Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Joulumindfulness – Löydä joulumieli

Joulumindfulness – Löydä joulumieli

Pidä pieni rauhoittumishetki ja unohda kiire hetkeksi. Joulumieli voi löytyä sisältäsi, kun maltat rauhoittua.

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Julkaistu 23.10.2019
Päivitetty 8.10.2020

Jo muutama tietoinen rauhallinen hengitys vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja verenpaineeseen ja voi auttaa siinä, että joulumieli löytyy. Lisäksi sydämen lyöntitiheys ja stressihormonien määrä veressä laskee.

Lue ensin teksti itsellesi kaikessa rauhassa ja tee sitten ohjeiden mukaan. Harjoitus kestää noin kolme minuuttia.

1. Sulje silmät, ota hyvä asento. Anna käsien olla rentona sylissä, ja jalat suorana maata vasten. Anna hartioiden ja kasvojen rentoutua. Pyri löytämään hyvä olo, keskity vain itseesi.

2. Tunnustele mielessäsi millaiselta keho tuntuu tällä hetkellä? Jännittyneeltä, rennolta, kevyeltä, painavalta? Miltä tuntuu varpaissa, reisissä, entä selässä, vatsassa, käsissä?

3. Hengitä muutaman kerran syvään sisään ja ulos. Ja anna sitten hengityksen palautua omaan rytmiinsä. Seuraa hengityksen virtaamista ja sano mielessäsi jotkin jouluun sopivat rauhoittavat sanat. Esimerkiksi: ”päästän irti turhasta murehtimisesta”, tai ”vähemmän hössötystä enemmän hyvää mieltä”.

Sanoilla on suuri merkitys ja aivot uskovat sanoja, joita toistamme mielessämme. ”Päästän irti” -sanat ovat tehokas tapa opetella luopumaan liiasta murehtimisesta. Ja siihen yhdistettynä tietoinen hengittäminen rauhoittaa oloa.

Mitkä sanat voisivat toimia sinulla voimasanoina joulumielen löytämisessä?
Etsi itsellesi sopivia kannustavia sanoja ja sano niitä mielessäsi usein. Esimerkiksi: ”Joulussa ystävällisyys on tärkeintä” tai ”Voin rauhoittua ja nauttia.”

4. Makustele sanoja ja hymyile itsellesi. Koita tuntea myötätuntoa itseäsi kohtaan ”Minä olen arvokas ja hyvä”.

Ota ystävälliset sanat mukaasi jouluvalmisteluihin, toista niitä itsellesi usein. Sisäinen puhe muuttuu vähitellen ja joulumieli seuraa mukana.

Kiitä itseäsi tästä hetkestä.
Rauhallista, hyvää mieltä jouluun.

 

Lue myös: Mielen hyvinvointia mindfulness-harjoittelusta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi