhmäkohtaiset kriteerit löytyvät Sydänmerkin sivulta.

Tuotteiden rasva-, suola-, kuitu ja sokerirajoja

Tuote Kriteeri (g/100 g)
Leipä kuitua vähintään 6
suolaa enintään 0,7
Murot ja myslit rasvaa enintään 10
suolaa enintään 1,0
sokereita enintään 15
kuitua vähintään 6
Maito ja piimä rasvaa enintään 1,0
ei lisättyä sokeria
Jogurtti, rahka rasvaa enintään 1,0
sokereita enintään 10
Juusto rasvaa enintään 17
suolaa enintään 1,2
Liha (marinoimaton) ei lisättyä suolaa
rasvaa enintään 10
Täyslihavalmisteet rasvaa enintään 4
suolaa enintään 2,0
Leikkele- ja ruokamakkarat rasvaa enintään 12, josta kovaa 40 %
suolaa enintään 1,5
Liha-, kala- ja kasvisruokavalmisteet suolaa enintään 1,0
Valmisateriat rasvaa enintään 6
suolaa enintään 0,8
Levitettävät rasvat kovaa rasvaa enintään 30 % rasvasta
suolaa enintään 1,0
Ketsuppi ja sinappi suolaa enintään 1,38
sokereita enintään 20 (ketsuppi)

Lue seuraavaksi

R
Terveellinen syöminen
Lue artikkeli
R
Ruoka ja hyvinvointi, Terveellinen syöminen
Lue artikkeli
R
Terveellinen syöminen
Lue artikkeli