Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Kaura on suomalainen superruoka

Kaura on suomalainen superruoka

Kaura on monesta syystä mahtavaa ravintoa ja erilaisten kauratuotteiden kirjo kaupan hyllyillä onkin valtava.

Tuija Pusa
Julkaistu 27.10.2017
Päivitetty 28.8.2018

Muiden viljojen tapaan kaurassa on paljon kuitua. Kauran kuidusta suurin osa on beetaglukaania, jolla on useita terveydelle edullisia vaikutuksia.

Kauran hyvät ominaisuudet

Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna kaurassa on enemmän proteiinia ja rautaa. Kauran kokonaisrasvan määrä on suurempi, mutta suurin osa kauran rasvasta on pehmeää, terveydelle edullisempaa rasvaa. Kauran proteiinikoostumus on erilainen kuin muissa kotimaisissa viljoissa, eikä kaurassa ole luonnostaan yhtään gluteenia. Tästä johtuen useimmat keliaakikot pystyvät käyttämään kauratuotteita, ja kauratuotteiden käyttöä suositellaankin osana keliaakikon ruokavaliohoitoa. Lisäksi kaurassa on monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka tukevat koko elimistön hyvinvointia.

Terveyshyötyjä sydämelle ja vatsalle

Kauran terveyshyödyt keskittyvät suolen toiminnan ja kolesterolitasapainon hallinnan kautta sydän- ja verisuoniterveyden ympärille. Kauran beetaglukaani on liukoinen kuitu, mikä tarkoittaa, että ruoansulatuselimistössä se sitoo paljon vettä. Ruoansulatuselimistön läpi kulkiessaan beetaglukaani lisää sappihappojen eritystä, joka taas aiheuttaa kolesterolin erityksen lisääntymistä ja saa aikaan veren LDL-kolesterolipitoisuuden laskemisen. Näyttöä on myös siitä, että beetaglukaani hidastaa mahan tyhjenemistä, mikä seurauksen aterianjälkeinen verensokerin nousu on hitaampaa.

Edullisen ravintoainekoostumuksen ansiosta kaura on täyttävää ja sopii myös herkkävatsaisille.

Kauran kuidut parantavat vatsan ja suoliston toimintaa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt kauralle ja eritoten kauran beetaglukaanille kolme terveysväittämää.

  • Kauran beetaglukaanit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
  • Kauran beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian jälkeen.
  • Kaurajyvän kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä.

Kaura taipuu moneen

Kaura on maultaan mietoa, ja senkin takia taipuu moneen ruokaan. Kauraa voi eri muodoissa käyttää niin leivonnassa, välipaloilla, pääruuissa kuin juomissa. Esimerkiksi monille perinteisesti eläinperäisille tuotteille on tullut vaihtoehdoksi kaurasta valmistettu tuote, joka vastaa käyttöominaisuuksiltaan täysin alkuperäistä tuotetta.

Katso ruokaohjeita kaurasta

Kaura on hyvä valinta myös ekologisesta näkökulmasta. Punaisen lihan tai maitotuotteiden tilalle voi valita kauravalmisteita, kunhan huolehtii tällöin riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Kaiken kukkuraksi kaura on kotimainen tuote, Suomi tuottaakin peräti 13 prosenttia koko EU:n alueen kaurasta.

Lähteet: Suomen kaurayhdistys, Keliakialiitto, Fineli

Teksti Meri Mathlin

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi