Hyppää sisältöön

Nikotiini pois elämästä

Tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini on monin tavoin terveydelle haitallista.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 29.11.2018
Päivitetty 8.11.2019

Yleensä ihmiset tietävät, että tupakka ja erityisesti nikotiini on haitallista keuhkoille. Se altistaa paitsi keuhkosyövälle, myös keuhkoahtaumataudille.

Harvemmin tulee ajatelleeksi, että tupakka on erittäin vaarallista sydän- ja verenkiertoelimistölle. Tupakka sisältää useita verisuonille haitallisia ainesosia, joista nikotiini on yksi tärkeimmistä. Siksi kaikenlaiset nikotiinia sisältävät tuotteet, esimerkiksi nuuska, on sydämelle vaarallista.

Parasta olisi, jos ei koskaan aloittaisi tupakointia tai nikotiinin käyttöä. Nuorena haittoja ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, tai niitä ei pidä tärkeänä koska sairaudet ilmenevät yleensä vasta vuosien käytön jälkeen.

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta aivojen nikotiinireseptoreiden kautta. Osa ihmisistä kykenee lopettaman nikotiinin käytön helposti, mutta toisilla nikotiinireseptoreiden rakenne on sellainen, että lopettaminen on huomattavasti vaikeampaa. Mutta ei mahdotonta. Nykyisin nikotiiniriippuvuus ja sen biologinen tausta ymmärretään aiempaa paremmin, ja terveydenhuollosta voi saada monenlaista tukea tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.

Ihmisen elimistö ei tarvitse nikotiinia. Tupakalla ei ole mitään terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta haittoja sitäkin enemmän. Lopettaminen kannattaa aina!

Faktoja nikotiinituotteiden lopettamisen hyödyistä:

  • veren hyytymisen ja valtimoiden tukkeutumisen vaara pienenee
  • kohonnut verenpaine laskee
  • elimistön hapensaanti paranee
  • sydämen rytmihäiriötaipumus vähenee
  • hengitys ei haise ja suu on raikas!

 

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset