Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Joulumindfulness – Löydä joulumieli itsestäsi

Joulumindfulness – Löydä joulumieli itsestäsi

Pidä pieni rauhoittumishetki ja unohda kiireet hetkeksi. Joulumieli voi löytyä sisältäsi, kun rauhoitut läsnäoloon tässä hetkessä ja puhut itsellesi kannustavasti.

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Julkaistu 23.10.2021
Päivitetty 4.12.2023

Tuntuuko sinusta, että mieli käy ylikierroksilla ja mitään ei muista? Tutkitusti jo muutama tietoinen rauhallinen hengitys vaikuttaa positiivisesti mielialaan, verenpaineeseen, sydämen lyöntitiheyteen ja stressihormonien määrään verenkierrossa. Rauhallinen tietoinen hengittäminen on yksi keskeinen terveystaito, jota kannattaa harjoitella. Se rauhoittaa tehokkaasti kehoa ja mieltä.

Anna itsellesi pieni lahja, ja tee tämä harjoitus tänään. Ja, jos haluat vaikuttaa terveyteesi ja löytää lisää levollisuutta arkeen, tee se päivittäin. Myös muita rauhoittavia harjoituksiamme voit kokeilla äänitteinä täältä.

Lyhyt harjoitus ja hyvää tekevät sanat

Tässä harjoituksessa keskitytään lyhyesti läsnäoloon tässä hetkessä ja omassa kehossa. Lisäksi etsitään itselle hyvää tekeviä sanoja, joita voi toistaa omassa sisäisessä puheessaan aina kun tuntee kiirettä tai stressiä. Sanoilla on suuri merkitys ja aivomme uskovat sanoja, joita toistamme usein. ”Päästän irti” -sanat ovat tehokas tapa opetella luopumaan liiasta murehtimisesta ja suorittamisesta. Ja sanoihin yhdistettynä tietoinen hengittäminen on tehokas yhdistelmä rauhoittamaan oloa.

Mitkä sanat voisivat toimia sinulla voimasanoina joulumielen löytämisessä?
Etsi itsellesi sopivia kannustavia sanoja ja sano niitä mielessäsi usein. Esimerkiksi:

  • ”Ystävällisyys on tärkeintä”
  • ”Voin rauhoittua ja nauttia.”
  • ”Vähemmän on enemmän”.
  • ”Hyvä tunnelma on tärkeämpää kuin täydellinen joulupöytä” jne.

 

Pieni lahja itselle: Joulumindfulness

Lue ensin teksti itsellesi kaikessa rauhassa ja tee sitten ohjeiden mukaan. Harjoitus kestää noin kolme minuuttia.

1. Sulje silmät, ota hyvä asento istuen. Anna käsien olla rentona sylissä, ja jalat suorana maata vasten. Anna hartioiden ja kasvojen rentoutua. Pyri löytämään hyvä olo, keskity vain itseesi.

2. Tunnustele mielessäsi millaiselta keho tuntuu tällä hetkellä? Jännittyneeltä, rennolta, kevyeltä, painavalta? Miltä tuntuu varpaissa, reisissä, entä selässä, vatsassa, käsissä? Tunnetko kehossasi tunteita? Anna kaikkien tuntemusten olla sellaisia kuin ne ovat. Vain huomaat ne ja toivotat tervetulleeksi.

3. Hengitä sitten kolme kertaa syvään sisään ja ulos. Ja anna hengityksen palautua omaan rytmiinsä. Seuraa hengityksen virtaamista ja sano mielessäsi jotkin jouluun sopivat rauhoittavat sanat. Esimerkiksi: ”päästän irti turhasta murehtimisesta”, ”saan rauhoittua ja nauttia” tai jokin sopiva lause.

4. Makustele sanoja ja hymyile itsellesi. Anna sanojen vaikuttaa. Koita tuntea myötätuntoa itseäsi kohtaan -Sinä olet arvokas ja tärkeä juuris sellaisena kuin olet♥.

Ota ystävälliset sanat mukaasi jouluvalmisteluihin, toista niitä itsellesi usein. Sisäinen puhe muuttuu vähitellen ja joulumieli seuraa mukana.

Kiitä itseäsi tästä hetkestä.
Rauhallista, hyvää mieltä jouluun.

 

Lue myös: Mielen hyvinvointia mindfulness-harjoittelusta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi